Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Dit zijn de grootste veranderingen aan de F1-bolides in 2022

De Formule 1-bolides van 2022 gaan er door de nieuwe Formule 1-regels van 2022 compleet anders uitzien dan dat we de afgelopen jaren gewend waren. Een nieuw tijdperk in de koningsklasse breekt aan met de technische reglementen die volledig op de schop zijn gegaan. Dit is alles wat jij moet weten over de auto's van het F1-seizoen 2022.

De Formule 1 introduceert voor het seizoen van 2022 een nieuwe reeks technische reglementen, met bolides die fundamenteel verschillen van de auto's waar de afgelopen jaren mee is geracet. De bedoeling van de nieuwe regelgeving is om de coureurs in staat te stellen om veel dichter op elkaar te rijden zonder last te krijgen van vuile lucht en tegelijkertijd de totale kosten te verlagen door de ontwerpen meer te vereenvoudigen. Na jarenlang onderzoek naar de reglementen voor 2022 is het het doel om de sport eerlijker en duurzamer te maken, maar tegelijkertijd het racespektakel te verbeteren. Hier is alles wat je moet weten over de nieuwe auto's die in 2022 voor het eerst op de circuits zullen verschijnen.

De switch naar 18" banden

De Formule 1 zal de traditionele 13 inch banden achterlaten om na zo'n dertig jaar trouwe dienst plaats te maken voor een nieuw exemplaar met grotere velgen. Vanaf 2022 rijden de auto's met 18 inch velgen en nieuwe benden van de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli. Waarom? Afgezien van het betere uiterlijk (al valt over smaak te twisten), is de nieuwe compound representatiever voor de auto's die op de openbare weg rijden. Pirelli's nieuwe banden, die in 2021 met behulp van testauto's uitgebreid werden getest door de F1-teams, zullen dezelfde breedte hebben als een jaar eerder, maar hebben wel een grotere diameter. De zijkant zal de grootste verandering ondergaan, waardoor het meer lijkt op banden die we kennen uit het alledaagse straatbeeld. Door de veranderingen aan de banden zullen de auto's anders reageren op het stuurgedrag, waardoor ze nauwkeuriger zijn dan de voorganger. Tot nu toe hebben de bandentests alleen maar geleid tot positieve feedback van de coureurs. De banden zouden volgens hen namelijk minder impact hebben op de aerodynamica van de bolides. Deze verhoogde stabiliteit betekent dat er minder focus van de teams nodig is om de vuile lucht aan te pakken, wat resulteert in minder hoge kosten. Pirelli voorspelt over het algemeen minder snelle slijtage van de banden, waarbij bandenbaas Mario Isola voorspelt dat er volgend jaar tijdens veel van de 23 races maar een pitstop gemaakt hoeft te worden. De overstap heeft echter zeer weinig invloed op de rondetijden van de coureurs, zo voorspelt Pirelli. Afgezien van de wielen zelf keren wieldoppen voor het eerst sinds 2009 terug. Dit vermindert de aerodynamische luchtstromen die van de auto afstromen. Dit is vooral voordelig voor coureurs die achteraan in vuile lucht rijden. Het vermindert daarnaast ook de downforce van de auto zelf. Het dichten van een wieldop voorkomt dat de teams manieren vinden om lucht door de wielen te geleiden. Er zullen ook zogeheten winglets over het wiel heen worden geïntroduceerd, iets dat nog nooit eerder is voorgekomen in de F1. Deze zullen helpen met het begeleiden van de luchtstromen. Via deze kleine vleugeltjes stroomt de lucht die van de voorbanden afkomt rechtstreeks naar de achtervleugel toe.

Aerodynamica in F1 compleet op de schop

Vanaf 2022 zullen Formule 1-auto's een andere vorm van aerodynamica gaan gebruiken. Het zogeheten ground effect , dat in de jaren zeventig en tachtig met veel succes werd gebruikt, zorgt ervoor dat de auto's als het ware aan de grond vast worden gezogen. De F1 is bijna 40 jaar geleden afgestapt van dit principe, waarna de focus meer verschoof naar de luchtstromen boven de auto. Maar de verstoring van deze luchtstromen heeft ertoe geleid dat moderne auto's elkaar niet van dichtbij kunnen volgen, dus keert de Formule 1 terug naar een formule die gebruik maakt van het principe van ground effect. De auto van 2022 zal gebruik maken van tunnels onder de vloer, die grote hoeveelheden ground effect zullen genereren. Zonder de storende aerodynamische onderdeeltjes, zoals alle vleugels en flappen die we in 2021 nog terug zagen op de voorvleugels en de bargeboards, moeten de auto's elkaar beter kunnen volgen. Ook is het nieuwe ontwerp van de 2022-voorvleugel veel eenvoudiger. De nieuwe voorvleugel zal uiteraard op de traditionele manier downforce genereren, maar richt zich daarnaast vooral op het managen van de voorbanden. De versimpelde voorvleugel creëert daarnaast minder storende luchtstromen voor de volgende auto's. De bedoeling is om de luchtstromen rond de voorbanden op een vloeiende manier langs de zijkanten van de auto te sturen, in plaats van eronder of dat het vanaf de zijkant naar buiten wordt gedrukt. De nieuwe, ongewone achtervleugel ziet er niet alleen moderner uit, maar het ontwerp is ook bedoeld om de vuile lucht van de achterbanden op te vangen en om te leiden naar de stroom die van de onderkant van de auto komt. De samensmelting van de twee luchtstromen resulteert in een veel nauwere luchtstroom, waarbij het nieuwe ontwerp van de diffuser die vuile luchtstromen de lucht in duwt. Dit betekent dat de volgende auto in theorie 'onder' de vuile lucht zal door zal rijden.

Veiliger maar wel zwaarder

Zoals altijd streeft de Formule 1 naar meer veiligheid in de raceklasse. De chassis van 2022 moeten zeer strenge crashtests doorstaan. De auto's moeten 48% meer energie kunnen absorberen bij frontale botsingen dan in 2021 het geval was. Aan de achterkant 15%. Na de horrorcrash van Romain Grosjean in Bahrein (2020), zal bij een ernstige crash de krachtbron loskomen van het chassis zonder dat de brandstoftank daarbij kan scheuren. Daarnaast wordt er een langere neus geïntroduceerd. Dit wordt verplicht na het onderzoek van de FIA naar het dodelijke F2-ongeluk waarbij in augustus 2019 Anthoine Hubert kwam te overlijden. Als gevolg van dat onderzoek zijn eveneens sterkere zijkanten van het chassis toegevoegd om zo zijwaartse crashes op te kunnen vangen. De verbeterde veiligheid, samen met de grotere wielen, hebben geleid tot een gewichtstoename van de bolides. Het minimumgewicht van de auto's gaat van 752 kg naar 795 kg. Dit betekent dat, wanneer de nieuwe reglementen net in zijn gegaan, de nieuwe auto's waarschijnlijk iets langzamer zullen zijn dan de 2021-bolides.

Het resultaat van vier jaar hard werken

Naast de deskundige inbreng van de Formule 1, de FIA en ondersteuning van onder meer Nikolas Tombazis, Managing Director van de Formule 1 Ross Brawn en ook Pat Symonds, is er meer dan vier jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de nieuwe auto voor 2022. Symonds, de Chief Technical Officer van de Formule 1, sprak eerder over de enorme uitdaging. "We zijn dit avontuur in 2017 begonnen. We hebben meer tijd aan deze auto besteed dan aan elke andere auto die ooit in de Formule 1 is geproduceerd. Aerodynamica wordt binnen een Formule 1-team normaal gesproken op drie verschillende manieren ontwikkeld. Deze formule is ontwikkeld met behulp van Computational Fluid Dynamics (CFD) (een soort digitale windtunnel op de computer), met behulp van een echte windtunnel en met behulp van de auto zelf." "Wij hadden geen toegang tot de laatstgenoemde methode, dus hebben we ons geconcentreerd op onze CFD en deze resultaten onderbouwd met wat windtunneltesten. Onze CFD is echter veel geavanceerder dan het systeem dat door de teams wordt gebruikt. We hebben dat kunnen doen dankzij onze partners bij Amazon en AWS, die zeer geavanceerde simulaties hebben uitgevoerd." "Om je een idee te geven van hoe groot deze apparaten zijn: ons CFD-project gebruikt meer dan 1150 processoren en we hebben 550 miljoen stukjes data op elk exemplaar die we gebruiken. We hebben 7500 simulaties uitgevoerd sinds we begonnen, dus dat is ongeveer 16.5 miljoen processor-uren aan computergebruik. Om dat in de juiste context te plaatsen: als je dat zou doen op een behoorlijk geavanceerde quadcore- laptop, kost het je 471 jaar om te doen wat wij hebben gedaan." "We hebben ook een enorme hoeveelheid data gebruikt, ongeveer een petabyte. En om dat in context te plaatsen: dat komt overeen met 10 miljoen archiefkasten met vier laden, gevuld met volgeschreven vellen papier, of ongeveer een derde van alle 10 miljard afbeeldingen die momenteel op Facebook staan." Brawn verwelkomt de enorme veranderingen en zegt dat het een uitstekende en unieke kans is om van de Formule 1 de meest opwindende autosport ter wereld te maken. "Dit is het begin van een nieuw avontuur, een nieuwe filosofie, een nieuwe cultuur." "En waarom doen we dat? Dat doen we omdat we de fans willen entertainen, we willen de fans betrekken, we willen dat nieuwe fans de sport gaan volgen. We willen daarnaast onze bestaande fans behouden en ze enthousiast houden over de allerhoogste raceklasse in de autosport."

Viaplay
x
LIVE Sprint Shootout Formule 1 GP China 2024