Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Bottas doet boekje open over mentale problemen

Valtteri Bottas twijfelde om te stoppen met het racen in de Formule 1 nadat hij zowel fysieke als mentale problemen ondervond. De problemen speelden zich af tijdens het begin van zijn F1-carrière.

Tijdens het begin van zijn Formule 1-carrière overwoog Valtteri Bottas te stoppen. De Finse coureur debuteerde in 2013 bij Williams en kreeg in 2017 'promotie' naar de Mercedes-renstal. Al bij Williams scoorde hij wat podiums, al had hij ondertussen last van zijn fysieke en mentale gezondheid, zo openbaart hij in een podcast voor Supla . Bottas blikt terug naar het seizoen van 2014, waar hij voordat hij het vliegtuig instapte iets kreeg te horen van een nu ex-vriendin. "Ze zei tegen me: 'ik hoop dat de vlucht goed gaat', waarna ik iets zei in de trant van: 'Als het vliegtuig neerstort, dan wat? Dan verdwijn ik gewoon.' Die gedachten kwamen ineens voor, dat het allemaal niets meer uit maakt."

Gewichtseisen een van de oorzaken

Volgens Bottas is de situatie rondom zijn fysieke en mentale gezondheid ontstaan door de extreme gewichtseisen die de coureurs toentertijd moesten volgen. Tot een aantal jaren geleden moesten coureurs nog zo licht mogelijk zijn. Tegenwoordig wordt dit met ballast gelijkgetrokken zodat coureurs die lichter zijn geen voordeel meer hebben in de F1. "Halverwege het seizoen (in 2014, red.) werd ik ineens heel erg overspannen", vervolgt de Mercedes-coureur. "Dat kwam volledig door mijn eigen koppigheid. Ik moest mijn gewicht op een minimum houden en dat liep een beetje uit de hand. Ik moest elke ochtend op de weegschaal staan en elke keer moest het minder en minder zijn, alleen dat gaf me een goed gevoel." De problemen verergerde al snel. "Eerst had ik fysieke problemen. Ik werd heel snel moe. Daarna begonnen de slaapproblemen, waardoor ik elke nacht om vier uur 's nachts wakker was. Zodra je fysiek helemaal leeg bent, beginnen de mentale uitputting. Mijn ex-vriendin vroeg of ik geen hulp moest zoeken. Ik voelde me een geest, niks voelde goed."

Overlijden van Bianchi had invloed op Bottas

Het overlijden van Formule 1-coureur Jules Bianchi in 2015 was een andere zware klap voor Bottas. De twee waren teamgenoten toen ze uitkwamen in de Formule 3. Bianchi kwam negen maanden na een zware crash tijdens de GP van Japan in 2014 te overlijden. "Ik heb over zijn dood gepraat en het deed mij eerst niet zo veel", legt Bottas uit., "Dat jaar ging in een soort waas voorbij en het duurde twee jaar om bij te komen. Op een gegeven moment had ik geen energie meer. Mijn hele leven was Formule 1 en niets anders. Ik vond het werk niet echt leuk en tijdens de winter begon ik me af te vragen of ik niet gewoon moest stoppen." Na het praten met een psycholoog vond de Fin zijn passie voor de koningsklasse van de autosport echter weer terug. "Soms nam ik dingen te serieus", legt hij uit. "Maar stap voor stap kwam mijn vorm weer terug."

Viaplay

Unibet
Coureur
Team
Odds
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet
x
Red Bull Jos Verstappen spreekt zich over vriendschap tussen Max en Norris