Tegenwoordig zegt leeftijd niet zo veel meer in de Formule 1. Coureurs debuteren op steeds jongere leeftijd in de koningsklasse, met Max Verstappen als jongste debutant ooit. De Nederlander debuteerde op zeventienjarige leeftijd. Aan de andere kant blijven er genoeg coureurs plakken tot zelfs na hun veertigste. Fernando Alonso wordt dit jaar 41 en Kimi Raikkonen ging op 42-jarige leeftijd met pensioen. Niet elke coureur rijdt tot zijn veertigste levensjaar in de Formule 1. Sommige coureurs vinden geen stoeltje en zoeken hun geluk elders, of zijn simpelweg toe aan een nieuwe uitdaging. Sommige coureurs op de huidige F1-grid hebben al verteld wat ze na hun carrière in de koningsklasse willen doen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
Le Mans met Max en Jos Verstappen
Verstappen zal natuurlijk niet voor altijd in de F1 blijven rijden. De Limburger wil naar eigen zeggen het liefst nog zo'n 'tien tot vijftien jaar' bij Red Bull blijven, maar heeft ook andere ambities. De wereldtitel is binnen, dus er kan voorzichtig gekeken worden naar nieuwe avonturen. De passie voor het racen raakt hij in ieder geval niet snel kwijt, maar elke F1-titel is nu 'een bonus'. Mogelijk zien we Max samen met vader Jos Verstappen op de grid van de prestigieuze 24 uur van Le Mans. Voor de microfoon van onder meer RacingNews365 liet de Nederlander al weten dat dit op het lijstje staat. "We hebben er een beetje over gepraat. Het zal nog een aantal jaren duren voordat we een beter beeld hebben van wat mogelijk is, maar het is iets wat ik zeker weten wil doen in de toekomst. En natuurlijk zou het dan geweldig zijn als ik dat dan samen met mijn vader kan doen." Een positie aan de pitmuur is echter iets wat Verstappen op dit moment niet ziet zitten. Na zijn carrière is de kans volgens hem klein dat we hem in een andere rol in de F1-paddock zullen zien.
Van de Formule 1 naar fashion
Charles Leclerc deelt graag zijn hobby's buiten de F1 met zijn fans. Op sociale media van de Monegask deelt hij regelmatig een video van hemzelf terwijl hij piano speelt, of laat hij zijn interesse in mode zien. Dit ziet hij zichzelf ook doen na zijn carrière bij Ferrari (of bij een ander F1-team), zo legt hij uit aan onder meer RacingNews365. "Ik hoop dat dat nog even duurt", zegt de 24-jarige. "Ik heb er nog niet echt over nagedacht, want voor nu focus ik mijzelf op mijn F1-carrière. Daarna heb ik andere dingen die ik leuk vind. Mode, architectuur, muziek. Als ik dit soort dingen kan gaan doen, dan zou dat geweldig zijn. Ik weet het echter nog niet zeker. Misschien nog iets anders met racen, maar ook dat weet ik nog niet zeker." De komende tijd rijdt Leclerc in ieder geval dus nog in de koningsklasse, waar hij onder andere tegen zijn goede vriend Pierre Gasly racet. Ook na hun F1-carrière is het mogelijk dat de twee samen iets zullen gaan doen. "Ik heb een paar gedeelde interesses met Charles, dus misschien doen we later wel iets samen", aldus de Fransman. "Natuurlijk is mode iets wat ik erg leuk vind. Business in het algemeen ook, dit vind ik van kinds af aan al interessant. Maar, zoals Charles ook al zei, er is een tijd voor alles en de F1 kost al aardig wat tijd, toewijding en energie. Op dit moment vind ik het fijn om mezelf 'uit te zetten' als ik weg ben van het circuit. Het is iets te vroeg om te bedenken wat ik later ga doen."
Geen plannen om te stoppen met racen
Voor veel F1-coureurs is de autosport onmisbaar in het leven. Waar Raikkonen bijvoorbeeld besloot om tijd te spenderen met zijn familie, zijn er coureurs die zich niet in kunnen beelden ooit te stoppen met racen. Valtteri Bottas is er daar een van. Met een meerjarige deal op zak bij Alfa Romeo hoeft hij nog even niet na te denken over zijn toekomst, maar de motorsport achter zich laten is geen optie. "Ik ben ervan overtuigd dat ik zal blijven racen, want ik vind het geweldig om auto's op de limiet te besturen en ik hou van de competitie", zegt Bottas in de Beyond the Grid podcast. "Ik zal op een manier racen, of het nou professioneel is of heel competitief, ik weet het niet. Het zal in ieder geval iets zijn en ik ben er nog open in wat dat na de F1 zal zijn." "Mijn passie blijf ik gewoon volgen en ik volg wat er op mijn pad komt. Dat is het leuke van het leven, je weet nooit wat het je gaat brengen." Ook Fernando Alonso denkt er, niet geheel onverwachts, nog niet aan om te stoppen met racen. De Spanjaard nam twee tussenjaren uit de Formule 1, waarbij hij een gooi deed naar het verzilveren van de Triple Crown, welke bestaat uit het winnen van de GP van Monaco, de 24 uur van Le Mans en de Indy 500. Alleen laatstgenoemde overwinning moet nog afgevinkt worden, iets wat ongetwijfeld op de 'to do list' van Alonso staat. Eerder liet hij ook al weten dat hij wil blijven winnen buiten de F1, dus een vroeg racepensioen voor de tweevoudig wereldkampioen lijkt er niet in te zitten.
Activisme en familieleven
De leeftijdsverschillen in de Formule 1 zijn niet de enige grote veranderingen van de laatste tijd. De sport wordt ook anders gezien en gebruikt, mede als platform waar de coureurs hun zegje kunnen doen over verschillende maatschappelijke problemen. Sebastian Vettel is een van de meest prominente personen binnen de sportwereld als het gaat om het aankaarten van dit soort dingen. In 2021 liet Vettel meermaals zijn support zien voor meerdere maatschappelijke problemen. Of het nou over het milieu gaat of over ondervertegenwoordigde groepen, de viervoudig wereldkampioen kaart het aan binnen de F1. Een politieke toekomst lijkt iets voor Vettel, al wil hij dat zelf mogelijk niet. "Ik ben niet zo'n fan van de media, dus ik weet niet of de politiek iets voor mij is", zei hij. "Ik denk natuurlijk wel na aan wat ik hierna ga doen. Ik kijk graag naar gepassioneerde mensen, ook al gaat het over iets waar ik weinig interesse in heb. Ik kan makkelijk een nieuwe passie ontwikkelen." Een rol als F1-analist zit er voor Vettel ook niet in. "Voor elke sporter is het een uitdaging om iets te vinden", vindt Vettel. "De makkelijkste optie is om een Sky-reporter te worden en jezelf de komende jaren nog op dezelfde plaats terug te zien. Ik zie mezelf dat niet doen, maar ik houd wel van de sport, dus ik zal niet zomaar zeggen 'nooit meer dit'. Ik denk ook wel na over andere dingen. Ik heb ook familie, dus het is makkelijk om wat dingen te vinden tijdens mijn pensioen."
Hamilton in Hollywood?
Ook Lewis Hamilton houdt zich veel bezig met activisme. De zevenvoudig wereldkampioen zette eerder de Hamilton Commission op, waarmee hij de barrières voor gekleurde mensen in de (Britse) motorsportwereld aankaart. Meermaals heeft hij zich uitgesproken over zaken als Black Lives Matter en gelijkheid, ook in landen waar de mensenrechten onder druk staan. Daarnaast heeft Hamilton een grote passie voor dingen zoals muziek, mode en film. De Brit wil misschien zelfs acteur worden. "Ik wil de beste zijn in alles wat ik doe. Ik zou het geweldig vinden om elke dag te acteren, maar ik ben erg voorzichtig in mijn aanpak. Ik wil alles stap voor stap leren. Ik wil tijd hebben om mijzelf voor te bereiden, want ik wil gewoon de beste zijn en het beste uit mezelf halen. Als ik een een film wil maken, dan zal ik lessen volgen, studeren en ervoor zorgen dat ik mijn emoties kan uiten zoals ik dat wil." Naast de filmambities heeft Hamilton genoeg te doen, zo verscheen hij eerder in een nummer met Christina Aguilera en ontwierp hij een kledinglijn met Tommy Hilfiger. De gesprekken over wat de Brit wil en kan gaan doen na zijn F1-carrière zijn nu een hot topic , want het is nog altijd niet zeker of Hamilton terugkeert op de F1-grid.
Meest gelezen