Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Portugal
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1

Dit zijn de Formule 1 regels tijdens de wintertestdagen

Dit weekend vinden de Formule 1-wintertestdagen plaats in Bahrein. Welke regels gelden er eigenlijk tijdens de testdagen? In dit artikel nemen we ze met je door.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Dit jaar wordt er niet in Barcelona, maar in Bahrein getest. In aanloop naar het seizoen wordt er bovendien niet zes, maar slechts drie dagen getest: van vrijdag 12 tot en met zondag 14 maart. RacingNews365 is bij de testdagen aanwezig en houdt je vanuit Bahrein op de hoogte van al het laatste nieuws en alle recente ontwikkelingen. Twee weken later wordt op hetzelfde circuit het eerste Grand Prix-weekend van het jaar verreden. Op het Sakhir International Circuit zijn er echter wel enkele regels waar de teams zich aan moeten houden. We sommen de belangrijkste op.

Waarom wordt er niet later getest?

Aangezien de Grand Prix van Bahrein twee weken na de testdagen op hetzelfde circuit wordt gehouden, vraag je je af waarom de testdagen niet gewoon in de dagen of in het weekend voor het eerste Grand Prix-weekend worden gehouden.

Het simpele antwoord is dat het niet mag. Volgens de sportieve regels van de Formule 1 mag er maximaal tien dagen voor het eerste Grand Prix-weekend nog worden getest. En dus zijn de testdagen zo dicht mogelijk naar het openingsraceweekend verschoven als de regels toestaan. Tussen de laatste testdag en de eerste vrije training zitten elf dagen.

De testtijden

Niet geheel onbelangrijk zijn de testtijden waarop de wagens op de baan mogen zijn. De lichten van de pitstraat springen elke ochtend om 08:00 uur Nederlandse tijd op groen. Dan mogen de coureurs vier uur lang naar hartenlust rondes racen. Om 12:00 uur Nederlandse tijd springt het licht weer op rood en gaan de teams aan de lunch.

Om 13:00 uur Nederlandse tijd worden ze vervolgens weer losgelaten. Een tweede sessie van vier uur volgt, waarna de testdag om 17:00 uur Nederlandse tijd tot een einde komt. In Bahrein is het echter twee uur later, wat inhoudt dat er plaatselijk van 10:00 uur tot en met 19:00 uur wordt getest. De laatste uren zullen worden verreden onder het kunstlicht op het circuit in de woestijn.

Dit stramien wordt drie dagen op rij herhaald. Waarom maar drie dagen en niet zes zoals vorig jaar? Ten eerste vanwege kostenbesparingen en ten tweede omdat de wagens van 2021 grotendeels gelijk zijn aan die van 2020. Het is dus niet van heel groot belang om alles tot in de details uit te testen, omdat sommige data vorig jaar al het hele seizoen lang verzameld is.

Moeten de teams verplicht aanwezig zijn?

Nee. Als een team het nut niet ziet of als het simpelweg niet in staat is om aanwezig te zijn, dan hoeft een team niet op te komen dagen bij de testdagen. Zo sloeg Williams twee jaar geleden noodgedwongen twee testdagen over omdat de wagen simpelweg nog niet klaar was.

Vrijwillig worden de testdagen tegenwoordig echter nauwelijks meer overgeslagen. In het geval een wagen nog niet klaar is, staat de FIA het de teams toe om een oude wagen (maximaal drie seizoenen oud) te gebruiken tijdens een testdag, al moet deze wel voldoen aan de huidige regels.

Vroeger waren de regels omtrent testen minder streng, waardoor teams ook zelf circuits af konden huren tijdens een seizoen om meters te maken. Vandaag de dag gaat dat niet, waardoor de testdagen voorafgaand aan het seizoen van groot belang zijn. Zeker nu de officiële testdagen voorafgaand aan het seizoen zijn teruggebracht tot een totaal van drie, telt elke extra verreden meter tijdens de wintertestdagen mee.

Behalve deze officiële testdagen mogen de teams per jaar nog twee 'promotie-evenementen' (in de volksmond een 'filmdag' genoemd) afwerken. Dat zijn dagen met marketing of promotie als doeleinde. Tijdens zo'n dag mag er maximaal 100 kilometer worden afgelegd en moeten de teams verplicht speciale banden gebruiken waarmee niet geracet wordt. Ook mogen er twee demonstratie-evenementen per jaar worden gehouden met de nieuwe wagen, waarbij een wagen maximaal 15 kilometer af mag leggen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Is er een maximale hoeveelheid ronden?

Nee, die is er niet. Een team mag zoveel mogelijk ronden afleggen als het wilt, zo lang dit natuurlijk maar gebeurt gedurende de aangewezen periode tijdens de testdagen. Zo reed Lewis Hamilton een jaar geleden in totaal 466 ronden in de drie testdagen die hij aflegde. Daarmee was hij de coureur met de meest verreden rondes. Dit jaar heeft elke coureur gemiddeld echter anderhalve dag aan testtijd.

Mogen de teams hun wagens verbergen in de pitbox?

Sinds 2020 mogen de teams dat niet meer. Tot aan dat jaar verdwenen de meeste Formule 1-wagens meteen achter gesloten garagedeuren op het moment dat een coureur terug de pitbox in reed. Nu moeten de teams de deuren open houden tijdens de testtijden, dus van 08:00 uur tot en met 17:00 uur.

Dat is besloten om de fans een beter kijkje in de Formule 1-keuken te kunnen geven tijdens de testdagen. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel. Als een coureur zijn auto beschadigd bij een crash mogen de teams hun wagen afdekken als deze terug de pits in wordt gebracht, maar ook zodra de vloer van de wagen komt, dan mogen de teams ervoor kiezen om de gordijnen snel dicht te doen.

Met hoeveel wagens tegelijk mogen teams rijden?

Elk team komt met één wagen naar de wintertestdagen in Bahrein. Meer zijn er niet toegestaan. In totaal zullen we dus maximaal tien wagens tegelijkertijd op het asfalt zien. Waarom dat is heeft verschillende redenen. De eerste reden is, natuurlijk, financieel. Het kost veel geld om twee volledige wagens drie dagen lang te laten rijden. Op deze manier wordt er dus geld bespaard.

Onderdelen

De onderdelen die een team gebruikt tijdens een test tellen niet mee voor het totaalaantal onderdelen dat er tijdens een seizoen mag worden gebruikt. Die teller begint pas te lopen tijdens het eerste raceweekend van het jaar, twee weken na de testdagen.

Als er dus een motor kapot gaat, dan hoeven de teams niet te vrezen dat het betekent dat ze de rest van het jaar een motor minder mogen gebruiken. Het liefste werkt alles natuurlijk van het eerste moment helemaal prima, maar als er tijdens de testdagen toch iets gebeurt, dan weten de teams in ieder geval welke zwakke plekken er nog aangepakt moeten worden. Ook daar zijn de testdagen voor.

RacingNews365 is dit weekend aanwezig bij de testdagen in Bahrein. Vanaf het circuit houden we je met liveblogs, interviews, artikelen en analyses op de hoogte van het laatste nieuws en alle laatste ontwikkelingen omtrent de wintertestdagen.

RN365 Nieuwsdossier Wintertest 2021

Alles wat je moet weten en wil zien van de Formule 1-wintertestdagen 2021 in Bahrein.

7 reacties

  x
  Interview Lammers: 'Een zeldzame fout? Hamilton maakt wel vaker fouten!'