Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

"Europese coureurs hebben altijd neergekeken op Amerikaanse collega's"

De Grand Prix van de Verenigde Staten is tegenwoordig weer een zekerheidje op de kalender. Een Formule 1-coureur uit dat land is echter een zeldzaamheid: in de afgelopen 25 jaar deden er precies drie Amerikanen mee in de koningsklasse.

Voor de laatste keer dat het Amerikaanse volkslied na een Grand Prix werd afgespeeld voor de winnende rijder, moet de tijd zelfs meer dan veertig jaar worden teruggespoeld. Mario Andretti was de laatste die dat voor elkaar kreeg, toen de nu 78-jarige de Nederlandse Grand Prix van 1978 won.

Sinds Andretti de Formule 1 vaarwel zei zijn er vijf Amerikanen geweest die hun geluk hebben beproefd in de F1, eentje daarvan was Andretti’s zoon Michael. Hij nam in 1993 aan de zijde van Ayrton Senna zonder al teveel succes deel namens McLaren. Alexander Rossi (27) was de laatste Amerikaan die aan de start van een F1-race verscheen. De Californiër reed in 2015 een handjevol races voor het armlastige Manor en kon geen puntenfinishes noteren. Andretti meent dat het gebrek aan Amerikaanse coureurs te wijten is aan het feit dat ze nooit voor ‘vol’ zijn aangezien door hun Europese collega’s. “Het is altijd al zo geweest dat de Europeanen neerkeken op de Amerikanen”, vertelt de racelegende in gesprek met Racingnews365 . “Toen ik in de jaren ’60 de oceaan over vloog om deel te nemen in Europa was dat precies hetzelfde. ‘Amerikanen kunnen niet rijden in de regen’, of ‘Amerikanen kunnen alleen maar linksaf’. Pas toen ik ging winnen, kreeg ik respect.” Volgens Andretti is de factor geluk een belangrijke. “Veel Amerikanen hebben nooit hun potentie kunnen laten zien, ze hebben gewoonweg niet het voordeel van de twijfel gehad. De enige manier waarop je een coureur écht kan testen is door hem ‘ A-equipment ’ te geven, de beste wagen die voorhanden is. Niemand kan immers toveren! Zet Lewis Hamilton in een Williams en hij rijdt echt niet met de besten mee, hij zal er een kluif aan krijgen om het überhaupt héél veel beter te doen dan de huidige rijders van dat team.” “In de Formule 1 zit er veel verschil tussen toppers en achterblijvers en dat is altijd zo geweest, geen nieuws onder de zon wat dat betreft. Er zijn nooit meer dan drie teams geweest die serieus konden strijden om het eremetaal. Maar dat onderscheidt de F1 ook van andere series: het is duur en gecompliceerd, maar ook het neusje van de technische zalm.” Andretti gelooft overigens dat de meest recente Amerikaanse deelnemer aan een F1-race, de bovengenoemde Rossi, niet zou misstaan in het huidige veld. “Geef die jongen een goede wagen en hij zou een damn good job afleveren. Die jongen heeft écht ballen, geloof mij. De Formule 1 heeft de slag gemist wat betreft zijn capaciteiten, dat bewijst Rossi keer op keer in de IndyCars.”

Viaplay

Unibet
Coureur
Team
Odds
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet
x
Red Bull Jos Verstappen spreekt zich over vriendschap tussen Max en Norris