Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

F1-baas waarschuwt voor grote crisis in de Formule 1

De coronacrisis spaart ook de Formule 1 niet. Talloze races zijn reeds geannuleerd, de F1-kalender is nog uiterst onzeker en teams komen in de financiële problemen. Ross Brawn, sportief directeur van de Formule 1, waarschuwt voor de grote gevolgen van de coronacrisis.

Verstappen Hamilton Brazilie
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De Formule 1 leek altijd onaantastbaar en poogde dat zelfs in Australië voorafgaand aan de seizoensopener nog uit te stralen. Inmiddels is ook de koningsklasse van de autosport hard geraakt door de crisis. Op zijn vroegst wordt er in juli weer geracet, mogelijk zonder publiek en reglementen voor de toekomst zijn al gewijzigd. Teams als Alfa Romeo, McLaren en Williams hebben reeds een deel van het personeel de wacht aan gezegd en voor de overige personeelsleden arbeidstijdverkorting aangevraagd. Ook de F1-organisatie greep fors in, liet topfunctionarissen 20% van hun salaris inleveren en stuurde honderden mensen tot nader order naar huis.

Ross Brawn laat in gesprek met Sky Sports weten dat de crisis grote economische gevolgen heeft voor de Formule 1. Een deel daarvan is nog niet te overzien, aangezien niemand kan voorspellen wat de uiteindelijke impact van het coronavirus is.

"Dit virus heeft een grote sociale en economische impact en daar moet rekening mee gehouden worden in de plannen. Corona brengt verschrikkelijke tragedies mee voor families die geraakt zijn door de ziekte, dat mogen we niet onderschatten. Anderzijds heeft het ook een grote economische en sociale impact, wat nu echt een rol gaat spelen."

Brawn benadrukt dat de sport niet kan wachten tot de tijd dat er een medicijn is, iets dat mogelijk nog onderhalf jaar duurt. "Vanzelfsprekend zullen we altijd de richtlijnen van de overheid volgen. Maar ik denk dat mensen op een bepaald moment ook weer terug aan het werk moeten en het dagelijkse leven op moeten kunnen pakken, mogelijk wel met veel meer veiligheidsmaatregelen dan voorheen."

"Als we moeten wachten tot het virus 100% voorbij is, er een medicijn is en iedereen gevaccineerd is, wanneer zou dat dan zijn?", vraagt de Brit zich hardop af. "We hebben duizenden mensen in dienst die hun baan verliezen als de sport instort. We moeten hier een middenweg in vinden, want het zal niet zo zijn dat alles van de ene op de andere dag weer oké is. Er komt een transitieperiode die we zorgvuldig moeten managen en waarin we de risico's zo klein mogelijk houden", blikt Brawn vooruit naar de periode waarin er weer geracet kan worden.

Net als in aanloop naar de Australische Grand Prix bestaat de mogelijkheid dat medewerkers die binnen de Formule 1 actief zijn positief testen op het coronavirus. In Melbourne zorgde dat voor afgelasting van de race, maar hoe wil de F1-organisatie hier in de toekomst mee omgaan? "We moeten daar een plan voor klaar hebben en daar naar handelen. Daarbij zullen we ook kijken naar de herkomst van de besmettingen - was dat op de fabriek of op het circuit?"

Vooralsnog lijkt het streven om het seizoen in juli te starten met de Grand Prix van Oostenrijk, gevolgd door de Britse Grand Prix. Mogelijk dat beide races zonder publiek worden verreden, waarbij er ook nog nagedacht wordt over meerdere races op een en hetzelfde circuit.

Bookmaker Unibet pakt opnieuw uit met een speciale Max Booster voor de GP van Spanje. Winst van Verstappen op het circuit waar hij in 2016 voor het eerste zegevierde, kan jou 50 keer je inzet opleveren!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Startgrid Gewijzigde startopstelling Formule 1 GP Spanje na dubbele gridstraf