Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA grijpt in om flexibele vleugels te verbannen na 'beschuldiging' Hamilton

De FIA gaat de test waarmee achtervleugels worden gecontroleerd of buigzaamheid verscherpen. Dit besluit komt vlak na het weekend waarin Lewis Hamilton Red Bull min of meer beschuldigde van het gebruiken van flexibele achtervleugels.

Vleugel Red Bull Spanje
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Het idee achter flexibele achtervleugels is relatief simpel. Op het moment dat een vleugel zo flexibel is dat hij door toedoen van de rijwind in zijn geheel wat achterover klapt, geeft dat een aerodynamisch voordeel. Immer, de bepalende aerodynamische oppervlakten komen dan vlakker te liggen. De toepassing ervan is in de Formule 1 onwenselijk en dus wil de FIA dat koste wat kost tegengaan.

Op dinsdag, drie dagen nadat Lewis Hamilton in tijdens de Grand Prix van Spanje openlijk sprak over de 'bendy' achtervleugels van Red Bull, heeft de FIA technical directive 18/21 uitgevaardigd, zo heeft RacingNews365 van technische bronnen vernomen. In die TD staat uitgelegd dat twee van de vier testen om het achterover hellen van de achtervleugels te controleren, worden aangescherpt.

Het zou daarbij gaan om de zogenaamde 'pullback test' en de 'vertical load test'. In beide gevallen wordt de druk die op de verticale draagsteunen van de achtervleugel wordt uitgeoefend bijna verdubbeld. Bij de eerste test wordt de die steunen naar achteren getrokken, terwijl bij de tweede test er gewichten op worden geplaatst. Het idee is dus dat die pilaren stijver, en dus minder flexibel moeten zijn om die toegenomen krachten te weerstaan.

Lewis Hamilton leek zoals het weekend in Spanje was verlopen de grote klokkenluider van het geheel te zijn, maar dat is niet waarschijnlijk. Vanaf dit seizoen voert de FIA na elke Grand Prix bij één willekeurige bolide diverse inspecties uit. Na de Grand Prix van Portugal werd auto #10 aangewezen, de AlphaTauri van Pierre Gasly. Tijdens die inspectie was er speciale aandacht voor de achterkant van de AT02 en daarmee ook voor de achtervleugels.

Ja, de auto werd legaal bevonden, maar mogelijk heeft men toen toch bepaalde zaken gevonden, waardoor men het nu noodzakelijk acht om dergelijke tests te verscherpen. Gezien de samenwerking tussen Red Bull en AlphaTauri is het niet ondenkbaar dat bepaalde delen van de vleugels overeenkomsten vertonen.

Ook interessant:

Max Verstappen vocht als een leeuw op het circuit van Barcelona, maar het was net niet genoeg voor de zege. Wat betekent dit voor de titelkansen van Verstappen en zien we Perez zich ook melden aan het front? Dit en nog veel meer in de Formule 1-podcast van RacingNews365.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Spanje 2021 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull