Renault F1 Frankrijk

  • Renault
In het vierde jaar van haar tweede Formule 1-comeback heeft Renault zowaar een publiekslieveling achter het stuur van een van haar wagens zitten. Naast Nico Hülkenberg maakt de goedlachse Daniel Ricciardo zijn opwachting in dienst van de Franse stal.

Renault is druk met een langetermijnproject: in 2016 keerde men terug, in 2017 werden de eerste hoopgevende resultaten geboekt en vorig jaar was de Régie de beste stal achter de gebruikelijke top drie. Aan Ricciardo en Hülkenberg de schone taak om het in 2019 nog een stukje beter te doen.

De gele theepot

Leuk hoor, een Renault in de Formule 1! In 1977 waagt de Régie zich aan de koningsklasse, als onderdeel van een groot autosportprogramma waarbij Renault ook op Le Mans een woordje mee wil spreken. De eerste Formule 1-wagens van de equipe gaan loeihard, maar net zo rap als ze wegrijden zijn ze ook stuk.

De gele theepotten worden de eerste Renaults wel genoemd: de auto's zijn geel geverfd, in de huisstijl van Renault, maar er komt zó vaak rook uit dat het wel theepotten lijken. Jean-Pierre Jabouille krijgt de criticasters op 1 juli 1979 éindelijk stil als hij Renault op Dijon-Prenois aan haar eerste Grand Prix-zege helpt.

In daaropvolgende jaren wordt regelmatig gewonnen, met dank aan jonge Franse talenten als René Arnoux en Alain Prost. Kampioen wordt Renault echter nooit, Prost komt in 1983 nog het dichtste bij. Renault trekt na 1985 haar conclusies en stopt met de Formule 1. Voorlopig..

© McLaren

Comeback met een gouden randje

Nadat Renault bijzonder sterke en succesvolle Formule 1-motoren bouwt, waarmee Williams en Benetton tussen 1992 en 1997 de wereldtitels bij de constructeurs verdelen, keert de Franse stal in 2002 terug als volwaardig constructeur. Het team van Benetton wordt overgenomen, Jarno Trulli en Jenson Button moeten de kar trekken. Button wordt na een jaartje vervangen door testrijder Fernando Alonso, die ondanks dat hij nog piepjong is, direct zijn visitekaartje afgeeft.

De nieuwe reglementen voor 2005 - elke rijder mag slechts één setje banden per race gebruiken - zijn op het lijf van Alonso geschreven. De Spanjaard trekt op slechts 24-jarige leeftijd het wereldkampioenschap naar zich toe, ondanks sterke concurrentie van Kimi Raikkonen. Een jaar later moet Alonso het zelfs opnemen tegen recordkampioen Michael Schumacher, maar ook dan weet hij als laatste te lachen. Alonso is op zijn 25ste al een tweevoudig Formule 1-wereldkampioen.

Waar Renault met een razende vaart naar de top schoot, valt het ook snel weer terug. Alonso is in 2007 een jaartje afwezig en Renault wint pardoes niet meer. Als de Spanjaard terugkeert wordt er in twee jaar tijd tweemaal gewonnen, maar strijden om de titel is een utopie. Het schandaal van eind 2008, Crashgate, waarin Nelsinho Piquet opzettelijk moet crashen zodat Alonso in Singapore wint, werpt een schaduw over de periode. In 2010 verricht Robert Kubica bij tijd en wijle aardige zaken, maar races winnen zit er niet in. Eind 2010 doet Renault haar stal van de hand aan een investeringsmaatschappij.

Nieuwe poging

Als Lotus kopje onder dreigt te gaan in het najaar van 2015, ziet Renault een hernieuwde kans om middels een fabrieksteam in de Formule 1 te stappen. Voor 2016 neemt men de in financieel zwaar weer verkerende stal over. Kevin Magnussen en Jolyon Palmer kunnen echter geen wonderen verrichten met de in alle haast tot R.S. 16 omgetoverde wagen die eigenlijk nog uit 2014 stamt.

Magnussen vertrekt naar Haas en Nico Hülkenberg neemt zijn plek in. Als de Duitser flink gas geeft, blijkt hoe tergend langzaam Palmer eigenlijk is. De Brit wordt nog voor het einde van 2017 vervangen door Carlos Sainz. De Spanjaard blijkt al meer tegenstand te kunnen bieden aan Hülkenberg, maar in 2018 is de Emmeriker nog steeds de teamleider van Renault. In dat jaar stijgt Renault naar de vierde plek, na zesde te zijn geweest in 2017 en terug te zijn gekeerd middels P9 in 2016.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen