Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton niet boos op niet knielende Verstappen en Leclerc

Voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk maakten alle coureurs samen een statement tegen racisme en voor meer diversiteit in de sport. Een groot deel van de coureurs ging daarbij op één knie zitten om het statement meer kracht te geven, maar niet iedereen deed dat. Lewis Hamilton respecteert die beslissing.

De afgelopen weken was Lewis Hamilton meermaals erg vocaal over racisme en het gebrek aan diversiteit in motorsport. De Formule 1 kwam als reactie met een actie, #WeRaceAsOne en beloofde zich hard te gaan maken voor meer diversiteit in motorsportwereld.

Ook tijdens de Grand Prix van Oostenrijk werd dit veelvuldig gecommuniceerd door de Formule 1, de teams en de coureurs. Voorafgaand aan de race kwamen de coureurs gezamenlijk naar de grid, waar ze samen plaatsnamen bij de tekst 'end racism' en hun statement maakte.

Het merendeel van de coureurs ging daarbij op één knie zitten, take a knee, een inmiddels welbekend gebaar tegen racisme. Niet iedereen deed mee. Max Verstappen en Charles Leclerc waren twee van de zeven coureurs die er niet voor kozen. De twee gaven daar een heldere uitleg over.

Na afloop van de race werd Lewis Hamilton gevraagd wat hij van de coureurs vond die het niet deden. De Brit vond het jammer, maar respecteerde het. "Ik weet niet waarom sommigen het niet deden, maar al met al moet niemand geforceerd worden tot een scenario waarbij ze moeten knielen terwijl ze dat niet willen", zo vertelt de Brit tegenover onder andere RacingNews365.

De Mercedes-coureur nam meteen de tijd om een verhaal de wereld uit te helpen dat volgens hem volstrekt onwaar was. "Ik heb nooit verzocht of geëist van iemand dat ze zouden knielen, ik ben er zelfs nooit over begonnen tegenover de coureurs. F1 en de GDPA, de vereniging van de coureurs, brachten het idee naar boven en vroegen of de coureurs dat wilden doen."

"Sommigen zeiden dat ze het niet zouden doen. Ik heb iedereen hun zegje laten doen en heb tegen de rest gezegd 'kijk jongens, ik ga het doen, maar jullie moeten doen waar jullie je goed bij voelen'. Ik ben erg dankbaar voor diegenen die het samen met mij gedaan hebben, ik denk namelijk dat het een krachtig gebaar is."

"Of je het echter nou wel of niet doet, het gaat de wereld niet veranderen. Het probleem is veel groter dan iets wat met een simpel gebaar opgelost kan worden. Persoonlijk vond ik dat iedereen zijn eigen keuze had om te doen wat ze wilden. Ik wil absoluut niet dat anderen zich gedwongen voelen om het te doen, ik wil juist dat ze enthousiast worden om deel uit te maken van de verandering", zo sluit de Brit af.

Met medewerking van Dieter Rencken.

Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

44 reacties

Viaplay

Unibet
x
Analyse Waarom Hamilton vanwege Verstappen terecht de noodklok luidt