Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Helmut Marko

Helmut Marko verdient een standbeeld

Waar Helmut Marko is daar gebeurt wat. De Oostenrijker staat niet alleen garant voor vuurwerk met zijn uitspraken en zet de boel op scherp, hij regelt het ook gewoon.

Column
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Uitgelachen en bekritiseerd werd Helmut Marko al zo vaak in zijn leven. Verguist eveneens, vaak door voormalig Red Bull-coureurs die hij de wacht aanzegde of door mensen die niet aan zijn verwachtingen konden voldoen – zoals motorleverancier Renault. Toegezongen? Door de mensen die zijn rol op waarde weten te schatten zeker. Marko is het type ‘recht voor zijn raap’. Iemand die zijn hart op de tong heeft liggen. Het levert prachtige quotes en verhalen op en met regelmaat controverse.

Uitgelachen werd Marko vaak als het over corona ging. De Red Bull-adviseur was een fervent voorstander om toch te racen in Australië. Zijn ongenoegen na de afgelasting van de race stak hij niet onder stoelen of banken. Marko opperde zelfs het idee om Max Verstappen en Alexander Albon te besmetten met COVID-19. Ze zijn jong en als je het eenmaal gehad hebt, dan ligt dat weer achter je, toch? Wereldwijd haalde ‘Dokter Marko’ de headlines met deze gedachte.

De kritische Marko haalde ook met regelmaat uit naar de manier waarop de wereld reageerde op het coronavirus. Panisch volgens hem. Nagenoeg het gehele publieke leven werd in veel landen aan banden gelegd en de ondernemer Marko had daar grote problemen mee. Maar wat een ondernemer kenmerkt, is dat hij niet bij de pakken neer gaat zitten.

Al snel nadat bekend werd dat de Australische Grand Prix niet doorging en diverse andere races sneuvelden was Marko duidelijk: Oostenrijk gaat de seizoensopener worden. Of de Formule 1 nu een, twee, drie of vier races wilde, Marko zou het regelen. Ja, ja, coronacriticaster Marko zou het wel eventjes regelen, werd spottend gezegd door zijn eigen criticasters.

Als zo vaak in zijn leven trok Marko zich niets aan van de kritiek. Hij werkte met een heel team aan het ambitieuze plan om de Grand Prix daadwerkelijk naar Oostenrijk te halen. In eerste instantie zonder publiek, maar als het aan Marko lag zelfs met publiek. En zo geschiedde het maanden later: de Formule 1 start met een unieke dubbel in Oostenrijk. De Red Bull Ring vormt de eerste thuishaven voor de F1-bubbel waarin personeel en coureurs de komende maanden verblijven.

Marko overtuigde alles en iedereen dat het mogelijk was. Alles is in kannen en kruiken: hotels, vluchten, coronatesten, een compleet draaiboek voor de worst case scenario’s. Natuurlijk, het was niet alleen Marko die dat opstelde, maar Helmut is wel de grote aanjager van het geheel. De initiator, de motivator, de man die grenzen wil verleggen en buiten de gebaande paden gaat.

Op de Red Bull Ring prijkt het gigantische Red Bull-logo, de stier. Maar, er is zeker nog wel een plaatsje vrij voor een prachtig standbeeld van Helmut Marko. De man die we met zijn allen dankbaar mogen zijn dat er op 5 juli de eerste Grand Prix van 2020 wordt verreden. Types als Marko en Niki Lauda zijn schaars. Het duo, waarvan Lauda ons helaas vorig jaar ontviel, durft buiten de gebaande paden te gaan. Met het hart op de juiste plaats, met liefde voor de sport en met lef.

Het is dan ook geen toeval dat Marko, de destijds 16-jarige Max Verstappen contracteerde en dat jaar zijn eerste F1-meters liet maken, noch dat hij Daniil Kvyat eruit donderde om Verstappen op 18-jarige leeftijd te zien winnen. Verrassend dat er nu een Oostenrijkse Grand Prix is, is het dan ook allerminst. Types als Marko moeten we koesteren, zeker in deze tijden waarin alles politiek correct en volgens 101 protocollen moet verlopen.

Helmut, bedankt!

11 reacties

  x
  Breaking Marko lacht Mercedes uit na uitspraken Wolff