Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Australië

Australië

China

China

Japan GP Japan

Start race
00 d 00:00:00
1 VER LAP 53
2 NOR +1.423
3 PIA +2.129
Bahrein

Bahrein

Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië

Miami

Miami

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna

Monaco

Monaco

Spanje

Spanje

Canada

Canada

Oostenrijk

Oostenrijk

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

België

België

Hongarije

Hongarije

Nederland

Nederland

Italië

Italië

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan

Singapore

Singapore

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Mexico

Mexico

Brazilië

Brazilië

Las Vegas

Las Vegas

Qatar

Qatar

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Red Bull Racing

Red Bull en Ferrari krijgen vrijgeleide voor flexibele vleugels

Het lijkt erop dat Ferrari en Red Bull de voorvleugels flexibeler kunnen gaan maken, zonder dat ze daarvoor door de FIA op de vingers worden getikt. Een oordeel van de FIA na een onderzoek naar flexi wings pakt positief uit voor die teams.

Red Bull rb20 wing
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Afgelopen Formule 1-seizoen was er, niet voor het eerst, een hoop te doen over zogenaamde flexiwings in de Formule 1. Het concept is simpel. Teams ontwerpen vleugels die bij statische belastingtests niet doorbuigen, maar in competitie onder invloed van rijwind wel. Hoe hoger de snelheid, hoe meer ze doorbuigen voor minder luchtweerstand. Hoe lager de snelheid, hoe meer ze die vaste positie weer innemen voor meer downforce.

Gedurende het afgelopen seizoen verdachten Ferrari en Red Bull met name McLaren en Mercedes ervan gebruik te maken van flexiwings. McLaren werd zelfs teruggefloten vanwege een mini-DRS-systeem op de achtervleugel, nader onderzoek naar doorbuigende voorvleugels werd voortgezet.

Nu heeft de FIA echter geoordeeld dat er geen actie ondernomen hoeft te worden, zo legt FIA head of single-seaters Nikolas Tombazis uit aan Autosport: "We zijn behoorlijk tevreden met wat we hebben gezien, al is het daarbij niet altijd een kwestie van echt ergens blij mee zijn of juist niet."

Hij licht die ietwat vage uitleg verder toe: "Het heeft er ook mee te maken of je werkelijk doeltreffende tests kan uitvoeren. Eén van de uitdagingen van de voorvleugel is, meer dan bij welk ander onderdeel dan ook, dat de belasting en het effect daarvan tussen de verschillende concepten varieert."

"Idealiter wil je tests uitvoeren die na kunnen bootsen wat er op het circuit gebeurt. Met betrekking tot achtervleugels slagen we daar redelijk goed in, maar met betrekking tot de voorvleugels is dat vanwege de verschillen tussen de auto's een stuk lastiger."

En dus zal er, zonder echt efficiënte tools om eerlijke metingen te doen, niks veranderen: "We hebben in 2022 al duidelijk gemaakt dat het niet onze intentie was om aanvullende tests in te voeren en daar houden we aan vast."

Naar verluidt heeft Ferrari al een nieuwe, flexende voorvleugel voor 2025 ontwikkeld en het staat Red Bull dus ook vrij om de grenzen ervan op te zoeken, in ieder geval tot het punt waarop McLaren en Mercedes dat reeds deden.

Praat mee!

  1. https://cdn.racingnews365.com/Avatars/small/avatars_helmets/avatars_helmets_2024_mv.png

    Scoot

    Als het bij ML en MB word toegelaten, dan word het voor iedereen toegelaten. Zo werken de regels. Statisch testen en dynamisch testen geven verschillende resultaten, als je de dynamische gevolgen toelaat dan geld dat dus voor iedereen.

    • https://cdn.racingnews365.com/Avatars/small/avatars_profiles/avatars_profiles_2024_yt.png

      ArribaAndale

      Komen ze veel te laat mee! Daar heeft de FIA veel te lang mee gewacht om nu pas na een seizoen de anderen duidelijkheid te geven om ook daarmee aan de slag te gaan. Vooral in een sport waarin technische ontwikkelingen ontzettend belangrijk zijn, waarbij de prijzengeld enorm verschillen per positie, het überhaupt een ontzettende dure sport is waarbij je dankzij de budget cap over een lange termijn heel veel verstandige keuzes moeten maken waarin je gaat investeren, het verschil in performance werkelijk om enkele tienden van een seconde gaat over banen van +\- 5,5 km. De andere teams zullen niet snel investeren in ontwikkelingen als het onduidelijk is of en wanneer het wel of niet verboden wordt. De extra kosten nu voor ontwikkeling en de weinig ervaring die de andere teams niet hebben kunnen opdoen afgelopen jaar is ontzettend lastig. Dit soort zaken zijn ontzettend belangrijk en belachelijk van de FIA om daar zo gemakzuchtig mee om te gaan. Net als bij de Dual Axis Steering van Mercedes en de Dubbele Diffuser van Brawn waren dat technische ontwikkelingen die een slimme interpretatie van de reglementen waren waarbij de FIA duidelijk te kennen gaf dat het een jaar later verboden werd. De FIA had vanaf het moment dat er klachten kwamen, waarbij het ook ontzettend duidelijk te zien was, moeten verklaren of het wel of niet is toegestaan en precies tot wanneer. Nu hebben 2 teams dankzij een onduidelijke FIA daar ontzettend extra veel voordeel mee gekregen.

      • https://cdn.racingnews365.com/Avatars/small/avatars_helmets/avatars_helmets_2024_mv.png

        Scoot

        FIA heeft altijd al problemen hiermee gehad, tip: de serie "Lucky" over het leven van Bernie Ecclestone, Erg leuk om dat gekonkel en geregel te volgen.

  2. https://cdn.racingnews365.com/Avatars/small/avatars_helmets/avatars_helmets_2024_mv.png

    Japie

    @ RN 365 Luchtweersnelheid ? Moet denk ik luchtweerstand zijn. Als ik het mis heb leg dan even de term luchtweersnelheid toe.

  3. https://cdn.racingnews365.com/Avatars/small/default.png

    Jos Snijder

    "Een oordeel van de FIA na een onderzoek naar flexi wings pakt positief uit voor die teams." Denk eerder positief voor de teams die het dit jaar dus (illegaal) mochten gebruiken. Deze hoeven geen downgrade uit te voeren en kunnen dankzij de tijdwinst hierdoor nieuwe dingen ontwikkelen. De andere teams kunnen nu een nieuwe vleugel gaan ontwikkelen, wat uiteraard niet in een paar minuten is ontwikkeld, maar weten dus niet hoe de auto zich hierop verder gaat gedragen. Best wel weer slim van onze inconsequente FIA, alles om het maar zo spannend mogelijk te krijgen. Het is net de oude reclame van Maggi. Lekker, met een beetje hulp van Maggi. (Spannend, met een beetje (veel) hulp van de FIA) 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  4. https://cdn.racingnews365.com/Avatars/small/default.png

    GN

    Die ontwikkeling is helemaal niet vreemd voor de andere , redbull en Ferarri zijn wat langer geleden wel eens op de vingers getikt hier voor. Toen kwam Mercedes er weer mee weg

    Dit bericht is aangepast op:

  5. https://cdn.racingnews365.com/Avatars/small/default.png

    GaryGearbox7

    Op het moment dat andere teams wings hebben die zich anders gedragen (lees: RedBull), zal de FIA er ogenblikkelijk een belangrijk punt van maken

x
Verstappen Data tonen aan: Ommekeer Verstappen ronduit magistraal