Waar Max Verstappen aan het begin van het seizoen als vanouds domineerde, ziet hij nu regelmatig McLarens en Ferrari's in zijn spiegels opduiken. Lando Norris versloeg de Nederlander bijvoorbeeld in Miami en kwam ook ontzettend dichtbij in Imola, terwijl Verstappen tijdens de kwalificatie in Monaco niet verder kwam dan P6. Paul Monaghan, Chief Engineer van Red Bull, heeft dat ook gezien.
"Het veld komt over het algemeen dichter bij elkaar", vertelt Monaghan, die onlangs zijn contract bij Red Bull verlengde, tegenover onder meer RacingNews365. "De anderen zitten ons op de hielen en het wordt op alle manieren een heel zwaar gevecht. Elk circuit brengt uitdagingen met zich mee voor ons. We moeten gewoon komen opdagen en de uitdagingen beter aanpakken dan alle anderen. We halen er op een andere manier rondetijden uit, dat is onze keuze."
Monaghan legt het uit met een voorbeeld. "Als je naar het weekend in Imola kijkt, zie je dat McLaren een andere vleugelstand hanteerde dan Ferrari. En Ferrari hanteerde op haar beurt weer een andere vleugelstand dan Mercedes. Er zijn in dat geval drie manieren om een rondetijd eruit te halen. Wanneer je een grotere vleugel gebruikt, verwacht je langzamer te zijn op het rechte stuk en je voordeel te behalen in de bochten."
Updates
En hoe zit het met toekomstige Red Bull-updates? Christian Horner temperde in Monaco de verwachtingen door het volgende te stellen. "Uiteraard hebben we hier en daar wat onderdelen meegebracht en die werkten precies volgens verwachting. Maar als je de top van de curve begint te bereiken, kunnen verbeteringen als een boemerang terugslaan en minder opleveren. Dat gaat dan over de hoeveelheid ontwikkeling en of het een plek op de auto verdient. We moeten met de budget cap ook heel voorzichtig zijn wanneer we upgrades brengen."
Monaghan kondigt juist aan dat Red Bull weldegelijk updates gaat brengen. "De visuele zichtbaarheid van een update is niet per se een indicator voor de aerodynamische performance. Onze auto is competitief en we voelen niet de noodzaak om experimenten met grote veranderingen te houden. Ik denk dat de auto in orde is en we niet hoeven te twijfelen aan het ontwikkelingsproces. Er komen updates aan. De omvang van de productie bepaalt wanneer we ze kunnen brengen. We zijn niet langzaam en brengen de updates als ze klaar zijn. Maak je geen zorgen."
Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!