Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Amerikanen zo van F1-coureurs als Verstappen houden

Zondag staat de tweede editie van de Grand Prix van Miami op het programma. Wederom zullen de F1-coureurs in actie komen op een stratencircuit, de vierde van het huidige Formule 1-seizoen. Sergio Perez zal aan willen tonen dat hij een echte 'straatracer' is, terwijl wereldkampioen Max Verstappen zijn Mexicaanse teamgenoot ongetwijfeld een toontje lager zal willen laten zingen. Een ideaal moment om de race voor te beschouwen met Viaplay-expert en inwoner van Miami, Mike Hezemans.

De 'Miami GP' stond vorig jaar voor het eerst op de F1-kalender en daardoor ontstond er wereldwijd een grote hype omtrent de tweede race in Amerika. In 2023 staan er met Las Vegas zelfs drie Grands Prix op het programma in Amerika en volgens voormalig autocoureur Mike Hezemans trekt vooral de race in de wereldberoemde Casinostad de aandacht in Amerika: "Natuurlijk is er ontzettend veel aandacht voor de GP van Miami, maar de aandacht gaat dit jaar toch wel uit naar de race in Las Vegas. Die race zorgt ervoor dat ik nu nog meer Amerikaanse kennissen heb die denken dat ze verstand hebben van de Formule 1", aldus Hezemans met een grote glimlach op zijn gezicht.

Drive to Survive-effect

Na zijn racecarrière heeft Hezemans meerdere succesvolle ondernemingenopgezet in de Verenigde Staten en woont hij al jarenlang in Miami. Van dichtbijmaakt hij daar mee hoe de Formule 1 de afgelopen jaar plots op de kaart iskomen te staan in het land waar voorheen op racegebied vooral naar NASCAR enIndyCar werd gekeken. "Dat is nu wel anders hier in Amerika. Mensen dieeerst niks met de autosport hadden of zelfs met supercars, zijn nu in een keerde grootste F1-experts. Althans, dat denken ze zelf. Ze blijven maar dediscussie met me aangaan en geven dan vaak als argument aan dat ze bij Drive toSurvive iets hebben gezien. Je begrijpt dus dat ik af en toe een flinkediscussie aan moet gaan, haha." "Al met al is het natuurlijk hartstikke leuk dat nu zoveel mensen inAmerika naar de Formule 1 kijken. Ik bedoel, ik ben met racen opgegroeid, hebde sport altijd gevolgd en dus is het mooi om te zien dat nu veel jonge mensenen vrouwen naar sport kijken. Wat betreft de coureurs zijn het voornamelijkLewis Hamilton en Max Verstappen die bekend zijn."

Liberty Media

De opmars van de Formule 1 in de Verenigde Staten zag Hezemans enkele jarengeleden overigens niet aankomen. "Toen de Amerikanen (Liberty Media) de F1overnamen, was ik er zeker nog niet meteen van overtuigd dat alles goed zoukomen met de Formule 1. Amerikanen gaan namelijk heel anders om met zaken doendan Europeanen. In Amerika nemen ondernemers namelijk veel makkelijker hunverlies, terwijl dat in Europa wel anders ligt. Daardoor was ik benieuwd naarhoe en of ze echt door zouden gaan zetten. Dat hebben ze overigens wel gedaan.Het is duidelijk dat Liberty de juiste mensen naar voren heeft geschoven en datze daadwerkelijk een idee hadden toen ze de F1 kochten." "De sport is dankzij hun zo ontzettend groot geworden, dat ik ook wel snapdat ze teams als Andretti niet zomaar toe willen laten. In mijn ogen zou het nual bijna 500 miljoen moeten kosten om überhaupt deel te kunnen nemen als teamzijnde. Ieder team kan op dit moment namelijk winst maken en wat betreft dewaarde ben ik er zeker van dat ieder team op dit moment tussen de 500 miljoenen 1 miljard minimaal waard is. Dat is nog al een verschil ten opzichte vanenkele jaren geleden. Toen was bijvoorbeeld Williams op sterven na dood."

Budgetcap

Naast de positieve ontwikkelingen concludeert Hezemans, die aankomendweekend als expert van Viaplay aanwezig zal zijn bij de Miami GP, dat er ookeen groot minpunt is aan de Amerikaanse eigenaren. "Kijk, als het aan dieAmerikanen ligt, rijden ze ook 30 races per seizoen en dat is natuurlijk veelte veel. Ik zou zeggen, maak een kalender van tussen de 18 en 20 races. Dan hebje een mooie kalender, wat voor iedereen ideaal zou zijn." "Toch gaat dat nietgebeuren, want ze willen natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen. Als je ookkijkt naar de kalender van nu, dan moet je met 23 races ook concluderen dat debudgetcap van circa 135 miljoen te laag is. In de Formule 1 moeten namelijk debeste mensen werken, op iedere positie en dat kost nu eenmaal wat geld. Het magniet zo zijn dat dadelijk niet meer de beste mensen in de Formule 1 zoudenwerken. Wanneer je zoveel races rijdt, moet die budgetcap dus wat omhoog."

Verstappen geliefd

Dan rest de vraag: hoe kijkt de Amerikaanse fan volgensHezemans tegen Verstappen aan? "Die Amerikanen houden in het algemeen van winnaars,die blijven ze altijd ophemelen en zullen ze niet naar beneden halen. Dat geldtook voor Verstappen: hij is een tweevoudig wereldkampioen en bovendien iemanddie duidelijk is. Dat is nu net waar de Amerikanen van houden. Ze houdenervan als iemand wat te zeggen heeft. In Europa zie je vaak dat de media op eenbepaald moment ook een negatieve invalshoek gaan zoeken. Dan hebben ze het gevoel dat iemand wel genoeg aandacht heeft gekregenen dat werkt hier precies omgekeerd", luidt zijn oordeel. Na afloop van de sprintrace in Baku vonder bijvoorbeeld een moment plaats waarbij vooral de Engelse media zich negatiefuitlieten over Verstappen. "Kijk, als je naar het moment op de baan kijkt, dansnap ik wel dat George Russell het probeerde bij Verstappen. Dat zou Verstappenzelf enkele jaren geleden ook hebben gedaan toen hij het met een mindere bolidemoest doen. Toen deed hij het ook wel eens bij een Nico Rosberg of SebastianVettel en die zeiden dan vervolgens dat het niet kon wat Verstappen metbepaalde inhaalmanoeuvres probeerde." "Het verschil met Russell is echter dat Verstappen dan als reactie gafdat hij het de volgende keer weer zou doen, omdat hij simpelweg niks had teverliezen op dat moment. Daarom begrijp ik de reactie van Verstappen ookrichting Russell, omdat Russell zich op een Britse manier eruit probeert tepraten en dat levert irritatie op. Je moet gewoon eerlijk zijn op zo'n momenten er zeker niet om heen gaan draaien. Juist de eerlijkheid van Verstappen opdie momenten is iets wat de Amerikanen waarderen."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"