Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom tikt de tijd in F1 door bij een rode vlag in de vrije training?

De rode vlag zien we tijdens een Formule 1-race niet heel vaak, maar tijdens de vrije trainingen wordt er regelmatig met de rode drapeau gezwaaid. De tijd tikt in dat geval altijd door, maar waarom eigenlijk?

Een gestrande bolide, een crash, te veel regen. Tijdens de vrije trainingen wordt er in de Formule 1 regelmatig met rode vlaggen gezwaaid. Daar waar er tijdens een race in sommige gevallen gewoon voor een (virtuele) safety car wordt gekozen, kiest de wedstrijdleider er in de trainingen veel sneller voor om met de rode vlag te zwaaien. Als dat gebeurt, dan tikt de tijd op de achtergrond gewoon door. Staan er nog een handvol minuten op de klok en wordt er om een bepaalde reden met de rode vlag gezwaaid? Dan is de kans zeer groot dat de training niet meer op gang wordt gebracht. Ook hebben we het al regelmatig gezien dat er vanwege regenval niet op het geplande tijdstip begonnen kan worden aan een training. In plaats van deze oefensessie uit te stellen, begint de tijd nagenoeg altijd gewoon te lopen. Desnoods een uur lang zonder dat er een meter wordt gereden. Waarom eigenlijk? Er zijn meerdere zaken die meespelen.

Het schema

Tijdens een Formule 1-weekend wordt er door meer raceklassen dan alleen de koningsklasse geracet op het circuit. Soms strijkt ook het Formule 2- of Formule 3-circus neer, of wordt er geracet in de W Series, Porsche Supercup of lokale raceklassen. Deze hebben ook allemaal hun tijd nodig. De meeste races van deze 'supportklassen' worden op vrijdag en zaterdag verreden, waardoor deze in de soep lopen als de Formule 1-trainingen uitlopen. Tegelijkertijd zijn er vaak tussen de Formule 1-sessies en andere sessies door activiteiten op het circuit, bijvoorbeeld een gridwalk voor VIPs die bij de teams op bezoek zijn en daar veel geld voor betalen. Als er in de Formule 1 wordt gekwalificeerd of geracet, dan wordt de tijd wel stopgezet bij een rode vlag (tenzij er niet meer genoeg tijd over is om een snelle ronde neer te zetten of het einde van de race dichtbij is) en kan het wel zijn dat een andere raceklasse in extreme gevallen een race in het water ziet vallen. Maar tijdens de trainingen gebeurt dat dus niet. Er zijn in totaal natuurlijk drie Formule 1-trainingen (in een normaal raceweekend), waardoor het niet het einde van de wereld is als er een oefensessie wegvalt. Het gebeurde bijvoorbeeld op de Nurburgring in 2020, toen de regen de eerste training letterlijk in het water deed vallen.

TV-rechten

Tegelijkertijd spelen natuurlijk ook de tv-rechten een rol. De trainingen worden bijvoorbeeld in Nederland zonder voor- of nabeschouwing verreden. Daarom kan er handig om heen worden gepland, maar als een Formule 1-sessie om de haverklap wordt stilgelegd, dan is dat onhandig voor de tv-zenders om er precies rekening te kunnen houden. Als er tijdens een race of kwalificatie met een rode vlag wordt gezwaaid, dan gaat de tijd simpelweg af van de tijd voor de nabeschouwing en hoeven ze niet per se langer uit te zenden dan nodig.

De regels

Volgens de sportieve reglementen van de Formule 1 moet er een bepaalde hoeveelheid tijd zitten tussen trainingen of tussen een training en de kwalificatie. Zo moet er op vrijdag minstens tweeënhalf uur zitten tussen het einde van VT1 en het begin van VT2. Vaak is dat ook de precies tijd die er in de planning tussen de twee oefensessies zit, waardoor het uitstellen van VT1 in strijd met de regels is. Hetzelfde geldt voor de tijd tussen het einde van VT2 en het begin van VT3. Daar moet minstens negentien uur tijd tussen zitten. Tot slot moet er ook tussen het einde van VT3 en het begin van de kwalificatie minstens twee uur tijd zitten. In het geval van een sprintweekend moet er minstens een twee uur tussen het einde van VT1 en het begin van de kwalificatie zitten.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden