Brantsen, 32 jaar, is allerminst een onbekende in het Nederlandse medialandschap. Als jonge dame werd ze het gezicht, of beter gezegd het geluid van de NOS, waar ze diverse jaren nieuwslezeres was op de radio. Enkele jaren later maakte ze de switch naar TV, waar ze presentator van journaals was en ze de host werd van de F1-podcast van de NOS, waarin onder meer voormalig F1-coureur Jan Lammers zijn opwachting maakte. Voor Brantsen was het op journalistiek vlak de eerste kennismaking met de Formule 1: de sport die ze al jarenlang op de voet volgde. In 2021 werd ze door Viaplay benaderd met de vraag of ze de host wilde worden van de F1-programma's "Ik was eigenlijk wel verrast toen Viaplay mij benaderde om host van de F1-programma’s te worden. Mensen in mijn omgeving hadden al wel tegen me gezegd dat dit een rol is die mij op het lijf geschreven is, maar toch was ik aangenaam verrast toen ze mij belden. Lang hoefde ik er niet over na te denken, want dit was voor mij een prachtige kans om een volgende stap te maken in mijn carrière."
De switch van nieuwslezeres naar host
Bij Viaplay kwam Brantsen terecht in een team dat een mix is van vaste gezichten en nieuwe namen. Mannen als Giedo van der Garde en Tom Coronel waren al jarenlang te zien bij voorgangers RTL en Ziggo. Het team werd in de studio aangevuld met routinier Allard Kalff, expert Ernest Knoors en analisten Christijan Albers en Ho-Pin Tung. "In het begin was het zeker even wennen, want mijn rol als nieuwslezer was natuurlijk anders dan de rol van host die ik nu vertolk. Met Tom en Giedo heb ik twee zeer ervaren mensen om me heen, gekoppeld aan de kennis van Marco Zwaneveld (Head of Sports van Viaplay Nederland, red.) zorgde dit ervoor dat ik me al snel thuis voelde." Op het circuit zien we ook nieuwe namen, met F1-commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk en verslaggeefster Stéphane Kox. Brantsen ervaart vanaf dag één het teamgevoel bij Viaplay: "Ik denk dat we een mooie mix van ervaren mensen en nieuwe talenten hebben. Nelson en Melroy liggen denk ik soms wat te veel onder een vergrootglas, bij mij valt dat relatief wel mee. Wat ik mooi vind is dat we als team ook echt stappen hebben gezet dit seizoen." Binnen Viaplay wordt het team actief begeleid en getraind. Brantsen is ook zelfkritisch: "Ik ben een type dat altijd wil winnen. Ik ben niet snel tevreden en erg leergierig. Kritiek vind ik dan ook niet erg. Of beter gezegd feedback, want daar kan je ook iets mee. Dan kan je jezelf gaan verbeteren."
Wat houdt de rol van host precies in?
Enthousiast vertelt ze over haar rol binnen het F1-team van Viaplay. Een team van zo’n veertig tot vijftig mensen is betrokken bij de live uitzendingen. Van de gezichten in de studio, de redactie en cameramensen tot en met technische mensen en de regieploeg, plus de mensen op locatie bij de races. "Op donderdagen voor de Grands Prix zitten we met de redactie bij elkaar. Dan bespreken we het laatste nieuws en het programma voor dat weekend. Welke topics we behandelen tijdens de uitzending, welke items er in de studio worden behandeld. Zo hebben we een greenscreen room, aan de hand waarvan we ook veel dingen kunnen laten zien." Tijdens de F1-programma’s is Brantsen de verbindende factor in de studio. "Ik werk eigenlijk niet met een autocue, want ik wil het zo puur mogelijk doen. Vooraf hebben we het draaiboek besproken en het is aan mij om ‘de dingen aan elkaar te knopen’. Tijdens een uitzending heb ik via een oortje contact met de eindredacteur, die me ook aangeeft hoeveel tijd we nog hebben voor een onderwerp." Daar komt meer bij kijken dan menig F1-fan zal vermoeden: "We werken met strakke timings tijdens de show. Er zijn diverse onderwerpen die behandeld moeten worden en het is aan mij om, in combinatie met de eindredacteur, te zorgen dat de onderwerpen naadloos in elkaar overlopen. De regisseur zorgt ervoor dat de beelden en topics goed op het scherm komen, maar het is mijn taak om te zorgen dat ik de controle over de experts houd."
Improvisatievermogen
Voorbeschouwingen zijn nog voor te bereiden, maar nabeschouwingen vergen veel meer flexibiliteit en improvisatievermogen van het team. Brantsen legt uit: "Je weet nooit hoe een race zal verlopen. Krijgen we een rode vlag? Regent het en wordt de start uitgesteld? Of wordt het een saaie race waarbij de winnaar al rondenlang vaststaat? De crash van Zhou op Silverstone is een perfect voorbeeld. Een horrorcrash en direct de rode vlag. Dan komt de fase van onzekerheid, want hoe is het met Zhou en wat gebeurde er nu precies? Dat soort momenten vergt dat je als team snel moet kunnen schakelen." "Het samenspel tussen eindredacteur, mij als host, de analisten in de studio en de mensen op het circuit is dan cruciaal. Ik moet eerlijk zeggen dat ik na de crash wel even moest slikken. Je hoopt natuurlijk dat alles goed met de coureur is, maar het duurde vrij lang voordat er ook maar iets van informatie was. Je zag het ook aan de analisten in de studio dat dit echt een heftig ongeval was, maar dan is het prima dat die emotie ook bij de mensen in de huiskamer terecht komt." Dat improviseren, daar geniet Brantsen van. "Dat vind ik zelf de mooiste momenten. Er is geen script, je bent aangewezen op jezelf en dingen gaan razendsnel. Ineens heb je een officieel statement of een reactie vanaf het circuit. Het volgende moment schakelen we over naar Nelson en Melroy op locatie of heeft Stéphane een interview met iemand in de paddock." De komende weken wordt het F1-seizoen hervat met een heuse triple header – drie opeenvolgende Grands Prix in evenzoveel weken. Na de Belgische Grand Prix volgt direct de Nederlandse race op Circuit Zandvoort. Voor Viaplay zijn het uitdagende weken, want in de week van de Dutch GP wordt er dagelijks verslag gedaan vanaf locatie. Dit betekent tien dagen lang, inclusief de Belgische GP, live Formule 1 op Viaplay. "Dat wordt een hele mooie uitdaging, maar we hebben een hele leuke programmering. Ik denk dat dit voor Viaplay ook een kans is om bij de Nederlandse F1-fan nog meer Formule 1 in de woonkamer te brengen."
Meest gelezen