Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Column: de sprint van Lando Norris

Vrijdagmiddag om 12.30 uur klom Lando Norris uit de McLaren MCL33, waarmee hij juist zijn eerste GP-sessie had mogen afwerken. Nog geen twintig minuten later zat hij in zijn Formule 2-wagen, waarmee hij gedurende het seizoen 2018 normaliter rijdt. Norris had een sprintje moeten trekken aangezien de F1- en de F2-paddock op Spa-Francorchamps een klein eindje van elkaar af liggen.

Plots was hij daar. Een klein, tenger mannetje uit het zuiden van Engeland. Begin 2016 had nog nooit iemand van hem gehoord, een jaar later was hij hét wonderkind. Ondanks zijn jonge leeftijd is de ster van Lando Norris, zeker op het Britse eiland, nu al tot ongekende hoogten gerezen.

Norris is de zoon van een steenrijke zakenman en werd in zijn puberjaren naar privéscholen gestuurd. Hij had een zorgeloze jeugd en kreeg alles wat zijn hartje begeerde. Toen dat hartje een kart verlangde, kwam er een kart. Toen dat hartje naar formulewagens verlangde, werd de stap naar formulewagens gezet. In de kleine juniorcategorieën was Norris een van de allerbesten. De piepkleine Brit rolde startvelden op in de Ginetta’s, de Formule Renault 2.0 en in de Toyota Racing Series. Titels volgden elkaar in rap tempo op. Voor de Britten zaak om hem te nomineren voor de prestigieuze McLaren BRDC Award – deze werd na een zeer succesvol 2016 met speels gemak veroverd. Als bijpassend cadeau kreeg Norris een dienstverband bij McLaren. Aldaar heeft Norris in de persoon van Zak Brown een peetvader gevonden. De brede Amerikaan laat zich geregeld uit over het Britse talent en doet dat louter in lovende teksten. Dat McLaren van haar gebruikelijke manier van werken af is gestapt zodat Norris actief kan zijn op vrijdagochtend(en, want er volgen er meer, te beginnen volgend weekend in Monza) zegt meer dan genoeg. Deze jongen moet zo snel mogelijk de Formule 1 in en kosten noch moeite worden gespaard.

Toegegeven, Norris is een uitstekend rijder. Hij bewees zijn klasse in het bovengenoemde superseizoen 2016 en reed vorig jaar iedereen op een hoop in de Formule 3. Boze tongen beweren echter dat Norris zich hedendaags in een Strollesque positie bevindt waarbij geld wat stom is, recht maakt wat krom is. Zo zou hij véél meer hebben getest dan ieder van zijn Formule 2-collega’s en pusht McLaren al bijna twee jaar om hem bij de ‘juiste’ teams te krijgen. Dat lukte overigens niet helemaal in de Formule 2, aangezien vader Stroll (grootaandeelhouder Prema) in de weg lag. Deze gigantische stappen hebben maar één gevaar: Norris gaat rap, maar doet dat niet op eigen kracht. Max Verstappen werd ook gigantisch snel gebracht, maar de Nederlander was er klaar voor. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Charles Leclerc. Lance Stroll is daarentegen het schoolvoorbeeld van een coureur die véél te vroeg is gebracht. Brown mag dan wellicht willen dat zijn protegé in de nabije toekomst de koningsklasse van de autosport inrolt, maar of dat wenselijk is, is een tweede. De sprint die hij in de beginuren van de middag inzette is haast beeldend voor de sprint die Norris in de afgelopen twee jaren heeft gemaakt. Het management rond Norris doet er goed aan de jongeling wat lucht te gunnen na zijn sprint.

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie