Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze coureurs waren succesvol in Amerika én in de Formule 1

Het moet raar lopen als we Fernando Alonso volgend jaar niet in de IndyCar zien. De Spanjaard is bepaald niet de eerste coureur die zijn geluk zowel in Amerika als Europa beproeft. Niet iedereen was in beide klassen succesvol, maar deze coureurs zeker wel!

Nigel Mansell Als iemand in dit rijtje thuishoort, is het wel Nigel Mansell. De besnorde Brit krijgt het in 1993 voor elkaar om zich zowel Formule 1-kampioen als IndyCar-kampioen te noemen. Nadat hij in ’92 met Williams de titel veroverde in de F1, staeekt hij de grote plas over. In zijn eerste seizoen toont hij aan een echte allrounder te zijn door ook daar het goud te grijpen. Op het moment dat hij in Amerika tot kampioen wordt gekroond, is de nieuwe F1-kampioen nog niet bekend. Juan-Pablo Montoya De Colombiaan Juan-Pablo Montoya wint zowel 2000 als in ’15 de vermaarde Indy 500. Van begin 2001 tot medio 2006 rijdt hij in de Formule 1, om vervolgens de NASCAR-series onveilig te maken. Over allrounders gesproken. Een Formule 1-titel is niet voor hem weggelegd, maar hij maakt het de gevestigde orde flink moeilijk. Michael Schumacher wordt door de Williams-coureur brutaal opzij gezet in wat nog maar zijn derde Grand Prix is. De Colombiaan heeft ronduit schijt aan reputaties, iets wat hem zeer geliefd maakt bij de fans. Jacques Villeneuve Je kan zeggen wat je wilt over Jacques Villeneuve, maar sturen kon hij zeker. In 1995 pakt hij in één seizoen zowel de eindzege in de IndyCar als de overwinning in de Indy 500. Het levert hem een plekje op bij Williams, waar hij prompt de eerste poleposition van het seizoen opeist. De Canadees staat zijn mannetje en maakt het teamgenoot Damon Hill bijzonder lastig. Het is de Brit die met de titel aan de haal gaat, welke een jaar later voor Villeneuve is.

Emerson Fittipaldi ‘Emmo’ grijpt twee keer de kroon in de Formule 1 (’72 en ’74), voordat hij zijn talenten tentoonspreidt in Amerika. Fittipaldi is in het land van onbegrensde mogelijkheden een hele grote naam, mede namens zijn prestaties aldaar. In 1989, vijftien jaar(!) na zijn laatste F1-titel, schrijft hij het het kampioenschap op zijn naam. In datzelfde jaar mag hij als overwinnaar van de Indy 500 de melkfles aan zijn lippen zetten, om dat in 1993 nog eens dunnetjes over te doen. Mario Andretti Nog zo’n iconische naam die vooral de Amerikaanse raceharten sneller laat kloppen! Mario Andretti is lid van de grote, racende familie, maar zijn nageslacht kan alleen maar dromen van zijn palmares. In 1978 vestigt hij als kampioen zijn naam in de Formule 1-boeken. Negen jaar eerder werd hij echter al onsterfelijk toen hij bij zijn vijfde deelname aan de Indy 500 als eerste na 200 ronden ‘the Brickyard' passeerde. Graham Hill Graham Hill is de man in wie Fernando Alonso momenteel zijn grote voorbeeld ziet. Hij is tot op de dag van vandaag de enige coureur die de Triple Crown wist te pakken. Dat gegeven maakt Hill tot een ware legende. Graham gaf zijn racegenen door aan zoon Damon Hill, die in 1996 de F1-titel pakte. Hill jr. beproefde echter nooit zijn geluk in Amerika. Jim Clark Jim Clark maakt in de jaren ’60 wereldwijd furore als autocoureur. In Europa doet hij dat als tweevoudig wereldkampioen Formule 1, aan de andere kant van de grote plas doet hij dat door in 1965 de Indy 500 op zijn naam te schrijven. Drie jaar later komt Clark op tragische wijze om het leven op de Hockenheimring.

Viaplay

Unibet
Coureur
Team
Odds
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet
x
Red Bull Jos Verstappen spreekt zich over vriendschap tussen Max en Norris