Dinsdag werd het Formule 1-seizoen officieel afgetrapt met een spetterende show in Londen. Alle teams kwamen bij elkaar om de liveries voor 2025 te presenteren en het moet gezegd worden: de show zat best goed in elkaar. Lichtshows, muziek en eigen invullingen van teams, het was in principe goede reclame voor de sport en eigenaar Liberty Media, dat de Formule 1 zeer populair heeft gemaakt.
Toch ging het na afloop ook veelvuldig over het uitjouwen van Max Verstappen, Red Bull en Christian Horner. Dat begon al tijdens de start van de show, toen host Jack Whitehall Verstappen ludiek introduceerde en er vanuit het publiek flink wat boegeroep te horen was. Later, bij de presentatie van de Red Bull-livery, verscheen Horner met de klanken van Rolling Stones op het podium om voormalig eigenaar Dietrich Mateschitz te eren en het publiek warm te maken voor de nieuwe Red Bull. Wat volgde was een striemend fluitconcert waar Horner ook even van stond te kijken.
Dat gedrag valt natuurlijk totaal niet goed te praten. Gezonde rivaliteit hoort erbij in de Formule 1 - tijdens de Grand Prix van Nederland staan de fans immers ook niet achter Lando Norris of Lewis Hamilton - maar dat één team zodanig wordt uitgejouwd, past niet bij het beeld dat de sport wil overbrengen. De Formule 1 draait immers om helden en Verstappen en Horner horen zeker in dat rijtje thuis. Die vele wereldtitels en zeges haal je niet zomaar binnen. Dat er dan soms controverse ontstaat, is onderdeel van het op het scherpst van de snede presteren.
De Formule 1 sloeg echter de grootste flater in de dagen na de show. Recent werd de noodklok geluid in een rapport van de FIA, waaruit bleek dat de online haat tegen coureurs en officials flink is toegenomen. Maar liefst 75 procent van alle bij de FIA aangesloten verenigingen maakten melding van voortdurende bedreigingen tegen deelnemers én hun families, terwijl 90 procent de online haat als mogelijke factor ziet die deelnemers juist af kan schrikken. Ook verschrikkelijke zaken als racisme en vrouwenhaat kwamen veelvuldig voorbij in het rapport.
Men heeft dan ook een enorme kans laten liggen om een signaal af te geven aan het publiek. Wat er in Londen gebeurde, was het schoolvoorbeeld van waar de FIA en Formule 1 zich al langer zorgen over maken. Dan bestaat er voor de Formule 1 alleen wel een verantwoordelijkheid om ertegen op te treden, wat al kan met een simpel statement waarin het gedrag wordt veroordeeld. Gebruik dat als startpunt om meer maatregelen te kunnen nemen, of het nou over Verstappen, Hamilton of Fernando Alonso gaat. Niemand verdient het om online of in het echt op het hakblok gelegd te worden.
Het risico is namelijk dat fans het normaal gaan vinden om zich zo te gedragen. Als krachtige organisaties stil blijven, voelt dat meestal aan als een vrijgeleide om je vaker zo te uiten. Dat is zeer schadelijk voor de sport, want topnamen als Verstappen zijn er een keer klaar mee en kunnen de sport de rug toekeren. Daar zit de Formule 1 natuurlijk helemaal niet op te wachten. Optreden is beter dan wegkijken, maar dan moet je het wel doen.
Update: De FIA heeft later een statement gedeeld, de Formule 1 niet.
Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!