Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024

FIA verklaart aanpassingen Red Bull Ring in strijd tegen track limits

In 2023 draaide de Grand Prix van Oostenrijk vooral om de ongekende hoeveelheid track limits. Dit jaar wil de FIA dat tegengaan en hebben ze aanpassingen laten doorvoeren aan de Red Bull Ring.

Track limits turn 9 Austria 2024
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Meer dan 1200 keer(!) overschreden de coureurs de track limits tijdens de Grand Prix van Oostenrijk in 2023. Het zorgde voor een enorme stroom aan negativiteit en opende de ogen van de FIA. Dit kon zo niet langer. Eerder dit jaar werd dan ook aangekondigd dat de Red Bull Ring zou worden aangepast om dergelijke situatie te voorkomen. Nu de Formule 1 daadwerkelijk is neergestreken in het Alpenland krijgen we voor het eerste een beeld in hoe de FIA hoopt een debacle zoals vorig jaar te voorkomen.

Dit jaar krijgen de coureurs namelijk te maken met nieuwe grindbakken. De grootste pijnpunten van het circuit, bocht negen en tien, hebben de grootste verandering ondergaan. Daar zijn 'variabele' grindbakken geplaatst tegen de kerbstones, waardoor de track limit-problemen opgelost zouden moeten zijn. Verder zijn in bocht 1, 3, 4 én 6 de witte lijnen verplaatst, waardoor de bestaande grindbakken dichter bij de baan liggen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

			© XPBimages
	© XPBimages
			© XPBimages
	© XPBimages
			© XPBimages
	© XPBimages

FIA legt uit

Maar waarom juist deze aanpassingen? De wedstrijdleider van de Formule 1, Niels Wittich, verklaart waarom de FIA voor juist deze aanpassingen heeft gekozen: "Het is duidelijk dat de controle op de track limits in Oostenrijk vorig jaar problematisch was, omdat veel coureurs besloten iets wijder te gaan bij het uitkomen van bocht 9 en 10. Dat is niet verrassend, aangezien de asfaltberm achter de kerbstone hen de mogelijkheid bood daar een wiel te plaatsen én omdat het gripniveau vrijwel hetzelfde was als op de baan. Daarom maakten ze van de gelegenheid gebruik om dat te doen."

"Door de jaren heen hebben de engineers ontdekt dat het qua rondetijd best een goede zaak is om daar wat wijder te gaan, dus op een gegeven moment komen we terug in het spel en zeggen we: 'Oké, er zijn regels, je moet tussen de witte lijnen rijden'. Vorig jaar waren er een groot aantal overtredingen en veel straffen na de race, dus er moest duidelijk iets veranderen. Daarom creëren we dit jaar een natuurlijk afschrikmiddel met de installatie van een grindstrook en voegen we meer duidelijkheid toe in de manier waarop we de grenzen van het circuit afbakenen", aldus Wittich.

Toch is dit niet de eerste keer dat de coureurs met meer natuurlijke track limits te maken krijgen. Eerder dit jaar experimenteerde de FIA al met dergelijke 'variabele' grindbakken in China. Die test verliep succesvol volgens Wittich: "Het 'probleem' dat we hadden is dat de kerbstone twee meter breed is. De tijd was dus net te kort om te zeggen: 'Oké, we gaan de tweede rij kerbstones weghalen en het grind er vlak achter leggen'. Dat zou de perfecte situatie zijn, vergelijkbaar met wat we in China hadden. Daar konden we ook een kerbstone van één meter gebruiken en dan meteen een grindbak."

Maar waarom kiezen de FIA en de Red Bull Ring voor een 'variabele' grindbak en niet een vaste? Dat komt doordat er in Oostenrijk binnenkort een ander evenement is waar de uitloopstroken voor gewenst zijn: "Een kleine maand na de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk, zal de MotoGP op de Red Bull Ring neerstrijken. Omdat zij de overgang van kerbstones naar grindbak, naar uitloopstrook te gevaarlijk vinden, leggen ze er dan weer wat asfalt in. De grindbak gaat dan weg en wordt volgend jaar weer teruggelegd als wij met de Formule 1 hier terugkeren. In een ideale wereld zouden ze de tweede rij kerbstones verwijderen en het grind er vlak tegenaan leggen."

Ook interessant:

Win gouden tickets voor GP België!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op gouden tickets!

Praat mee!

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'