Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Formule 1 wintertest 2021

Het Formule 1-seizoen 2021 begint met drie testdagen in Bahrein op het Sakhir International Circuit. Max Verstappen en zijn grote concurrenten bereiden zich van 12 tot en met 14 maart in de Golfstaat voor op het nieuwe seizoen, dat op 28 maart op hetzelfde circuit echt wordt afgetrapt.

Verstappen RB16B © Red Bull Content Pool / Getty Images

In 2021 worden de Formule.1 wintertests verreden in Bahrein en niet in Barcelona. Bovendien is de hoeveelheid testdagen voorafgaand aan het nieuwe seizoen teruggebracht van zes naar drie. RacingNews365 is aanwezig in Bahrein en voorziet jij van al het laatste nieuws en alle nieuwste updates vanuit Sakhir!

Waarom maar drie dagen? De nieuwe wagens zijn immers grotendeels hetzelfde als vorig jaar en de financiële situatie van de teams zorgt ervoor dat het terugbrengen van het aantal testdagen financieel positieve gevolgen met zich meebrengt.

Max Verstappen en Sergio Perez vangen de testdagen aan met de nieuwe Red Bull RB16B, de opvolger van de bolide van vorig jaar. Het duo hoopt met de nieuwe wagen ontworpen door Adrian Newey en consorten een gooi te kunnen doen naar de titel en de hegemonie van Mercedes te kunnen doorbreken.

Wanneer zijn de Formule 1-wintertests?

Dit jaar wordt er slechts drie dagen getest, in tegenstelling tot de zes wintertestdagen van vorig seizoen. De testdagen vinden plaats van vrijdag 12 tot en met zondag 14 maart in Bahrein.

In eerste instantie zou het Formule 1-circus neerstrijken in Barcelona, maar onder andere vanwege het uitstellen van de eerste race in Australië werd toch gekozen voor Bahrein, waar twee weken na de testdagen de eerste race plaatsvindt.

Waarom test de Formule 1 in Bahrein?

De afgelopen seizoenen streek het Formule 1-circus vaak neer in Barcelona om de wintertests af te werken. Dit jaar is er echter gekozen voor Bahrein, om meerdere redenen. De eerste race van het jaar vindt plaats in de Golfstaat, omdat de Australische GP is verplaatst. Het is dan ook logischer om daar te testen, zodat een groot deel van het materiaal en het personeel op het circuit kan blijven. Zeker in deze coronaperiode zorgt dat voor minder zorgen bij de teams, die mogelijk met inreisverboden en dergelijke te maken krijgen.

Hoe laat beginnen de Formule 1-testdagen?

De teams mogen tijdens de drie testdagen vanaf 08:00 uur tot en met 12:00 uur en van 13:00 tot en met 17:00 Nederlandse tijd naar wens ronden rijden op het circuit nabij Sakhir.

In Bahrein is het twee uur later, wat inhoudt dat er plaatselijk elke dag van 10:00 uur tot en met 19:00 uur zal worden getest. De laatste uren van de testdag zullen dan ook onder kunstlicht worden verreden, net als tijdens de race twee weken later.

			© Renault
	© Renault

Wat doen Formule 1-teams allemaal tijdens de testdagen?

Tijdens de testdagen mag elke team naar gelang zoveel mogelijk de baan op met één wagen. Daarom wisselen teamgenoten gedurende de drie testdagen met elkaar af. Soms krijgen beide coureurs een hele dag en delen ze de derde, maar soms worden ook alle drie de dagen 'onderverdeeld'. In uitzonderlijke gevallen neemt een reserve- of ontwikkelingscoureurs een dag(deel) voor zijn rekening.

Het meest belangrijke aspect tijdens de testdagen is de betrouwbaarheid van de nieuwe Formule 1-wagens. Alle systemen zullen aan het begin uitvoerig worden gecheckt, waarna er gedurende drie dagen zoveel mogelijk data zal worden verzameld. Het is belangrijk voor teams om te weten of de data die wordt verzameld op het circuit overeenkomt met de data die er tijdens de winter in de windtunnel is geproduceerd. Op die manier weet men dat alle berekeningen kloppen.

Dit jaar zullen er weinig nieuwe onderdelen zijn om te testen, omdat een groot deel van de wagens hetzelfde zal zijn als vorig jaar. Toch zijn er enkele dingen veranderd: zoals de vloer en de diffuser. Daardoor hebben de wagens minder downforce, die de teams terug proberen te vinden door middel van nieuwe aerodynamische elementen. Het effect daarvan zal tijdens de testdagen uitvoerig worden getest. Daarvoor gebruikt men vaak groen-gele verf genaamd flow viz. Daarmee zien de teams hoe de luchtstromen werken.

Ook de Pirelli-banden zijn dit jaar gewijzigd. Deze zijn iets steviger geworden, zodat ze beter bestand zijn tegen de zware krachten die ze te verduren krijgen. Ook die banden zijn van groot belang voor de coureurs, omdat het goed omgaan met het rubber een race kunnen maken of breken.

Volg live de wintertestdagen

RacingNews365 is gedurende alle drie de testdagen in Bahrein aanwezig op locatie en doet live verslag. Volg de Formule 1 liveblog, inclusief live timing van de testdagen. Daarnaast voorzien we jou natuurlijk van het allerlaatste nieuws, inclusief exclusieve interviews en de uitspraken van alle Formule 1-coureurs.

Wil je de testdagen inclusief beelden live bekijken, dan kan dat via de betaalde F1 TV PRO app, die voor iOS en Android te downloaden is.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Red Bull 'Gefrustreerde Ford-baas eist uitleg en oplossing voor onderzoek naar Horner'