Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Marko heeft motorplan uitgedokterd: "Zo stom is Red Bull nu ook weer niet"

Met welke motoren rijden Red Bull en AlphaTauri in 2022 in de Formule 1? Als het aan die teams zelf ligt met Honda-motoren, waarvan ze het eigendomsrecht overkopen. Teamadviseur Helmut Marko weet dat het in de praktijk echter iets ingewikkelder zal zijn.

Verstappen Portugal
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Red Bull en AlphaTauri kregen enkele weken geleden het bericht dat ze niet wilden horen. Honda gaat de Formule 1 en daarmee ook haar beide klanten per 2022 verlaten. De meest wenselijke oplossing, zo werd al snel duidelijk, was het overnemen van de Honda-motoren, om ze onder een nieuwe naam en in eigen beheer te assembleren en te onderhouden. Omdat Red Bull zelf niet in staat zou zijn de motor door te ontwikkelen, zijn beide formaties afhankelijk van een engine freeze vanaf 2022, zodat ook andere teams de motor niet meer onder handen kunnen nemen.

Appeltje eitje, toch? Was het echter maar zo simpel. Zelfs als men instemt met het bevriezen van de ontwikkeling staat Red Bull in 2021 een flink karwei te wachten: "We moeten in 2021 nieuwe teamleden aanstellen die gedurende het jaar actief over de schouders van de Honda-mannen meekijken. Op het moment dat de motoren in elkaar gezet worden, tijdens de kwaliteitscontroles, tijdens al dat soort momenten. We zijn namelijk niet zo stom dat we denken dat we er zijn door enkel wat motoren en eigendomspapieren over te kopen", zo wordt Marko geciteerd door Auto, Motor und Sport.

Marko bevestigt dat de motoren in Milton Keynes, daar waar Red Bull gevestigd is, geprepareerd zullen worden: "De details daarover zijn we echter nog aan uitwerken", verduidelijkt Marko, die weet dat het overnemen van de Honda-motoren niet per se de goedkoopste optie is, al valt alles in perspectief te plaatsen.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Als Red Bull Ferrari- of Renault-motoren af zou willen nemen, zou daar 15 miljoen euro per jaar mee gemoeid zijn. Het beheren van een eigen motorprogramma zal duurder zijn: "Maar niet belachelijk veel duurder. Vergeet immers niet dat bovenop de motorprijs ook nog de prijs voor smeermiddelen en brandstof komt. Wij hebben immers een andere partner dan Ferrari en Renault. Het voordeel van een eigen motor is bovendien dat we daar zelf ons chassis omheen kunnen bouwen."

Maar wat als alles in 2022 precies zo loopt zoals Red Bull het zou willen zien? Die engine freeze kan niet eeuwig voort blijven duren. Hoeft ook niet, meent Marko: "Wat als we al in 2023 of 2024 al een simpelere motor introduceren?", suggereert de Oostenrijker, die ook al een idee heeft over hoe die motor 'groen' kan blijven: "Het moet een simpele motor worden die iedereen kan bouwen. Daar voegen we dan een standaard-KERS-systeem aan toe en daar laten we dan óf synthetische- óf biobrandstoffen doorheen stromen. Meer is er niet nodig."

Een belangrijke voorwaarde die Marko ook aan de motor stelt, is dat hij decibellen produceert: "We moeten de mensen een goede show voorschotelen. We hoeven de dingen ook niet opnieuw uit te blijven vinden. Complexe systemen als de huidige motoren, of bijvoorbeeld het DAS-systeem van Mercedes, zijn compleet irrelevant voor de reguliere automobielindustrie. Alles wordt daardoor ook alleen maar nodeloos duur en ingewikkeld. We hebben een besluit nodig, en wel snel."

De stoelpoten van Albon wankelen en Verstappen heeft zijn voorkeur al uitgesproken voor Nico Hulkenberg. Hoe lang laat Red Bull Albon nog spartelen? Dat en meer wordt er door autocoureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen besproken in de nieuwste RN365-podcast, die hieronder te beluisteren is.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Honda verlaat de Formule 1 en Red Bull RN365 Nieuwsdossier

10 reacties

Viaplay

Unibet
x
RN365 F1-podcast Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen