Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1

'Mercedes kampt met meerdere motorproblemen'

Jarenlang domineerde de Mercedes-motor in de Formule 1. Nog altijd lijkt de Duitse krachtbron de krachtigste van het veld te zijn, maar er zijn redenen tot zorg.

Hamilton Hungary
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Sinds de hybride F1-motor in 2014 geïntroduceerd werd, was de Mercedes-motor onverslaanbaar, de periode waarin Ferrari 'vals speelde' buiten beschouwing gelaten. Ook in 2021 is de Mercedes-motor nog altijd beter dan die van Honda. Echter niet op alle vlakken. De Mercedes levert meer vermogen dan de Honda, dat staat buiten kijf.

Echter bleek de onverwoestbare Duitse motor voor het eerst minder betrouwbaar dan we van Mercedes gewend zijn. Lewis Hamilton wisselde dit seizoen eerder naar zijn tweede motor dan Verstappen en zorgen klinken over de levensduur van de Mercedes-motoren. Zo wisselde Valtteri Bottas in Monza al naar zijn vierde power unit, hetgeen hem een gridstraf opleverde.

Lewis Hamilton zag zijn eerste trainingsmotor in rook opgaan tijdens de vrije training voor de GP van Nederland. Ook hem wacht zeer waarschijnlijk een gridstraf, iets waar Mercedes zo vaag mogelijk over doet. Maar een half seizoen rijden met slechts twee motoren, waarvan eentje al aan zijn max lijkt te zitten? Het lijkt schier onmogelijk.

Honda daarentegen kende nauwelijks betrouwbaarheidsproblemen. De motor van Verstappen deed feilloos zijn werk en alleen de zware crash in Silverstone, waar Verstappens motor forse schade opliep, kon het schema in de war gooien. De Nederlander zal door die schade noodgedwongen een vierde power unit moeten gebruiken dit seizoen.

Hogere slijtage Mercedes

Opvallend is dat de Mercedes-motoren meer slijtage en betrouwbaarheidsproblemen kennen dan in voorgaande jaren. Zeker aangezien de motor een doorontwikkeling is van zijn voorganger. Het kan te maken hebben met de zeer intense titelstrijd waarin Mercedes en Red Bull nek-aan-nek gaan en beide teams elkaar tot het uiterste pushen.

Dat men hoog aangeschreven kopstukken als Andy Cowell (in 2020) en James Allison (2021, kreeg een andere functie) op belangrijke posities verloor, zal mogelijk ook niet geholpen hebben.

Bottas is reeds begonnen aan zijn vierde motor, maar Mercedes wisselde naar verluidt ook motoronderdelen bij Hamilton in Monza na problemen eerder in het weekend. Dit betekent dat de Brit eigenlijk geen relatief verse motor meer overheeft.

Zeer waarschijnlijk moeten diverse klantenteams ook nog wisselen naar een vierde motor. Mercedes zou daardoor zelfs tegen een mogelijk tekort aan reserveonderdelen aanlopen, iets dat uniek is voor de Duitse fabrikant.

Clipping

Het hybride systeem van Mercedes was jarenlang onverslaanbaar. De efficiency ervan was ongekend en dat zorgde ervoor dat het systeem sneller oplaadde dan die van de concurrentie, waardoor er enkele seconden per ronde langer het extra hybride vermogen beschikbaar was.

RacingNews365 heeft begrepen dat dit niet langer het geval is. Mercedes zou last hebben van clipping. Clipping Het fenomeen waarbij de motor aan het einde van het rechte stuk niet langer de beschikking heeft over de extra 120KW van het hybridesysteem.

Op Monza zorgde dit ervoor dat Hamilton niet voorbijkwam aan de McLarens en de verwachting is dat het Sochi Autodrom een circuit is waarop clipping een nóg groter probleem zal worden voor Mercedes, door de lange rechte stukken.

Mercedes moet om de problemen heen rijden

Volgens de laatste geruchten zou Mercedes gestopt zijn met de aerodynamische ontwikkeling van de W12. In de laatste twee maanden van het seizoen zouden er geen grote updates meer komen. In de titelstrijd waarin het draait om tienden van seconden moet Mercedes alle zeilen bijzetten.

RacingNews365 heeft vernomen dat Mercedes diverse problemen heeft met de motoren, problemen waar ze omheen moeten rijden. Het management van de power unit kan van cruciaal belang worden dit seizoen, los van een gridstraf voor Hamilton en Verstappen voor de inzet van een vierde motor.

De belastbaarheid van de motor, de levensduur en clipping gaan zeer waarschijnlijk een grote rol spelen in de titelstrijd. Het is daarom ook niet onterecht dat Mercedes zich zorgen maakt.

Ook interessant:

Video: Bepalen gridstraffen de titelstrijd tussen Verstappen en Hamilton?

Hoe werken die gridstraffen in de Formule 1 nu precies? En wat zijn de gevolgen voor Verstappen of Hamilton als ze een motor wisselen? Wij leggen het uit!

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Rusland 2021 RN365 Nieuwsdossier

24 reacties

Viaplay

Unibet
x
Verrast Newey onthult de sleutel tot het Red Bull-succes