Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nasr opent boekje over Sauber-tijd en adviseert F1-verschoppelingen

Felipe Nasr: wie kent hem nog? De 26-jarige Braziliaan mocht twee jaar aan de Formule 1 proeven en deed het met name in zijn debuutseizoen verre van verkeerd. Nadat het sponsorgeld op was werd Nasr echter de wacht aan gezegd door toenmalig werkgever Sauber. De Braziliaan doet twee jaar na dato een boekje open, tegelijkertijd probeert hij mede-coureurs erop te wijzen dat de Formule 1 zeker niet het walhalla is.

Via de bekende ladder zette Nasr voet richting de Formule 1. De Braziliaan werd kampioen in de Britse Formule 3 en vertoonde drie seizoenen lang zijn kunsten in de GP2 Series, waarin hij zijn laatste jaar op de derde plaats in de eindrangschikking besloot. Bij het team van Sauber kwam Nasr echter in een slangenkuil terecht. De man die in 39 Grands Prix van start ging, doet voor het Britse Autosport een boekje open.

"Als kind was het altijd mijn droom om de Formule 1 te behalen. Ik was zestien jaar oud toen in naar Europa trok en binnen zeven jaar reed ik in de Formule 1", blikt Nasr terug. "Mijn debuutrace in Australië, in 2015, vormt een van mijn beste herinneringen aan de Formule 1. Door juridisch gekibbel (Giedo van der Garde had een rechtszaak aangespannen tegen het team van Sauber, red.) miste ik de eerste vrije training en het stratencircuit van Albert Park is allerminst makkelijk om te leren. Desondanks finishte ik op zondag als vijfde!" Achteraf blijkt de vijfde plaats in Australië het beste resultaat uit de twee seizoenen die Nasr in de Formule 1 vertoeft. Waar Sauber in 2015 nog prima voor de dag komt, zakt het in 2016 als een plumpudding ineen. "Het team verkeerde in een overgangsfase, er was geen geld meer om twee wagens tegelijkertijd te onderhouden. Destijds maakten we nog gebruik van bandenwarmers die al sinds de BMW-tijd (2006-'09, red.) in het bezit van het team waren. Deze dingen liggen buiten je macht. Ik heb gedaan wat ik kon doen", verzucht Nasr. In de voorlaatste race van 2016 redt Nasr de meubelen van Sauber door twee ontzettend waardevolle punten te scoren in Brazilië. Zodoende haalt de Zwitserse stal te elfder ure Manor in. "Alles wat ik kon doen op de baan, heb ik gedaan. Ik werkte keihard in 2016 en sloot het seizoen af met die twee punten in mijn thuisrace. Zodoende werd het team gespaard: door deze twee punten finishte Sauber bij de beste tien in het eindklassement en kon het rekenen op een flinke som geld."

Nasr zal zelf weinig profijt hebben van de kapitaalinjectie die Sauber vanwege zijn twee gescoorde punten ontvangt. De Braziliaan ziet de steun van een bank uit het moederland verdwijnen en wordt zodoende zonder pardon aan de kant geschoven door zijn Zwitserse werkgever, die ervoor kiest om Marcus Ericsson aan te houden en Pascal Wehrlein met een zakje Mercedes-centen aan te nemen. "Ik onderhandelde met Manor, maar dat had ik op dat moment net afgekapt. Sauber wilde me niet langer houden, nadat ik ironisch genoeg voor de grootste geldhoeveelheid had gezorgd die ze maar konden krijgen. Welkom in de wondere wereld van de Formule 1. Voor kleine teams die proberen te overleven is de coureur die achter het stuur zit niet hun eerste zorg. Toen ik na de Grand Prix van Abu Dhabi 2016 het nieuws kreeg dat er geen plaats meer voor mij was, had ik geen tijd meer om ergens anders een zitje te veroveren. De F1 is erg veeleisend en een uitputtend seizoen maakt iedereen moe, maar tegelijkertijd is de F1 het hoogst haalbare." "Wanneer coureurs de F1 uit worden gewerkt, voelen ze zich leeg. Ik kreeg de tijd om het leven te herontdekken en had gelukkig de juiste mensen om me heen." Na een tijdje langs de zijlijn te hebben gestaan maakt Nasr zijn entree in het IMSA, de Amerikaanse tegenhanger van het WEC. "Het maakt mij niet uit dat ik in een prototype rijd, en niet in een F1-wagen. Ik wilde gewoon verder als coureur en heb nu meer honger dan ooit. Het kan zo zijn dat sommige rijders tien tot vijftien jaar achter de feiten aanrijden in de F1 en nooit een podium of een zege scoren, maar wie vraagt je om in de F1 te blijven? Is het een vorm van voldoening?" "Voor mij voelde het logisch om terug te keren naar een situatie waarin ik races kon winnen en kon vechten voor een kampioenschapstitel, dat is precies wat ik heb gedaan."

x
Gridstraf Verstappen op randje gridstraf na opmerkelijke wissel