Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
 • 1 HAM LAP 66
 • 2 VER + 29.148
 • 3 BOT + 33.530
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
 • 1 HAM LAP 66
 • 2 VER + 15.841
 • 3 BOT + 26.610
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei

F1-stand

 • 1 HAM 94
 • 2 VER 80
 • 3 BOT 47
VT1 do 20 mei
VT2 do 20 mei
VT3 za 22 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
fra
vr 18 jun - zo 20 jun
Quali za 19 jun
Race zo 20 jun
aze
aut
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
fra
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
aut
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali vr 16 jul
Sprint za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Monaco
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1

Nederlands bedrijf verovert de wereld van Formule 1-simulatoren met uniek concept

In het Formule 1-café bij Ziggo Sport wordt er onder andere door Robert Doornbos en Tom Coronel iedere week geracet in de F1-simulator van Build 4 Performance. Het Nederlandse bedrijf is in korte tijd uitgegroeid tot een van de sterkste spelers op de markt van de racesimulatoren. RacingNews365 bracht een bezoek aan de nieuwe zaak van Martijn van der Woord, oprichter en eigenaar van Build 4 Performance.

Eind november 2020 besloot Martijn van der Woord samen met mede-eigenaren John Pals en Robert Doornbos dat het tijd was voor een nieuw pand. De volgende stap in het bedrijf moest namelijk gemaakt worden, nadat Build4Performance een explosieve groei doormaakte in 2020. Menig Formule 1-fan zal bij binnenkomst het gevoel krijgen dat hij/zij een fabriek betreedt van een topteam in de Formule 1.

De snelheid van de verbouwing laat duidelijk zien welke ambities van der Woord heeft. "In 2020 was de aanvraag van simulatoren zo groot dat we de vraag niet aan konden. Daarom hebben we besloten om een grote stap vooruit te maken en zodoende hebben we samen met John Pals dit nieuwe pand betreden en naar onze wensen ingericht. Het is de bedoeling om hier de klanten te ontvangen en ze een duidelijk idee te geven van wat we kunnen bieden", aldus van der Woord tegenover RacingNews365.

Dat het bedrijf veel heeft te bieden kan de ondergetekende schrijver bevestigen. De beweging (motion) in de simulatoren zorgt ervoor dat je als coureur het gevoel krijgt daadwerkelijk in een racewagen te rijden. Enige fysieke training is dan ook een vereiste om tot goede prestaties te komen in de wereld van de simulatoren en de steeds realistischer wordende E-sports wereld.

"Ik ben begonnen met het bedrijf Build4Power waar we extreem snelle custom computers maakten. We zorgden er ook voor dat die pc's er spectaculair uitzagen, waardoor we met onze 'showcase' op verschillende beurzen stonden. Door mijn passie voor de autosport kreeg ik het idee om mijn ervaring te gebruiken om een simulator te maken, omdat je voor goede racesimulatoren onder andere ook snelle computers nodig hebt", vervolgt Van der Woord zijn verhaal met een grote glimlach op zijn gezicht.

Net als veel andere ondernemers ondervond ook Van der Woord dat het niet eenvoudig is om vanuit je eigen passie en hobby een succesvolle business te ontwikkelen. "Na anderhalf jaar stoeien met het ontwerpen en bouwen van simulatoren had ik bijna de handdoek in de ring gegooid. Ik kreeg het namelijk maar niet voor elkaar om de motion exact te synchroniseren met de virtuele realiteit. Natuurlijk bestaat perfectie in deze ook niet, aangezien je in de wereld van de technologie altijd weer de volgende stap kan maken. Je moet er echter wel voor zorgen dat er een goede basis ligt en die kreeg ik niet direct gevonden."

Het interview gaat verder onder de foto.

"Uiteindelijk hebben we het complete motion platform over een andere boeg gegooid en heb ik de motion simulator voor mijn laatste poging opgebouwd vanuit een compleet andere opzet. Die opzet bleek volledig juist te zijn en zodoende kwam het bedrijf écht op gang."

Een belangrijk aspect in de simulatoren van Van der Woord is de ingebouwde motion-techniek in de simulatoren. "Motion zorgt ervoor dat de rijder in de simulator alles kan voelen. Als we de laatste versie van een circuit importeren in de computer zal de rijder in de simulator ook echt alles kunnen voelen. Zo voelt hij of zij dus ook de klap van een gat in de weg en ook zorgt de motion ervoor dat de coureur bijvoorbeeld de hoogteverschillen ervaart op een circuit evenals het rijgedrag van de auto. Dat zorgt ervoor dat ook verschillende Nederlandse topcoureurs ons zeer positieve feedback hebben gegeven."

Naast consumenten die de verschillende simulatoren thuis gebruiken, levert Van der Woord ook simulatoren aan coureurs en teams. "We kunnen de coureurs en teams heel goed van dienst zijn, doordat onze simulatoren zeer realistisch zijn. Daardoor zijn ze ook in staat om verschillende wagen-settings uit te proberen in de simulator. De informatie die ze daarmee binnenhalen kunnen ze later gebruiken als ze aan een raceweekend beginnen. Dan bouw je een groot voordeel op ten opzichte van concurrenten die geen gebruik maken van deze opzet."

De goede naam in de autosport zorgt ervoor dat de groei van het bedrijf zich ook doorzet in 2021. Zo kan het in Hoogeveen gevestigde bedrijf al de stap maken naar het buitenland. "We hebben al diverse simulatoren aan het buitenland geleverd en daarom hopen we dit jaar ook een locatie elders in Europa te starten, waar klanten onze simulatoren kunnen uitproberen. Vanuit daar hopen we de Europese markt nog beter te kunnen bedienen."

"De simulatoren zijn namelijk niet goedkoop en daarom is het belangrijk dat de potentiële klanten ervaring kunnen opdoen in onze simulatoren, voordat ze een beslissing nemen over de aanschaf van onze producten. Een locatie in bijvoorbeeld Zwitserland zou ideaal zijn, dan zitten we dichtbij landen als Duitsland, Italië en Oostenrijk, waar veel potentiële klanten zitten die graag kennis willen maken met onze simulatoren."

Nadat een klant beslist om een van de simulatoren te kopen, begint deel twee van het proces voor het Nederlandse bedrijf. "Naast de service die we leveren na de aankoop van een simulator, zijn we ook nauw betrokken bij het leveringsproces van de simulator. Ieder huis of appartement is natuurlijk anders en dat brengt nog weleens bijzondere situaties met zich mee", zo blikt Van der Woord zichtbaar genietend terug op zijn inmiddels opgedane ervaringen.

"We vragen de klanten dan ook altijd een filmpje te maken van het huis of kantoor en waar de sim moet komen te staan. Zo krijgen wij van te voren al een goed idee van hoe we de simulator moeten leveren en zo snel mogelijk ter plaatse kunnen installeren."

Dat zal men bij Build4Performance dus ook steeds vaker in het buitenland gaan doen, al focust men zich ook nog altijd op de Nederlandse markt. “Ook dit jaar staan we weer in de studio van Ziggo Sport, waar we automatisch upgrades in onze sim kunnen showen!” In de studio zal mede-eigenaar en uithangbord van het simulatorenbedrijf, Robert Doornbos, veelvuldig terug te vinden zijn in de simulator om zodoende de Nederlandse F1-fans kennis te laten maken met de internationale circuits.

Ook brengt het in Hoogeveen gevestigde bedrijf dit jaar nog een GT en F1-setup op de markt, die ideaal zijn voor de beginnende coureur.

			© RacingNews365
	© RacingNews365

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

14 reacties

  x