Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Pirelli

Pirelli overstag na klachtenregen en massale vrees voor crashes door nieuwe bandenregels

Na stevige feedback van de Formule 1-coureurs aangaande de nieuwe Pirelli-banden voor 2023, heeft Pirelli besloten om reeds genomen besluiten terug te draaien. Volgens menig coureur kwam met de nieuwe regels de veiligheid in het geding.

pirelli
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Pirelli heeft ervoor gekozen om de temperaturen van de bandenwarmers toch niet naar beneden bij te stellen. Dit na zorgen van de Formule 1-coureurs over de veiligheid. Max Verstappen bijvoorbeeld gaf bij een bandentest aan dat hij in de pitstraat al bijna crashte.

Na testsessies tijdens het Formule 1 Grand Prix-weekend in de Verenigde Staten uitten meerdere Formule 1-coureurs hun zorgen over het plan om de temperatuur van de bandenwarmers per 2023 terug te dringen, om uiteindelijk per 2024 helemaal afscheid te namen van de bandenwarmers.

Pirelli zette erop in om langzaam maar zeker afscheid te nemen van de bandenwarmers om kosten te besparen. Dit zou betekenen dat de temperatuur per 2023 zou worden teruggebracht van 70 naar 50 graden Celsius. In een exclusief interview met RacingNews365 bevestigt Pirelli-chef Mario Isola echter dat meerdere coureurs hun zorgen hebben geuit over dat plan.

"We hebben de prototype banden getest in Austin in combinatie met bandenwarmers die waren afgesteld op 50 graden Celsius", aldus Isola. "De belangrijkste klachten hadden te maken met de tijd die ervoor nodig was om de banden op temperatuur te krijgen. Ze merkten een significante verandering op en worstelde gedurende de eerste paar ronden met aanzienlijk minder grip dan wanneer de banden werden voorverwarmd tot 70 graden."

"Sommige coureurs verzochten ons nog steeds om de temperatuur weer op te hogen naar 100 graden zoals het in het verleden was, dus dat is iets waar ze erg aan vasthouden."

Pirelli deed nieuw voorstel voor 2023

Op dit moment worden de banden vanaf drie uur voor aanvang van een sessie opgewarmd tot 70 graden. Pirelli zet er op in om in dat proces minder energie te verbruiken om te voldoen aan zelf gestelde duurzaamheidsdoelen. Na de genoemde tests kon echter worden geconcludeerd dat het energieverbruik ook beperkt kon worden door de opwarmtijd te verkorten in plaats van door de temperatuur te verlagen.

Isola bevestigt dan ook dat men vasthoudt aan de temperatuur van 70 graden, maar dat de duur van het opwarmen wordt verkort van drie naar twee uur: "We kwamen in Mexico met dit voorstel en tijdens de tweede vrije training brachten we dit voor het eerst in de praktijk, met positieve feedback van de coureurs tot gevolg. We nemen dus geen afscheid van ons doel om ons energieverbruik terug te dringen, we hanteren er enkel een andere methode voor."

Het afschaffen van bandenwarmers per 2024 is reglementair vastgelegd en het aanpassen van die reglementen vereist een supermeerderheid, waarna die wijziging ook nog moet worden goedgekeurd door de World Motor Sport Council. Vooralsnog blijft die regel dan ook staan.

Een volledige ban voor regenbandenwarmers?

Pirelli zet er tevens op in om afscheid te nemen van bandenwarmers voor regenbanden en dan zowel voor de intermediates als de full wets. In de wintermaanden test Pirelli nieuwe regenbanden en als die tests goed verlopen, dan wil men in 2023 al afscheid nemen van bandenwarmers voor dit type banden.

"We zetten er op in om in december van dit jaar en in februari van het volgende jaar met de regenbanden te testen", zo bevestigt Isola.

"We zetten er op in een intermediate te bouwen met een verbeterde opwarmfase en nieuwe full wets met een betere opwarmfase én betere overall performance. Als die tests succesvol zijn, zullen we overwegen de intermediates in 2023 al in te zetten zonder het gebruik van bandenwarmers en mogelijk doen we dan hetzelfde met de regenbanden. Dat is de eerste stap in het volledig afscheid nemen van de bandenwarmers."

Ook interessant:

Zet deze coureur naast Verstappen en je hebt het ideale Formule 1-team

Red Bull was in gesprek met Norris. Wat voor een team zou dat opleveren? Coronel weet het: 'Het ideale F1-team!'. Maar of het zo verstandig zou zijn voor de Brit...

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op

Interviews RN365 Nieuwsdossier

10 reacties

Viaplay

Unibet
x
RN365 F1-podcast Max Verstappen reed op 80% van zijn kunnen