Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Audi geen andere keuze had dan Abt te ontslaan

Een omstreden ‘optreden’ tijdens een simrace had vergaande consequenties voor Formule E-coureur Daniel Abt. De Audi-coureur verloor zelfs zijn ‘echte’ stoeltje in de Formule E. Maar had Audi een andere keuze?

Terug naar het begin, het ontstaan van de hele rel. Afgelopen zaterdag stond de vijfde ronde van het virtuele Formule E-kampioenschap op het programma. Door de coronacrisis is echt racen helaas niet mogelijk, waardoor raceklassen op virtuele races zijn aangewezen.

Wat deed Daniel Abt?

Simpel gezegd: hij nam niet deel aan beide races, maar liet zijn plaats innemen door een jonge simracer. Niets mis mee, mits de jonge knaap gewoon onder zijn eigen naam had geracet. Lorenz Hoezring nam echter deel onder de naam Daniel Abt, waardoor iedereen voor de gek werd gehouden. Hoezring kwam beduidend beter voor de dag dan Abt met een derde en vijfde plaats. Bijna twee uur hield Abt de kijkers voor de gek. De camera bij zijn simulator had hij bewust zo aangepast dat het gezicht van de coureur niet zichtbaar was. Bij de ‘podiuminterviews’ stond zijn camera bewust uit - sterker nog, deze liet hij bewust lopen. Dit alles om zijn bedrog niet zichtbaar te maken.

Waarom deed Abt wat hij deed?

De Formule E rijdt haar races in rFactor, een simulatie videogame die ver van de realiteit af staat. Races staan bol van de crashes en bugs, concludeerde niet alleen Abt, maar ook de fans. Voor de Formule E-coureur had het dan ook niets te maken met racen, maar was het gericht op entertainment. Abt besloot een talentvolle simcoureur voor de ‘grap’ te laten racen onder zijn naam. Hij wilde laten zien wat echte simcoureurs kunnen in een dergelijke game ten opzichte van de Formule E-coureurs. Abt wilde na afloop van de race zijn bedrog met een ludieke video tonen aan de wereld. Geld was geen motief voor hem, want voor zijn optreden in de race kreeg hij geen vergoeding – ook was er geen sprake van prijzengeld. Er was volgens Abt dan ook geen sprake van een poging om goed voor de dag te komen of zijn naam als simracer meer allure te geven. Het was een grap, een mislukte grap. Inmiddels werd het incident breed uitgemeten in de wereldwijde media en mocht Abt van Audi niet reageren tot er intern overlegd was. Dit overleg resulteerde pas op dinsdag in een besluit, namelijk het verbreken van de banden met Abt. In een oprechte video liet de coureur weten dat hij dit nooit aan had zien komen en nooit zo bedoeld had.

Waarom is het zo erg wat Abt deed?

De leugen. Hij hield niet alleen de fans of zijn medecoureurs voor de gek, maar ook zijn eigen team en sponsoren. In totaal zagen, met andere streams erbij, meer dan 100.000 racefans ‘Abt’ in actie. Later liep dit op tot vele miljoenen racefans die fragmenten van de race zagen en alle verhalen omtrent Abt lazen. Het bedrog van de Audi-coureur was erg pijnlijk. Abt kwam uit in een officiële race van de Formule E, namens zijn werkgever Audi en vertegenwoordigde dat team en haar sponsoren. Deze werden dus voorgelogen door de coureur, die een simracer op liet draven zonder overleg met het team. Hierdoor is er sprake van een vertrouwensbreuk en imagoschade.

Is de straf voor Abt overdreven?

Daarover is vanzelfsprekend veel discussie. Meningen die uiteenlopen van ‘het is maar een spelletje’, tot mensen die het terecht vinden dat er consequenties aan verbonden zijn. Abt is een zeer gerespecteerd (Formule E-)coureur, met een prachtige staat van dienst. Ook al was het volgens Abt maar een spelletje, hij nam bewust een groot risico en pakte zijn actie ‘professioneel’ aan. Het was geen simpel grapje, het was goed doordacht. Ondanks dat zijn intenties absoluut niet verkeerd waren, pakte het wel zo uit. Met zijn actie zette Abt Audi, haar sponsoren en de Formule E in haar hemd. De organisatie legde hem een boete van $ 10.000 op, die Abt zonder gemor accepteerde, maar Audi ging verder – het zette de coureur op straat. Cruciaal daarbij is dat Abt geen toestemming had voor zijn ‘stunt’. Inmiddels hebben vele miljoenen mensen de actie van hem gezien en daar een mening over. Die mening is echter onherroepelijk gekoppeld aan het optreden van hem namens Audi. De Duitse autogrootmacht kan door alle commotie en bijbehorende imagoschade niet anders dan de banden (tijdelijk) verbreken met Abt. Audi merkte in de afgelopen jaren hoe belangrijk het is om daadkrachtig en open op te treden bij problemen en zaken die ‘stinken’. Denk daarbij aan het dieselschandaal, dat het merk honderden miljoenen heeft gekost en de struisvogelpolitiek die in eerste instantie werd gehanteerd. Nu is een Formule E-coureur niet te vergelijken met dit schandaal, maar Audi wil niet gekoppeld zijn aan een coureur die bewust de regels van de organisatie overtreedt. Dat is niet uit te leggen binnen het beursgenoteerde bedrijf en niet aan de sponsoren. Abt had in zijn rol als Formule E-coureur voor Audi een voorbeeldfunctie, zowel intern als extern. Hoe mislukt de ‘grap’ van Abt dan ook is, Audi had dan ook geen andere optie dan Abt (tijdelijk) aan de kant te zetten. Het moest enerzijds een signaal afgeven en zich anderzijds afvragen of er door de leugen nog draagvlak was om de samenwerking met de coureur voort te zetten. De conclusie, hoe spijtig dat ook is voor de getalenteerde coureur die emotioneel reageerde op dit nieuws, was dat er voor Audi geen grond was om in de toekomst samen te werken. Dit betekent, exit Daniel Abt. Zelfs in de ‘echte’ Formule E. Het is niet voor het eerste deze winter dat simracen grote consequenties heeft voor 'echte' racecoureurs.

Viaplay

Unibet
Coureur
Team
Odds
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet
x
Red Bull Jos Verstappen spreekt zich over vriendschap tussen Max en Norris