Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Portugal
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1

Waarom de Formule 1 dit seizoen toch sprintraces in wil gaan voeren

Niet altijd was het idee even populair toen het de laatste jaren meerdere keren werd geopperd. Toch lijken ze er dit jaar - in ieder geval als proef - te gaan komen: sprintraces. Waarom willen de Formule 1-bazen dit toch zo graag?

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Sprintraces. Ze komen er dit jaar waarschijnlijk. Drie stuks, als proef, waarna er in de toekomst mogelijk meer kunnen komen in een seizoen. Het is zeker niet de eerste keer dat er een proefballonnetje wordt opgelaten over sprintraces, maar het lijkt wel de eerste keer te worden dat ze er daadwerkelijk gaan komen.

Even het geheugen opfrissen

Waar komt het idee ook alweer vandaan? Het is een idee dat voor het eerst boven kwam drijven in de zomer van 2019: sprintraces. Destijds dachten de Formule 1-bazen de kwalificatie tijdens enkele raceweekenden te kunnen vervangen door een sprintrace, waarbij de startopstelling zou worden bepaald aan de hand van de omgekeerde WK-stand.

Voor- en tegenstanders verzamelden zich, maar uiteindelijk werd het idee over sprintraces met een reversed grid in 2020 geen werkelijkheid. Dit jaar moeten de sprintraces wel op de kalender komen, maar van een reversed grid zal echter geen sprake zijn. De F1-bazen willen drie circuits selecteren waar de sprintraces in 2021 zullen worden uitgetest. Ze hebben hun oog laten vallen op Canada, Italië en Brazilië.

Op vrijdag zou de kwalificatie plaatsvinden na één vrije training. Die kwalificatie moet dan de startopstelling van de sprintrace op zaterdag bepalen, waarvan de uitslag op haar beurt de startopstelling voor zondag bepaalt. De precieze details van de sprintraces worden op dit moment echter nog uitgewerkt, dus de uiteindelijke vorm zou kunnen afwijken van het hierboven genoemde.

Goede feedback, voorzichtig enthousiasme

Daar waar het idee de afgelopen jaren meermaals werd afgeschoten, lijkt er nu meer animo te zijn voor het introduceren van sprintraces. De nieuwe Formule 1-CEO Stefano Domenicali lichtte het plan afgelopen week toe aan investeerders, waarin hij uitleg gaf over het nieuwe idee en de achterliggende redenen.

"Het doel is om de mensen die een Grand Prix-weekend bezoeken, maar ook de mensen die op tv kijken, de echte Formule 1-Fans, meer spanning te geven", zo verklaart hij de mogelijke toevoeging van sprintraces. "Dat is het idee wat we hebben gedeeld en we hebben van iedereen in de sport geweldige feedback gehad. Een kwalificatie op vrijdag, sprintrace op zaterdag en de Grand Prix op zondag moet voor een geweldig weekend zorgen voor alle betrokken partijen."

Voor het nieuwe seizoen begint, wil de Formule 1-baas het definitieve plan delen met de wereld. "We zijn druk in overleg met de teams en de FIA en zullen de komende weken het idee uitwerken en voorafgaand aan het nieuwe seizoen willen we het uiteindelijke format presenteren."

Coureurs skeptisch, maar staan open voor invoering

De meeste coureurs schoten het idee in 2019 nog keihard af, maar ook zij lijken nu enigszins open te staan voor het idee. Zeker nu het onderdeel van een reversed grid naar de prullenbak is verwezen, zijn de meeste grote bezwaren verdwenen. Wel hopen de coureurs dat de toevoeging van sprintraces niets af zal doen aan de waarde van de Grand Prix op zondag.

"Je moet het proberen en dan pas weet je hoe het zal lopen. De hoofdrace op zondag moet zijn waarde niet verliezen, dat is super belangrijk. Het is gevaarlijk dat er twee winnaars kunnen rollen uit een Grand Prix-weekend", zo redeneert Carlos Sainz als hij naar het idee wordt gevraagd.

"We moeten ervoor zorgen dat er aan het einde van de rit maar een coureur als winnaar van het weekend wordt uitgeroepen. Als er echter een jaar is dat we het uit kunnen proberen, dan is het 2021. Met een blik op de toekomst is het belangrijk om dit soort dingen uit te proberen", aldus de Ferrari-coureur.

Sergio Perez heeft eveneens zijn bedenkingen, maar durft het ook aan om het sprintrace-idee in de praktijk uit te proberen. "We moeten voorzichtig zijn dat het DNA van de Formule 1 niet verloren gaat. Er komt wat risico bij kijken, maar ik sta er voor open. Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar voor mij is het het meest belangrijk dat het DNA van de sport niet verloren gaat."

Poll

Sprintraces: doen of niet?

keer gestemd

5 reacties

  x
  Interview Gasly wuift woorden Marko over snellere Verstappen weg: "Er is maar één conclusie"