Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Australië 2020

Waarom het zo lang duurde voordat de Australische Grand Prix werd afgelast

Urenlang wachtte iedereen af op een statement van de Formule 1 of de openingsrace van het seizoen, in Australië, nou wel of niet door zou gaan. Waarom moest het zo lang duren?

Donderdagavond laat (Australische tijd) gebeurde hetgeen waar iedereen in Australië en Formule 1-fans over de hele wereld voor vreesden. Bij iemand in de Formule 1-paddock werd het Coronavirus geconstateerd, namelijk bij een werknemer van het McLaren-team.

Het Britse team twijfelde geen moment en trok zich meteen terug en gaf aan niet deel te zullen nemen aan het Australische Grand Prix-weekend. Het was het begin van een lange discussie, tussen verschillende partijen.

De tien teambazen en Ross Brawn, de managing director van de Formule 1, kwamen bij het ingaan van de nacht samen in een achterkamertje in een hotel in Melbourne, waar een lange, heftige discussie zich ontvouwde. De meerderheid van de teams was het met elkaar eens: de race kan niet doorgaan.

Toch waren er drie teams die zich daar niet in konden vinden, namelijk Red Bull, AlphaTauri en Racing Point, zo melden verschillende bronnen in de paddock. Teambazen Christian Horner, Franz Tost en Otmar Szafnauer wilden zich er niet bij neerleggen. Enkel als de autoriteiten de race zouden verbieden vanwege gezondheidsredenen.

Op die manier ontstond er dus een mogelijk scenario waarin er zes auto's van start zouden gaan aan de race, al is het niet duidelijk of dat volgens de regels echt had gekund. Wat wel duidelijk is, is dat er vervolgens een discussie ontstond over de beslissing. Welke partij zou de knoop doorhakken, de FIA, de F1, of de Australische overheid? Juridisch gezien zitten hier namelijk allerlei haken en ogen aan, wie is er verantwoordelijk voor het afgelasten? Het is een beslissing waar heel veel geld mee is gemoeid.

De drie teams die gesteund worden door de gelijknamige autofabrikanten, Ferrari, Mercedes en Renault, waren er volstrekt op tegen dat de race door zou gaan en kwamen op de vroege vrijdagse ochtend dan ook niet opdagen op het circuit in Melbourne. De andere teams, minus McLaren, deden dat wel, maar het was al snel duidelijk aan hun lichaamstaal af te lezen dat er waarschijnlijk niet zou worden geracet.

En zo geschiedde. Om 10:15 uur lokale tijd, iets minder dan twee uur voor de geplande start van de eerste vrije training, kwam het verlossende woord. Geen race. Hoe nu verder met het seizoen? Dat weten we nog niet, maar wat we wel weten, is dat we hier in Melbourne een beschamende vertoning hebben gezien.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Ferrari

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?