Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Waarom Red Bull ondanks minimale updates zo'n enorme voorsprong houdt

Bijna geen updates dit jaar, maar toch mijlenver voor liggen ten opzichte van de rest van het veld. Hoe kan het dat Red Bull dit seizoen zo dominant is?

Verstappen Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Bijna elk topteam heeft dit jaar al een aantal significante upgrades voor de F1-bolides meegenomen. Mercedes introduceerde talloze updates, McLaren kwam met twee grote updatepakketten, Ferrari met heel veel kleinere updates en ook Aston Martin kwam meermaals met een lijst aan nieuwe onderdelen aanzetten.

Het is constructeurskampioen Red Bull Racing dat dit jaar echter weinig tot geen verbeteringen aan de auto heeft doorgevoerd. De RB19 kwam aan het begin van het jaar als het ware als een geüpdatete RB18 uit de fabriek rollen en door het jaar heen kwamen er mondjesmaat kleine updates. Hoe kan het dat ze alsnog zo dominant zijn dit seizoen?

De basis van de auto

De basis van de RB19 zit goed in elkaar. Toen de nieuwe reglementen in 2022 in werking traden, kwam de conceptauto van Red Bull meteen sterk uit de verf. In het begin waren er wat kinderziektes, vooral qua gewicht en qua betrouwbaarheid, maar al snel werden die problemen met succes aangepakt, waarna Verstappen en co. sinds het Europese deel van het seizoen van 2022 haast onverslaanbaar zijn.

Alle onderdelen van de auto, van de voorvleugel tot de achterkant, zijn exact ontworpen om hun functie in samenhang zo goed mogelijk uit te voeren. Beter gezegd: elk detail van de auto is in perfecte 'harmonie' met alle andere onderdelen en er is één rode draad tussen elk element.

Daarnaast had je ook nog het unieke sidepoddesign van Adrian Newey, wat het meest effectieve design op de grid bleek te zijn. Deze hoefde verder alleen maar doorontwikkeld te worden. Mede daardoor werkt de RB19 op nagenoeg elk circuit, op het stratencircuit in Singapore na, als een geoliede machine. Bij de concurrentie gaat het daarentegen juist met pieken en dalen.

Red Bull heeft het concept van de auto daardoor niet aan hoeven te passen. Links en rechts zetten andere teams echter hun eigen concepten bij het grofvuil, om vervolgens juist een concept sterk lijkend op die van Red Bull te introduceren. Een team als Mercedes hield zelfs anderhalf jaar vast aan een niet-werkend concept, 'zonder' sidepods. Pas nadat Mercedes besloot de W14 te voorzien van Red Bull-achtige sidepods, boekte men weer wat progressie, maar daarvoor moest men dus eerst wel een stap terug doen.

En het zijn niet alleen de sidepods. De RB19 heeft ook een DRS-systeem waarvan de effectiviteit 30 procent hoger ligt dan bij de concurrentie. Ook de 'hoekgevoeligheid' speelt een rol. Het zwaartepunt van de bolide ligt dicht bij het middelpunt van de auto, waardoor het 'verplaatsen' van het gewicht beter gaat dan bij de andere teams.

			© XPBimages
	© XPBimages

Knappe koppen binnen het team

Bovendien weten de knappe koppen binnen het team van Red Bull goed te begrijpen hoe de RB19 werkt en wat deze wel of niet fijn vindt. Zo wist het team uit Milton Keynes voordat de Grand Prix van Singapore plaatsvond al dat het een lastige race voor de renstal zou worden. Dat terwijl een team als Ferrari en Mercedes vaak pas op de vrijdag van een weekend ontdekt of de auto naar behoren presteert.

Eén van de bekendste knappe koppen binnen het team van Red Bull is natuurlijk Adrian Newey. De F1-engineer is al sinds 2006 aanwezig bij het team van Red Bull, en heeft met jaren aan kennis en ervaring op het gebied van het ontwerpen van een snelle auto. Met het ground effect, het fenomeen waardoor de huidige generatie F1-bolides (het grootste deel van de) downforce genereren, is de Brit al helemaal bekend. Hij promoveerde er tientallen jaren geleden zelfs op.

Maar we mogen ook de technisch directeur Pierre Waché niet vergeten. Pierre is sinds 2013 betrokken bij Red Bull Racing en heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de koningsklasse. Hij is medeverantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere de RB16B en de RB18, waarmee Max Verstappen twee wereldtitels wist te winnen.

Naast dat duo staat er een sterk technisch hart, in tegenstelling tot bij andere teams, waar we regelmatig wijzigingen zien. Bij McLaren is technisch directeur James Key recent ontslagen, bij Ferrari wordt er ook veel geschoven en bij Mercedes wisselden CTO Mike Elliott en Technisch Directeur James Allison recent terug van positie. Al vele jaren is het team nagenoeg ongewijzigd. Alleen het vertrek van Rob Marshall naar McLaren eerder dit jaar was een aderlating voor Red Bull.

Max Verstappen

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de coureur die de auto bestuurt. Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen kent een nagenoeg foutloos seizoen. We hebben hem namelijk maar op twee fouten kunnen betrappen.

De mislukte eerste run in Q3 tijdens de Grand Prix van Miami, waarbij niet veel later Charles Leclerc zijn Ferrari in de muur parkeerde en Verstappen geen snelle ronde meer kon neerzetten, en het incident in kwalificatie van de Grand Prix van Groot-Brittannië, waar hij de muur raakte bij het uitrijden van zijn pitbox. Voor de rest is de Nederlander dit seizoen zo goed als foutloos. Dat is natuurlijk ook van invloed is op de resultaten van het team.

Verstappen is een met zijn Red Bull en daardoor weet hij er het absolute maximale uit te persen. Achter hem lijken er elk weekend weer anderen op P2 en P3 te finishen, waardoor de voorsprong heel snel oploopt.

Geen nieuwe regels

Tot slot waren er dit jaar bijna geen veranderingen in de (technisch) reglementen, op de maatregelen voor porpoising en de technische richtlijn over flexi-wings na. Red Bull kan dus voortborduren op de eerste conceptversie van de RB19, welke vanaf het begin af aan al sterk bleek en welke eigenlijk dus een doorontwikkelde versie was van de RB18.

Ondanks minder windtunneltijd vanwege het winnen van het kampioenschap in 2022 en de straf voor het overschrijden van het budgetplafond, heeft Red Bull het alsnog voor elkaar gekregen om de met afstand beste auto van de 2023-grid te hebben. Die straf komt binnenkort bovendien ten einde en ook in 2024 wijzigen de reglementen niet. Aan de dominantie zou op papier dus voorlopig geen einde te hoeven komen.

Ook interessant:

Sublieme Verstappen laat stoeltje Perez nog meer wankelen

Hieperdepiep! Red Bull pakte de wereldtitel voor teams in de Formule 1. Hulde aan Max Verstappen en Sergio Perez! Of toch vooral aan Verstappen, Ruud Dimmers, Tom Coronel en Joris Mosterdijk?

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

13 reacties

Viaplay

Unibet
x
'Bizar' Albon doet boekje open over rijstijl Verstappen: "Het is bizar"