Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2021

F1-architect verwerpt kritiek: "We kunnen niet tien Red Bull Rings bouwen"

Architect Hermann Tilke is al sinds jaar en dag de vaste huisarchitect van de Formule 1. Dat is bij tijd en wijle een ondankbaar taak, want er is veel kritiek op zijn circuits. Hij kan er echter weinig mee.

Start GP Stiermarken
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Bahrein, Abu Dhabi, Rusland, Bakoe. Het is slechts een greep van de plaatsen waar architect Hermann Tilke en zijn mensen een Formule 1-circuit hebben gebouwd. Veel fans zijn het erover eens dat die circuits sterk op elkaar lijken en dat ze niet echt een ziel hebben. En ja, die lange rechten stukken, gevolgd door extreem langzame bochten of juist eindeloos slingerende S-bochten, ze komen vrijwel in elk circuit terug.

"Die lange rechte stukken met bijbehorende remzones moeten inhaalmogelijkheden creëren, zo verdedigt Tilke zichzelf in gesprek met Der Standard. Als je daar op inzoomt, dan vertonen de circuits inderdaad overeenkomsten. Kijk je echter naar het totaalplaatje, dan heeft ieder circuit een eigen karakter. Bovendien kunnen we nu eenmaal niet tien keer de Red Bull Ring nabouwen, enkel om dat het racen daar zo leuk is."

Reagerend op de suggestie dat de circuits van Tilke vaak 'saai' zijn, geeft hij aan dat dat soms inderdaad het geval is, maar dat hij bij het ontwerpen van een nieuwe baan vaak beperkt wordt in wat er mogelijk is: "Het Sochi Autodrom (Rusland, red.) speelt saaie races in de kaart. Het ligt in de middle of nowhere. De opzet van het Olympisch park had in 2014 prioriteit, waardoor wij maar weinig speelruimte hadden. Het was geen gemakkelijk project."

"Maar", zo benadrukt Tilke, "de perfecte route bestaat niet. Ook niet elke voetbalwedstrijd is even spannend. Sommige banen promoten spannende races nu eenmaal meer dan andere circuits", aldus de Duitser.

Kleven er naast voordelen ook nadelen aan de komst van Sergio Perez naar Red Bull? Dit en meer in de nieuwste podcast van RacingNews365.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Wie o wie? Marko wijst Verstappens grootste concurrent aan voor GP Australië