Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

FIA gebruikt nu weer 'waarschuwingsvlag' in Formule 1: "Net als een gele kaart"

Tijdens de Grand Prix van België maakte de wedstrijdleiding voor het eerst sinds jaren weer gebruik van een 'waarschuwingsvlag' bij overtredingen door coureurs. Michael Masi legt uit wat dat betekent.

Albon Eau Rouge
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De waarschuwingsvlag, bestaande uit een diagonaal gespleten zwarte en een witte helft, werd door de dit jaar overleden F1-wedstrijdleider Charlie Whiting eigenlijk niet meer gebruikt. De Brit liet 'm in 2010 voor het laatst zien tijdens een Grand Prix. Zijn opvolger Michael Masi besloot echter om dit signaal (de vlag wordt getoond op displays) vanaf de afgelopen Grand Prix van België weer in te zetten.

"We tonen 'm bij onsportief gedrag", zo legt Masi uit aan onder meer RacingNews365. "Deze vlag kan gebruikt worden voor van alles, zoals bochten waar track limits te vaak worden overschreden maar ook bij het afknijpen van andere coureurs of sturen tijdens het remmen. Zie het als de gele kaart in voetbal!"

In principe wordt de vlag getoond aan coureurs die 'maar net over de limiet van het toelaatbare zitten', stelt Masi: "Wanneer een coureur na het krijgen van een waarschuwingsvlag nóg een soortgelijk vergrijp pleegt, komen de stewards erbij. Maar als de eerste situatie gelijk al wat ernstiger van aard is, kan dat nog steeds zonder waarschuwing gebeuren."

De Australiër was al langere tijd van plan om dit middel weer in te zetten, maar koos daarvoor het raceweekend op het circuit van Spa-Francorchamps. Masi: "Al sinds de Grand Prix van Canada spraken we hierover met de sportief directeurs van de F1-teams. Niemand wist waarom 'ie eigenlijk niet meer gebruikt werd. Terwijl alle teamleiders en coureurs er wel vóór zijn."

Leclerc Belgie

Rapportcijfers Formule 1-coureurs na GP van België

De beladen Belgische Grand Prix is er één waar om meerdere redenen lang bij zal worden stilgestaan. Charles Leclerc hield zijn hoofd koel en verdiende (wat ons betreft) de tien.

Bekijk het album
Viaplay

Unibet
x
Verstappen flirt met IMSA "Paar keer over gesproken"