© Red Bull Contentpool

Formule 1 regels: Formule 1 kwalificatie

De formule 1 kwalificatie is de belangrijkste training voor alle coureurs. Tijdens deze kwalificatie wordt de startopstelling bepaalt voor de race van zondag. De kwalificatie is onder verdeeld in drie delen, waarin de startpositie voor de race wordt bepaald aan de hand van de snelste rondetijd van de coureur.

​Formule 1 kwalificatie alle regels uitgelegd

Q1 – Alle 22 coureurs nemen deel aan deze sessie van 18 minuten. Ze mogen zoveel ronden rijden als ze willen in deze 18 minuten, waarin de snelste rondetijd telt. Na afloop van deze sessie vallen de langzaamste zes coureurs af. Zij starten de race zondag vanaf positie 17 tot en met 22, op basis van hun kwalificatie.

Q2 – De overgebleven 16 auto’s gaan door naar het tweede deel van de kwalificatie, het zogeheten Q2. Hierin strijden de coureurs om een plaats bij de tien snelste rijders die door gaan naar Q3. De formule 1 coureurs hebben 15 minuten de tijd om hun snelste rondetijd neer te zetten. De coureurs die buiten de top 10 vallen, starten de race vanaf positie 11 tot en met 16.

Q3 – Het laatste deel van de kwalificatie wordt ook wel de ‘top 10 kwalificatie’ genoemd. De snelste 10 rijders gaan de strijd met elkaar aan voor de poleposition, de eerste plaats op de startopstelling. De coureurs krijgen 12 minuten de tijd om de beste tijd neer te zetten. Op basis van de uitslag starten de coureurs de race op zondag vanaf positie 1 tot en met 10.

Na afloop van de kwalificatie krijgen met regelmaat coureurs vijf strafplaatsen omdat ze tijdens het weekend grote technische zaken hebben aangepast aan hun auto. Denk hierbij aan het wisselen van een motor of versnellingsbak. Stel dat Hamilton de poleposition veroverde, dan krijgt hij vijf strafplaatsen. Zijn startpositie wordt dan de zesde positie. De rijders die achter hem stonden, nummer 2 tot en met 6, profiteren en schuiven een plaats op.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen