Formule 1-regels: Formule 1-kwalificatie
De Formule 1-kwalificatie is de belangrijkste training voor de coureurs. Tijdens de kwalificatie wordt de startopstelling voor de race van zondag bepaald. De kwalificatie is onderverdeeld in drie delen, waarin de startpositie voor de race wordt bepaald aan de hand van de snelste rondetijd van de coureur.
Kwalificatie F1 Q1
Q1 – Alle twintig Formule 1-coureurs mogen deelnemen aan deze sessie, die achttien minuten in beslag neemt. Ze mogen zoveel ronden rijden als ze willen - de snelste rondetijd geldt voor de uitslag. Na afloop van de sessie vallen de langzaamste vijf coureurs af. Zij starten de race zondag vanaf de posities zestien tot en met twintig.
Tijdens Q1 geldt ook de 107%-regel. Dit betekent dat de Formule 1-coureurs binnen 107% van de nummer één tijd moeten zitten, anders mogen zij niet deelnemen aan de race. Echter wordt deze regel soms niet gehandhaafd, zoals bij Logan Sargeant na de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein in 2023.
Kwalificatie F1 Q2
Q2 – De overgebleven vijftien auto’s gaan door naar het tweede deel van de kwalificatie, genaamd Q2. De tijden van Q1 worden weer gereset en zijn niet meer relevant. Van Q2 zullen de snelste tien doorgaan naar het derde segment van de kwalificatie. De kwalificatie in Q2 telt vijftien minuten op de klok waarbij de Formule 1-coureurs een rondetijd kunnen neerzetten. De coureurs die na die tijd buiten de top tien vallen, starten de race vanaf posities elf tot en met vijftien.
Kwalificatie F1 Q3
Q3 – Het laatste deel van de kwalificatie wordt ook wel de ‘top 10-kwalificatie’ genoemd. De snelste tien rijders gaan de strijd met elkaar aan, met als inzet de poleposition - de eerste plaats op de startopstelling. De coureurs krijgen twaalf minuten de tijd om een tijd neer te zetten. Op basis van de uitslag starten de coureurs de race op zondag vanaf posities één tot en met tien.
Gridstraffen na de kwalificatie
Na afloop van de kwalificatie worden er met enige regelmaat gridstraffen uitgedeeld. Een coureur kan een gridstraf oplopen op twee manier: omdat hij zelf de regels heeft overtreden door zijn gedrag op de baan (gevaarlijk rijden, het negeren van gele vlaggen, etc.), maar ook vanwege technische overtredingen (te veel motoronderdelen verbruikt, een nieuw versnellingsbak geïnstalleerd, etc.).
Mocht de coureur die poleposition heeft getraind een gridstraf van bijvoorbeeld vijf plaatsen krijgen, dan start diegene vanaf P6. Logischerwijs schuiven de coureurs die plaatsen twee tot en met zes trainden, door naar de plekken één tot en met vijf. In het geval er een hele motor wordt gewisseld, dan start een coureur automatisch achteraan het veld. Mochten meerdere coureurs dat doen, dan start degene die dat als laatste meldde bij de FIA achteraan.
Bandenregels F1 kwalificatie
Voorheen was het verplicht voor de top tien om op de banden te starten waarmee de coureurs in Q2 het snelste rondje hadden gereden. De rest van de coureurs die buiten de top tien startten, waren vrij in de bandenkeuze. Dit kon soms betekenen dat het gunstiger was om op positie elf of twaalf te starten, dan op positie 10. Sinds 2022 is deze regel echter afgeschaft en hebben de teams een vrije bandenkeuze.
Test nieuw kwalificatieformat met banden 2023
In het F1-seizoen van 2023 is er ook getest met een nieuw bandenformat, waarbij de teams (behalve onder natte omstandigheden) een verplichte bandenkeuze hebben tijdens de drie delen van de kwalificatie. In Q1 moeten de teams gebruik maken van de harde band, in Q2 van de medium band en in Q3 van de softs. Door gebruik te maken van dit format, kunnen er veel banden worden uitgespaard. De test is gedraaid tijdens:
- De kwalificatie van de Grand Prix van Hongarije
- De kwalificatie van de Grand Prix van Italië
Nieuw kwalificatieformat met banden mogelijk voor heel 2024
De test van het kwalificatieformat met de banden in 2023 bleek succesvol, en de Formule 1 is erg enthousiast om dit format gedurende het gehele seizoen van 2024 toe te passen. Er is echter nog geen definitief besluit genomen.
Wanneer is de kwalificatie?
De F1 kwalificatie voor de race op zondag vindt over het algemeen plaats op de zaterdag. Echter wijkt dit weleens af als er een sprintrace op het programma staat. Dan zal de traditionele kwalificatie op vrijdag plaatsvinden. Op zaterdag vindt er een sprintrace shootout plaats, een kwalificatie speciaal voor de sprintrace.
Bekijk de Formule 1-kalender om te zien wanneer en hoe laat alle F1-kwalificaties plaatsvinden.
We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.
Abonneer, reageer en win!