Alfa Romeo Sauber Zwitserland

  • Sauber
Na een fantastisch 2018, dat alle verwachtingen overtrof, is het aan Alfa Romeo Sauber om een volgende stap naar voren te zetten. Er werd stevig bij Ferrari gewinkeld voor 2019: Kimi Raikkonen én Antonio Giovinazzi kwamen over van de Italiaanse stal.

Sauber, dat strak achteraan stond in 2017, wist met dank aan de samenwerking met Alfa Romeo (lees: Ferrari) grote stappen te zetten in 2018. Toenmalig debutant Charles Leclerc was het goudhaantje, hij scoorde meerdere goede puntenplaatsen. Sauber eindigde als achtste in het constructeurskampioenschap, kort achter het inmiddels overgenomen Force India. Aan Raikkonen en Giovinazzi de taak om ook van 2019 een onvergetelijk jaar te maken.

Sauber, snel een vaste waarde

De Zwitser Peter Sauber waagt zich in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw aan rallyraces. Sauber kan een aardig potje sturen, maar de nieuwe Stig Blomqvist is hij allerminst. Zodoende besluit hij zich te richten op een rol als teambaas. Sauber maakt gedurende de jaren '80 de overstap naar de enduranceracerij en aldaar blijkt het team erg succesvol. Hoogtepunten zijn de veroverde wereldtitels van 1989 en 1990 en de gewonnen 24 uur van Le Mans in 1989.

Sauber weet zich in die jaren gesteund door Mercedes en dat bedrijf wil graag terugkeren in de Formule 1, echter niet als 'eigen' team. De Zwitserse partner moet een overstap bewerkstelligen, Mercedes zal een deel van de financiën voor haar rekening nemen en bovendien motoren leveren. In 1993 is het zover: Mercedes-junior Karl Wendlinger en de snelle Fin JJ Lehto dopen de nieuwe Sauber Formule 1-bolide.

Binnen enkele jaren ontpopt Sauber zich als een vaste waarde in de Formule 1. Het team is niet bijzonder snel, wint nooit maar staat zo nu en dan op het podium en haalt punten bij de vleet. Coureurs als Heinz-Harald Frentzen, Kimi Raikkonen en Felipe Massa gebruiken het team als opstapje naar een grotere renstal.

Fabriekssteun dankzij BMW

De samenwerking met Mercedes komt, als Sauber eenmaal in de Formule 1 aanwezig is, snel ten einde. De Zwitsers worden vanaf 1997 uit de brand geholpen door Ferrari, dat een innige partnership aangaat met Sauber. Meermaals plaatst de Scuderia een rijder bij het team van Peter Sauber, dat als wisselgeld gebruik mag maken van Ferrari-motoren. Na 2005 komt er een voorlopig einde aan de samenwerking met Ferrari, als Sauber zijn team verkoopt aan BMW.

De Bayerische Motor Werken pompen gedurende de vier seizoenen dat ze actief zijn in de Formule 1 honderden miljoenen in het project. BMW Sauber, zoals het team heet, pakt meerdere podiumplaatsen en heeft met Nick Heidfeld en Robert Kubica twee begaafde coureurs. De laatstgenoemde zorgt tijdens de Canadese Grand Prix van 2008 voor euforie door deze op zijn naam te schrijven.

De kredietcrisis van eind jaren '00 komt echter hard aan bij BMW, dat na 2009 besluit de Formule 1 gedag te zeggen. Peter Sauber redt 'zijn' stal van de ondergang door het terug te kopen en wederom een samenwerking met Ferrari aan te gaan. Het 'nieuwe' Sauber is wederom een sterke middenmoter: Kamui Kobayashi en Sergio Pérez scoren in 2012 zelfs vier podiumplekken.

Nieuw impuls dankzij Alfa Romeo

In het seizoen 2014 is het pompen of verzuipen voor Sauber, dat met Adrian Sutil en Esteban Gutiérrez niet bepaald over twee nieuwe Michael Schumachers beschikt. In dat seizoen worden er welgeteld nul punten gescoord - 2016 verloopt niet veel beter, Felipe Nasr kan vlak voor het sluiten van de markt voorkomen dat het nietige Manor voor Sauber in de eindrangschikking eindigt. Ook in 2017 harkt Sauber achter de meute aan.

Onder de bezielende leiding van Frédéric Vasseur weet Sauber, dat vanaf 2018 gesteund wordt door Alfa Romeo, eindelijk weer stappen in de goede richting te zetten. Naar mate het seizoen vordert komt de equipe alsmaar beter voor de dag. Het levert Leclerc uiteindelijk een promotie naar Ferrari op.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen