Sauber F1 Zwitserland

  • Sauber
Het Formule 1 team van Sauber gaat dit seizoen proberen van de laatste plek af te geraken. Met een Ferrari-motor moeten Charles Leclerc en Marcus Ericsson het opnemen tegen de concurrentie.

Sauber F1 begint nieuw tijdperk in samenwerking met Alfa Romeo

Sauber is in enkele jaren tijd afgegleden naar de achterhoede van de grid en hoopt zich dankzij een financiële injectie de komende jaren weer op te kunnen werken naar de subtop. 

Sauber stabiele midden motor in de Formule 1

In 1993 maakt de Zwitserse renstal van Peter Sauber haar debuut in de F1 met de talentvolle Karl Wendlinger en JJ Letho. Het team weet zich prima staande te houden in het middenveld en sluit het seizoen af op een zevende positie in het WK.

De jaren die volgen blijft Sauber een stabiele midden motor met jaarlijks een paar uitschieters. De rijdersduo’s zijn vaak een mix van ervaren coureurs en jonge talenten. Zo komen Heinz-Harald Frentzen, Felipe Massa en Kimi Raikkonen in actie voor het team.

BMW neemt Sauber over

In 2006 ligt er een krachtige BMW-motor achterin de Sauber en de fabrikant neemt het team uiteindelijk over. Onder de impuls van BMW stoomt het team op tot de top van de Formule 1. Het WK wordt in 2007 als tweede afgesloten en in 2008 als derde. Ondanks de sterke prestaties boekt Robert Kubica slechts een zege.

Sauber komt dit jaar als enig in actie met een overjarige motor

Sauber weer op eigen benen en in de problemen

Eind 2009 trekt BMW de stekker uit het F1-project en Peter Sauber neemt de aandelen terug over. Zonder de krachtige autofabrikant valt Sauber in een diep gat. De eerste jaren weet het zichzelf nog te handhaven in de subtop en 2012 is met 126 WK-punt zelfs het op een na beste seizoen ooit.

Daarna gaat het hard met het team. Vanaf 2014 vecht het team voor de laatste posities en de lijn is nog altijd dalende. Door het wegvallen van teams als Caterham en Manor valt de concurrentie achter aan de grid ook weg.

Halverwege 2016 wordt Sauber overgenomen door een Zwitserse investering die daarmee de reddingsboei is voor het team. Halverwege het seizoen 2017 wordt teambaas Kaltenborn op een zijspoor gezet. De vrouw maakte zichzelf niet populair binnen de Formule 1 en werd door velen mismanagement verweten. Zo had ze in 2015 vier coureurs, waaronder Giedo van der Garde, onder contract staan voor twee racestoeltjes.

In 2017 wordt bekend dat Alfa Romeo vanaf 2018 gaat samenwerken met Sauber. Dit is een positieve impuls voor het team die zich weer volop kunnen focussen op de ontwikkeling van de auto. Door de samenwerking met Alfa Romeo mag Charles Leclerc naast Marcus Ericsson plaatsnemen. Het Ferrari-talent maakt dit jaar zijn debuut in de koningsklasse. Sauber gaat 2018 vooral gebruiken als overgangsjaar van een nieuw tijdperk. Kan de Zwitserse renstal verrassen dit seizoen? 

De presentatie van de nieuwe Sauber

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen