Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

'Invoeren van tankstops kost Formule 1-teams miljoenen'

De discussie over het herinvoeren van tankstops in de Formule 1 laaide de afgelopen maanden weer op. Met het oog op de nieuwe reglementen voor 2021 wordt overwogen om de tankstops weer terug in te voeren, hetgeen voor- en tegenstanders met zich meebrengt.

Verstappen pitstop
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Diverse argumenten worden door voor- en tegenstanders aangevoerd in de discussie rondom de tankstops. Voorstanders zien als pluspunten dat de coureurs met minder brandstof onderweg zijn, waardoor de auto's lichter en sneller zijn. Daarnaast biedt het bijtanken meer strategische mogelijkheden en zorgt het gewichtsverschil tussen de coureurs op de baan mogelijk voor meer actie.

De tankstop zorgt bovendien voor een extra spannende pitstop en ook een stukje gevaar dat past in het plan van Liberty Media om de sport spectaculairder te maken.

Tegenstanders zien echter nauwelijks voordelen, maar vooral veel nadelen. Het kostenaspect wordt daarbij keer op keer aangevoerd. De kosten voor de tankinstallaties, maar bovenal de kosten voor het transport van de brandstof naar alle races. Otmar Szafnauer, teambaas van Racing Point, spreekt over een bedrag van 2,5 miljoen in vijf jaar.

"Over een periode van vijf seizoenen gerekend, komen de extra kosten uit op zo'n 2,5 miljoen dollar. Dat is veel geld, zeker als het niet noodzakelijk is", laat hij aan Motorsport-Total weten.

Szafnauer is duidelijk geen voorstander van de tankstops en vreest dat de races eerder een optocht worden, dan dat ze spectaculairder worden. "Ik denk dat we veel minder inhaalacties op de baan zien, maar dat coureurs wachten tot de pitstops."

Het veiligheidsaspect is voor de Racing Point-teambaas ook een belangrijk argument om de tankstops niet in te voeren: "Denk aan een situatie waarbij er een grote pitbrand ontstaat, of een coureur niet snel genoeg uit de auto kan komen. Of situaties waarin de coureur met de brandstofslang nog in de auto wegrijdt. Dat zijn enkele van mijn tegenargumenten."

Start gp spanje

De vijf beste Formule 1-coureurs van 2019 tot op heden

De teams en coureurs genieten de komende weken van een welverdiende vakantie. Tijd om de balans in de Formule 1 op te maken. Welke coureurs staken er met kop en schouders bovenuit in de eerste seizoenshelft? RacingNews365 selecteerde vijf coureurs die een dijk van een seizoen kennen. Ze presteren uitstekend en in een aantal gevallen weten ze ook echt te verrassen.

Bekijk het album
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay

Unibet
x
Verstappen flirt met IMSA "Paar keer over gesproken"