Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mazepin richt nieuwe stichting op met subtiele middelvinger naar F1

Nikita Mazepin is zijn zitje kwijt in de Formule 1. Op woensdag belegde hij een persconferentie waarin hij uitgebreid vertelde over zijn situatie.

Nadat Rusland Oekraïne binnenviel was Nikita Mazepin binnen de kortste keren zijn zitje kwijt bij Haas, omdat het team de banden met de Russische titelsponsor van zijn vader verbrak. Op woensdag liet Mazepin uitgebreid van zich horen tijdens een persconferentie, waarbij RacingNews365 aanwezig was. Hij begint met een uitgebreid statement over de situatie in Oekraïne, die hij oplas van een blaadje. "Ik begrijp dat de wereld niet hetzelfde is als twee weken geleden. Het is een pijnlijke tijd. Ik heb vrienden en familie die aan beide kanten van het conflict staan. Wat ik ga bespreken is belangrijk op zijn eigen manier, maar is niets vergeleken met het grote plaatje dat gaande is." Inhoudelijk wil hij niet over de oorlog praten, benadrukt hij. "Net als de afgelopen twee weken wil ik niets anders zeggen over het conflict dan hetgeen wat ik net heb gezegd. De enige reden waarom ik vandaag praat, is om mijn vorige hoofdstuk af te sluiten met meer duidelijkheid. Ik hoop aan een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen, met hoop."

Mazepin is het oneens met ontslag

Afgelopen zaterdag kwam het nieuws naar buiten dat Mazepin naar zijn F1-zitje kon fluiten. Hij is het niet eens met de manier waarop dat is gegaan, want volgens hem was hij bereid om aan alle FIA-regels te voldoen en onder een neutrale vlag uit te komen in de koningsklasse van de autosport. "Ik ben vorige week op de hoogte gesteld via een brief van een advocaat dat mijn contract was beëindigd. De FIA, en specifiek haar hoogste orgaan, heeft echter nog de kans gegeven aan Russische coureurs om onder een neutrale vlag te racen." "Daar heb ik onvoorwaardelijk mee ingestemd, dus de beslissing om mij te ontslaan is nergens op gebaseerd. Niet op een beslissing van de FIA, of gebaseerd op sancties ingesteld tegen mij, mijn vader of zijn bedrijf. In mijn optiek is dat oneerlijk."

Is dit wat we willen?

Mazepin hekelt dat sport en politiek op deze manier met elkaar worden vermengd. "Er is iets belangrijkers gaande. Ik vraag me het volgende af: is er geen plek voor neutraliteit in de sport? Heeft een atleet niet alleen recht op een mening, maar ook het recht om die mening uit het publieke domein te houden? Moet een atleet daar voor gestraft worden?" "Willen we dat sport een nieuwe omgeving wordt voor protesten en politiek debat?", vervolgt hij zijn lijst van vragen. "We kennen allemaal de gevallen waar het ene land weigert met een ander land te strijden in de Olympische spelen vanwege hun politieke meningsverschillen. In de jaren '80 hebben we gezien dat een generatie aan atleten hun droom en kans verloren om op het hoogste niveau te sporten toen landen elkaar boycotten." Daarmee doelt hij op het feit dat Amerika en andere landen de Olympische Spelen van 1980 in Moskou boycotten om te protesteren tegen de invasie van de Sovjet-Unie in Afghanistan, terwijl het vier jaar later andersom gebeurde toen de Spelen werden gehouden in Los Angeles. De Sovjet-Unie en bondgenoten schitterden toen in afwezigheid. "Is dat waar we als sport willen zijn, of willen we mensen door middel van sport juist dichter bij elkaar brengen, zelfs in de zwaarste tijden? Daar heb ik de laatste dagen veel over nagedacht."

We Compete As One

Om die reden komt Mazepin naar eigen zeggen met een stichting, die gefinancierd zal worden door het bedrijf van zijn vader. Daarvoor willen ze de sponsormiljoenen gebruiken die Haas dit jaar heeft ontvangen. "Daarom kondig ik vandaag aan dat ik een stichting heb opgericht, die atleten helpt die vanwege politieke redenen buiten hun controle om niet meer kunnen meedoen op het hoogste niveau." "Deze stichting zal worden gefinancierd door Uralkali met het geld dat bedoeld was om dit jaar in F1 te sponsoren. De stichting zal haar middelen, zowel financieel als non financieel, inzetten om atleten te helpen die hun leven hebben gewijd aan het voorbereiden op Olympische of Paralympische Spelen of andere grote sportevenementen, maar vervolgens niet mee konden doen omdat het hen was verboden." "We gaan op zoek naar banen voor hen, maar ook voorzien we hen van juridische hulp en willen we ze psychologische hulp geven. Het kan namelijk verwoestend zijn als je je hele leven wijdt aan een sport, maar je vervolgens niet mee kan doen als het erom gaat." Volgens Mazepin kan elke atleet rekenen op hulp, ongeacht zijn afkomst, maar richten ze zich om te beginnen om de Russische paralympiërs. "Dit zullen atleten zijn uit alle conflictzones, onze deur staat open voor iedereen. We beginnen met het Paralympische atletenteam uit Rusland, die niet mee mogen doen aan de Spelen in Peking." Tot slot deelt Mazepin de naam van zijn nieuwe stichting. Dat is een bijzondere en klinkt al bekend in de oren. "De naam van de stichting is als volgt: We Compete As One", zo eindigt hij met een subtiele verwijzing naar het We Race As One-initiatief van de Formule 1, dat twee jaar geleden is opgezet om voor meer diversiteit en inclusiviteit in de sport te zorgen."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi