Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
 • 1 VER LAP 63
 • 2 HAM + 22.000
 • 3 NOR + 23.702
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Portugal
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Mercedes

Mercedes-baas lacht om Ferrari: "Ironisch!"

Ferrari schitterde in 2019 op de rechte stukken. Mercedes, lang toonaangevend op motorisch gebied, wist niet wat ze zagen. Het ging terug naar de tekentafel en zette alles op alles om de Italianen te overtreffen. Dat lukte, en hoe. Tegelijkertijd was Ferrari afgelopen seizoen nergens meer te bekennen.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Het verhaal achter de al dan niet illegale Ferrari-motor kennen we inmiddels allemaal. Voor wie het niet (meer) weet, vatten we het graag nog even samen. In 2019 was Ferrari razendsnel op de rechte stukken en hadden de Italianen dé beste motor van het veld.

Mercedes, dat sinds het begin van het hybride tijdperk in 2014 de toon zette op motorisch gebied, werd afgetroefd. Het zat diep bij het team van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, dat ondanks die tegenstand van Ferrari wel de titel wist binnen te slepen.

Ferrari liep echter (soort van) tegen de lamp, want na verdenkingen van de concurrentie werden de duimschroeven door de FIA aangedraaid als het aankwam op de motorische regeltjes. Enkelen werden er verduidelijkt en plots was Ferrari nergens meer te bekennen. Er volgde zelfs een onderzoek van de FIA naar de Italiaanse krachtbron, dat begin vorig jaar uitmondde in een schikking tussen de twee partijen. De inhoud daarvan? Die is niet publiekelijk bekend.

Ferrari bouwde vervolgens een hele nieuwe motor in aanloop naar het 2020-seizoen en die motor presteerde zwaar ondermaats. Mercedes kwam daarentegen met een sterk verbeterde motor, die eigenlijk vooral voortvloeide uit die dominante Ferrari-krachtbron.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Technisch directeur James Allison van Mercedes vertelt wat voor invloed de prestaties van Ferrari hadden op de motormensen van zijn team. "Het is ironisch hoe dat is gelopen, maar het is absoluut geen leuke periode geweest voor de mensen in de motorfabriek. Ze lazen allerlei dingen in de media en zagen dat de grote motorconcurrent veel complimenten kreeg."

"Dat heeft er voor gezorgd dat het personeel hun krachtsinspanningen hebben verdubbeld en elk onderdeel, elk detail van de motor opnieuw onder de loep hebben genomen om zo extra vermogen te kunnen vinden", vertelt hij in de ESPN F1 Podcast.

Letterlijk elke steen werd in de motorfabriek omgedraaid om extra's pk's te vinden. Al waren het er maar een paar. "Elk voorstel dat er de afgelopen jaren is gedaan is nog eens opnieuw in beschouwing genomen en opnieuw beoordeeld, om zo te kijken of die voorstellen misschien toch nog voor een minimale sprong vooruit zouden kunnen zorgen. Op die manier begon men met het avontuur om weer de beste motor te creëren."

En dat lukte, zij het met horten en stoten. Uiteindelijk kwam Mercedes met een beest van een nieuwe motor. "Het heeft zijn tol geëist voor het personeel dat de motor op tijd klaar moest krijgen in aanloop naar het 2020-seizoen. Tijdens de wintertestdagen hadden we wat problemen met de betrouwbaarheid van de motor, zoals de buitenwereld vast wel heeft gemerkt."

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

			© Mercedes
	© Mercedes

"Toen we gingen racen hadden ze de problemen na een immense periode van hard werk echter onder controle, waarna we daar het afgelopen seizoen de vruchten van hebben kunnen plukken. Ook de komende seizoenen zullen we daar hopelijk van profiteren", zo vertelt het technische brein achter de Mercedes-wagens.

En Ferrari? Die vielen keihard terug, omdat ze dus hoogstwaarschijnlijk iets hadden gedaan met hun vorige motor dat niet helemaal in de haak was, of in ieder geval in een grijs gebied zat. Als reactie op die o zo snelle Ferrari-motor, maakte Mercedes op haar beurt juist een megasprong. Allison ziet daar de humor eigenlijk wel van in.

"Zoals ik al zei, het is ironisch als je ziet door wie en waarom ons personeel zo tot het uiterste is gedreven", lacht hij. "Maar dat hoort bij het racen, het is de intensiteit van de concurrentie die het harde werk aanwakkert. Het is prachtig dat onze reactie als team de juiste was en dat ons werk de wagen naar een nieuwe hoogtes heeft gestuwd."

Het gevoel dat bij Mercedes overheerst, is logischerwijs een gevoel van trotsheid: "We zijn stilletjes echt enorm trots op onszelf, en dat is helemaal terecht. We hebben op de correcte wijze gereageerd op een bijzondere uitdaging. Iedereen in onze fabriek verdient elk compliment dat ze hebben gekregen", aldus Allison.

10 reacties

  x