Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Met je eigen supercar de weg op? Hier moet je op letten

Zie jij regelmatig Max Verstappen, Lewis Hamilton en andere topcoureurs over het circuit scheuren en krijg je daardoor wel zin om met je eigen supercar de weg op te gaan? Dan is het handig om op een aantal dingen te letten. Het rijden gaat namelijk net een beetje anders dan bij een normale auto. In dit artikel lees je hoe je veilig met je supercar de weg op kan.

Jay huang aeouwx28n6 M unsplash

Waarop letten tijdens het rijden?

Supercars hebben een hoog vermogen en een groot aantal pk’s (vanaf zeshonderd). Hierdoor trekken ze supersnel op en gaan ze vaak al binnen een paar seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. Het is daarom handig om de auto te leren kennen voor je ermee de weg op gaat. Zo weet je hoe snel hij optrekt en rij je bij het stoplicht niet per ongeluk tegen de auto voor je aan.

Het supercar rijbewijs

Een supercar is een auto waar je vaak in moet leren rijden. Een handige manier om dit te doen is met een zogenoemd supercar rijbewijs. Er zijn rijscholen die speciale lessen aanbieden in een supercar met begeleiding van een ervaren instructeur.

De instructeur leert je bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met regen en winters weer, hoe je een supercar parkeert (dit is vaak lastiger dan je denkt) en hoe je op de juiste manier gas geeft en het vermogen van de auto gebruikt. Dit gaat namelijk anders dan bij een gewone auto. Net als bij een normaal rijbewijs krijg je meerdere rijlessen en moet je examen doen. Het examen bestaat meestal uit een theorie- en een praktijkexamen.

Even lekker scheuren

Een nadeel van een supercar is dat je de motor op de openbare weg nooit even lekker open kan trekken. De maximumsnelheid van 100 kilometer op de snelweg is natuurlijk bij lange na niet genoeg om het vermogen van je bolide eens echt uit te testen.

Er zijn plekken waar dit wel kan, bijvoorbeeld het circuit van Francorchamps in België. Hier is namelijk de zogenoemde ‘Public Driving Experience’ waar je met je eigen wagen zo hard op mag scheuren als je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat je dit op eigen risico doet.

Je auto verzekeren

Je hebt ongetwijfeld veel betaald voor je supercar en wil dus niet dat er wat mee gebeurt. Helaas zit een ongeluk nog wel eens in een kleine hoekje en kan hij beschadigd raken. Door de hoge prijs en zeldzaamheid zijn dit soort auto’s vaak ook geliefd bij dieven. Het is daarom handig om je supercar te verzekeren.

Supercars zijn meestal duurder om te verzekeren dan normale auto’s. Door de hoge waarde moet de verzekeraar namelijk vaak een hoger bedrag uitkeren als je wagen beschadigd raakt, gestolen wordt of als je hem total loss rijdt. Je kunt het beste de autoverzekering vergelijken om te zien welke het beste bij je past. Zo kan je met een gerust hart de weg op. Rij voorzichtig!

Dit artikel werd aangeboden in samenwerking met Independer.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"