Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

 • Altijd meepraten over de Formule 1
 • Kans maken op toffe prijzen
 • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
 • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
 • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2023

Opfriscursus: zo werkt de zaterdag van een F1-sprintweekend

In Oostenrijk wordt het tweede sprintraceweekend van het Formule 1-seizoen verreden. Hoe werkt dat ook alweer? We leggen het je uit.

Start sprintrace Austria GP 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

De Formule 1 kende in de afgelopen jaren al sprintraces, maar sinds het huidige Formule 1-seizoen is er het een en ander aangepast. Zes sprintraces staan er op de kalender, waarvan de eerste al is verreden op het stratencircuit in Bakoe, Azerbeidzjan. In Oostenrijk wordt de tweede sprintrace verreden. Hoe dat werkt? Dat leggen we je uit.

De opzet van het weekend

Net zoals bij een normale Grand Prix-opzet wordt het weekend afgetrapt met de eerste vrije training van een uur. De sessie is echter belangrijker dan een normaal weekend, want dit is gelijk de enige vrije training. Vroeger had een sprintweekend twee trainingen, maar sinds 2023 zijn de sprint- en hoofdrace volledig van elkaar losgetrokken.

Tot vorig jaar bepaalde de uitslag van de sprintrace nog de startgrid van de hoofdrace, maar dat is dus niet meer het geval. Voor de sprintrace en de hoofdrace zijn er aparte kwalificaties. Na de eerste vrije training op vrijdag vindt de normale kwalificatie plaats, dus de kwalificatie voor de hoofdrace op zondag. Dit is een kwalificatie met Q1, Q2 en Q3 zoals we 'm kennen, dus met sessies van 18, 15 en 12 minuten.

Op zaterdag ziet de dag er anders uit dan voorheen. Deze staat namelijk volledig in het teken van de sprint. Waar er vroeger nog een tweede vrije training was, wordt nu een aparte kwalificatie gehouden voor de sprintrace, genaamd Sprint Shootout en afgekort 'SQ'. Het is een shootout omdat de kwalificatie korter is. SQ1 duurt 12 minuten, SQ2 duurt 10 minuten en SQ3 duurt slechts 8 minuten. Teams en coureurs krijgen ook verplichte bandenkeuzes: mediums voor SQ1 en SQ2, softs voor SQ3.

Hierna weten we de startopstelling van de sprintrace, later op zaterdag. De sprintrace zelf zal plusminus 100 kilometer lang zijn, of 30 minuten in totaal. Dit is precies een derde van de hoofdrace, die op zondag plaats zal vinden. In de sprintrace is het maken van een pitstop overigens niet verplicht.

Dit artikel gaat verder onder het tijdschema van de GP van Oostenrijk.

Tijdschema GP Oostenrijk

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 30 juni -
Kwalificatie vrijdag 30 juni -
Sprint shootout zaterdag 1 juli -
Sprintrace zaterdag 1 juli -
Race zondag 2 juli -

Straffen gedurende het weekend

Gridstraffen komen we regelmatig tegen in de Formule 1 en bij een sprintweekend kan dit voor verwarring zorgen, want wanneer moet je een straf incasseren? Wie gestraft wordt voor een overtreding op vrijdag (VT1 en/of kwalificatie) krijgt de straf opgelegd voor de hoofdrace op zondag.

Als een coureur een straf krijgt voor een incident op zaterdag, dan geldt de straf voor de sprintrace. Hier geldt wel een uitzondering bij een straf verkregen voor een incident in de sprintrace: als de straf niet uitgezeten kan worden tijdens die sessie, bijvoorbeeld omdat het een gridstraf is, dan wordt de straf geïncasseerd op zondag in de hoofdrace.

Gridstraffen voor motorwissels en dergelijke worden altijd pas geïncasseerd in de hoofdrace.

De puntenverdeling

De sprintrace en de hoofdrace staan dus volledig los van elkaar en het doel van de sprint is dus niet meer om posities te winnen voor zondag. In plaats daarvan kunnen de Formule 1-coureurs wat meer punten halen dit jaar. Eerder kon alleen de top drie wat puntjes meenemen naar huis, maar vandaag de dag wordt er wat meer uitgedeeld. Dat was overigens ook vorig jaar al zo.

Wie de sprintrace wint krijgt 8 WK-punten bijgeschreven. De nummer twee krijgt 7 punten, de nummer drie krijgt er 6, enzovoorts. De top acht van de sprintrace wint dus punten.

  Voorspel en win

  Visual voorspelgame 2023

  Wie wint de Grand Prix van Oostenrijk 2023?

  Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

  Speel mee

  Unibet heeft een super stunt! Win 30x jouw inzet bij een zege van jouw favoriete coureur in Hongarije. Wordt het Max, Lando, Lewis of toch George of Oscar?

  Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

  Win 30 keer jouw inzet!

  Formule 1 GP Oostenrijk 2023 RN365 Nieuwsdossier

  Praat mee!

  Viaplay
  x
  GP Hongarije Noodweer heeft Hungaroring bereikt, McLaren is het eerste slachtoffer