Voormalig F1-coureur en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel waarschuwt dat regeringen over de hele wereld kunnen overwegen om Formule 1 en andere motorsporten te verbieden als gevolg van de klimaatcrisis. De oud Red Bull-, Ferrari- en Aston Martin-coureur heeft in zijn laatste jaren veel aandacht besteed aan de klimaatcrisis door deel te nemen aan meerdere initiatieven om de kloof tussen duurzaamheid en motorsport te overbruggen. Eén van die initiatieven was zijn 'Race without Trace'-campagne, waarbij hij tijdens de Britse GP vorig jaar en het Goodwood Festival of Speed reed met de Williams FW14B uit 1992 met volledig synthetische en duurzame brandstof. Afgelopen weekend reed hij ook met de McLaren MP4/8 op de heuvel van Goodwood. De angst voor de gevolgen van klimaatverandering speelt sinds de afgelopen maanden alleen maar meer vanwege een aantal grillige weersverschijnselen in landen over de hele wereld. Waarvan sommigen de F1-kalender dreigden te beïnvloeden.
Afgelaste GP van Italië
Zo werd de Grand Prix van Emilia-Romagna in Italië afgelast na hevige regenval in de regio, wat leidde tot plaatselijke overstromingen, terwijl bosbranden in Canada de Grand Prix in Montreal aan een zijden draadje liet hangen. Vettel waarschuwde de media tijdens het Festival of Speed: "Ik denk dat er een direct verband is tussen extreem weer en de opwarming van de aarde." Er zijn verschillende voorbeelden waarbij het F1-veld dit jaar al te maken kreeg met klimaatverandering volgens de Duitser. "Als je niet aan het wegkijken bent, dan zie je dat de klimaatcrisis vandaag de dag al impact heeft op heel veel mensen, op veel verschillende plaatsen in de wereld. Zo had je in Imola ontzettend veel regen na een droge periode, waardoor de regen de grond niet kon doordringen. Dit veroorzaakte enorme overstromingen. En dit jaar was er de race in Miami wat ook in gevaar, want twee weken voor dat weekend stond het circuit onder water, dus de race was niet doorgegaan had het evenement drie weken eerder plaatsgevonden.
Dreiging vanuit overheden
Zo ook in Canada, waar een aantal weken voor de Grand Prix nog veel bosbranden uitbraken. "Als de bosbranden in Canada langer waren aangebleven, hadden ze waarschijnlijk ook Montreal van de kalender moeten schrappen. De klimaatcrisis is dus een reële dreiging. Het zou kunnen dat volgend jaar geen één van de races wordt bedreigd, maar zo werkt het natuurlijk niet. Je moet erkennen dat de wereld verandert en dat dit invloed heeft op ons leven", aldus de voormalig F1-coureur. "Het is niet zozeer de dreiging of het risico dat mensen zich aan het circuit gaan vastlijmen, ik denk dat de grootste dreiging meer is dat de overheden op een gegeven moment zullen gaan kijken naar evenementen die ze kunnen schrappen of verbieden. En daar kan de autosport één van kunnen zijn. Dat denk ik." "En laat me duidelijk zijn, het is niet dat ik wil dat dit gebeurt, want ik vind het een geweldige sport. Er komen veel mensen op af die het naar hun zin hebben en het geweldig vinden om hier te zijn. Dus het zou jammer zijn als we dat verliezen omdat we het ons gewoonweg niet meer kunnen veroorloven. Misschien kijken ze wel naar de koolstofuitstoot en zeggen ze: Oké, dit soort evenementen vallen als eerste af."
Meest gelezen