De FIA introduceerde begin 2025 strengere regels voor wangedrag, waaronder schelden. Coureurs kunnen fikse boetes en zelfs schorsingen krijgen als ze over de schreef gaan tijdens officiële persmomenten. Het leidde tot veel weerstand, ook in de Formule 1. Veel coureurs en prominenten vinden het namelijk veel te ver gaan.
Communicatie-expert Alexandra Schieren werkte jarenlang als mediagedelegeerde voor de FIA en was ook hoofd F1-communicatie voor Pirelli. Zij wordt naar het onderwerp gevraagd en begint aan haar betoog met een advies voor de coureurs.
"Durf jezelf te zijn", stelt Schieren tegenover Formule 1 Magazine. Daarna gaat ze in op welke crisissituaties ze allemaal heeft meegemaakt. "Spy Gate, Lie Gate, Singapore Gate, Mosley Gate en veel meer uitdagende situaties."
Ze heeft dan ook wel een mening over de nieuwe regels. "Iedereen is het erover eens dat er een bepaalde manier moet zijn waarop coureurs zich gedragen, helemaal in een populaire klasse als de Formule 1, met een groot bereik, zeker ook onder jonge mensen. Maar de coureurs zijn volwassen mensen. Er is een groot verschil tussen iemand beledigen en iets zeggen in de trant van 'I fucked up my car' of 'My car is fucked'. Daarmee beledig je niemand en het is niet agressief. Bovendien, als sport wil je geen robots achter het stuur, maar emoties kunnen zien. Dat is waarom mensen naar sport kijken. Je wilt als kijker weten wat de coureurs onder die helm echt denken, echt voelen."
Volgens Schieren streeft de FIA dan ook het doel voorbij. "Als de coureurs zich gemuilkorfd voelen en allemaal hetzelfde gaan zeggen, hoeven ze geen interviews meer te geven. Vroeger kregen coureurs een boete als ze na een race uit de auto stapten en met elkaar op de vuist gingen. Logisch. Maar een boete tegenwoordig als iemand zegt dat de auto ‘fucked’ is? Vergeef me, maar volgens mij doe je daar niemand kwaad mee."
Taakstraf
Schieren vond de taakstraf voor Verstappen in Singapore ook te ver gaan. De Nederlander nam een scheldwoord in de mond tijdens een persconferentie. "Veel fans reageerden negatief, ook omdat ze het niet begrepen. Ik verzorgde toevallig recent een training aan een jonge coureur, die aangaf dat Max zijn voorbeeld is. Niet alleen vanwege zijn manier van rijden, maar meer nog vanwege het feit hoe uitgesproken hij altijd is. En geloof me, dat is niet de eerste keer dat ik zoiets van jonge coureurs hoor. De nieuwe generatie moet vooral zichzelf durven blijven en zich blijven uitspreken, uiteraard wel binnen bepaalde grenzen."
Verstappen houdt echter vaker zijn mond. "En dat is jammer. Net als in iedere andere sport heb je ook in de Formule 1 een zelfreguleringsmechanisme. Als een coureur flink over de schreef gaat, verliest hij sponsoren, een zitje of voelt hij de gevolgen op een andere manier. Als FIA moet je naar het grote geheel kijken en niet aan micromanagement doen", sluit Schieren af.
Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!