De ene naam is wat minder creatief dan de andere, maar alle chassisnamen van de Formule 1-wagens hebben wel degelijk een achterliggende gedachte. We nemen de chassisnamen onder de loep en leggen het uit!
Williams FW43B
De F en de W in de naam van de Williams-bolide staan voor Frank Williams, de geestesvader van het huidige Williams-team. Vorig jaar zei de renstal de familie Williams na meer dan veertig jaar vaarwel. Het eerste FW-chassis gebruikt door het huidige Williams-team was de FW06 in 1978. In de jaren daarvoor had eigenaar Frank Williams als onderdeel van wat andere avonturen al andere wagens met FW-namen gebouwd. Vandaar dat er bij de geboorte van het huidige Williams-team niet met de FW01 werd begonnen. 43 jaar na de FW06 uit 1978 zijn we aanbeland bij de FW43B. Door de jaren heen kreeg niet elk chassis simpelweg het volgende nummer toegewezen. Heel wat chassisnamen kregen door de jaren heen de letter B en soms werd zelfs een C- en D-versie geïntroduceerd. Dit jaar is er eveneens een extra letter toegevoegd. Omdat de wagens in 2021 grotendeels hetzelfde zijn als in 2020, heeft de renstal er voor gekozen om een B achter de naam FW43 te plakken. De kleurstelling is echter spectaculair gewijzigd.
De Haas VF-21
Toen het Haas-team in 2016 toetrad tot de Formule 1, deed het dat met de Haas VF-16. De betekenis van het getal is snel af te leiden: die past bij het jaartal. De VF spreekt echter niet helemaal voor zich. Behalve een raceteam is Haas ook een bedrijf dat computer gestuurde werktuigmachines (CNC-machines) ontwikkelt. Het is een van de grootste bedrijven ter wereld die zich daar mee bezig houdt. De eerste CNC-machine van Haas heette de VF-1, en daar vernoemt de Amerikaanse renstal tot op de dag van vandaag dan ook haar bolides naar.
De Alfa Romeo C41
De naam Alfa Romeo pronkt sinds 2018 op de wagen die eigenlijk door Sauber Motorsport wordt ontwikkeld. Het Formule 1-team dat werd opgericht door Peter Sauber en sinds 1993 in de sport aanwezig is, gebruikt al jaren een C in de chassisnaam. De eerste Formule 1-wagen was de C12. De eerste elf chassis' die door Sauber waren ontwikkeld, kwamen namelijk uit in andere raceklassen. Inmiddels zijn we bij de C41 aanbeland. De naam van het vorige chassis was de C39, waardoor je je meteen afvraagt waar de C40 is gebleven. De C40 zullen we pas in 2022 zien, omdat die wagen eigenlijk zou worden geïntroduceerd in 2021. Omdat de regels een jaar zijn uitgesteld en er al aan het chassis was begonnen, is er voor gekozen om het nieuwe chassis voor 2021 de C41 te noemen en de namen niet om te wisselen. En die C? Waar komt die vandaan, horen we jullie denken. Die staat voor Christine, de naam van de vrouw van de oprichter Peter Sauber. Romantisch, toch?
De AlphaTauri AT02
Bij de twee Red Bull-teams is er niet heel veel creativiteit terug te vinden in de chassisnamen. Maar goed, als hij maar snel is, toch? De AT02 is de tweede wagen van AlphaTauri. Heel lang duurt het dus niet om uit te vogelen waar die letters en de cijfers voor staan.
De Ferrari SF21
Het ene jaar is Ferrari weer iets creatiever met haar naam voor het chassis dan het andere jaar. Dit jaar was zo'n jaar waarin er niet lang nagedacht werd over de naam van het chassis. SF staat voor Scuderia Ferrari, 21 voor het jaartal. Achter de schermen heeft de wagen echter de projectnaam Ferrari 673 gekregen, terwijl de bolide van vorig jaar de Ferrari 671 was. De naam Ferrari 672 was namelijk al vergeven aan de bolide die in eerste instantie voor dit jaar werd ontwikkeld, maar vanwege de coronaperikelen een jaar vooruit is geschoven, net als bij Alfa Romeo. De nieuwe Ferrari-bolide is de enige livery en wagen die we dit jaar nog niet hebben gezien.
De Alpine A521
De eerste Formule 1-bolide van Alpine, het sportieve zustermerk van Renault, is vernoemd naar de Alpine A500. Dat was een racewagen die in 1975 werd ontwikkeld om een motor van Renault mee te testen, waarmee Renault in 1977 uiteindelijk debuteerde in de Formule 1. De 21 in de A521 staat, je raadt het wellicht al, voor het jaartal 2021.
De Aston Martin AMR21
De wagen van Aston Martin is prachtig, maar de naam is niet bijzonder. De AMR21 is vernoemd naar Aston Martin Racing, gecombineerd met de twee cijfers van het huidige jaartal.
De McLaren MCL35M
In 1966 reed McLaren haar eerste officiële Formule 1-races met de M2A. Aangezien teameigenaar Bruce ook de chassis van andere, niet F1-wagens dezelfde soort naam geeft, zijn we in 1980 al aanbeland bij de M30. In 1981 wordt de naam van het chassis echter veranderd, nadat McLaren fuseert met de Project 4-organisatie van Ron Dennis. De 1981-wagen heet namelijk de MP4, gevolgd door de MP4/2 oplopend tot de MP4/31 in 2016. 'MP4' staat voor McLaren Project 4. Als Dennis in 2016 buiten wordt gewerkt bij McLaren, verandert de chassisnaam opnieuw. Men stapt over naar 'MCL', dat staat voor McLaren. Wel telt men door, dus zo zijn we inmiddels aanbeland bij de MC35M. De M werd dit jaar toegevoegd en verwijst naar de Mercedes-motor die achterin ligt.
De Red Bull RB16B
Ook bij Red Bull is en was men weinig innovatief met het verzinnen van een creatieve chassisnaam. Zolang de auto maar snel is, zo zal men gedacht hebben. De RB1 zag in 2005, tijdens het eerste Formule 1-seizoen van Red Bull, het levenslicht. Elk daaropvolgende telde de Oostenrijkse renstal +1 op bij de chassisnaam. Zo was men in 2020 aanbeland bij de RB16 en omdat de ontwikkeling dit jaar deels werd bevroren plakte het team van Max Verstappen en Sergio Perez er een B achter, net zoals Williams daar voor koos.
De Mercedes W12
Mercedes zag echter wel genoeg reden om een nieuwe naam te geven aan haar 2021-chassis. Die zal namelijk als de W12 door het leven gaan, als opvolger van de Mercedes W11. Net als Red Bull begon Mercedes toen het terugkeerde in de sport, in 2010, met numéro 1, al zette het team er wel een 0 voor. Met de W01 begon Mercedes aan haar vernieuwde en tot op heden zeer succesvolle Formule 1-avontuur. Dit jaar rijden ze voor het twaalfde seizoen sinds haar terugkeer mee en de 2021-bolide van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas heet dan ook de W12. En die W voor de 12? Waar is die op gebaseerd? Op het Duitse woord 'Wagen', dat natuurlijk 'auto' betekent. Auto 12, dus.
Meest gelezen