Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2019

Alle slachtoffers (en de profiteurs) van gridstraffenbingo voor GP Oostenrijk

Na afloop van de kwalificatie voor de Oostenrijkse Grand Prix mochten Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Max Verstappen als nummers één, twee en drie de fans te woord staan. Het drietal vertrekt vanmiddag echter niet vanaf de voorste drie startplaatsen: Hamilton is namelijk één van zes (!) rijders die een gridstraf heeft.

Hamilton oostenrijk1
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Gridstraf. Het is een woord dat in het verleden amper werd gebruikt, maar in de recente Formule 1-geschiedenis bij schering en inslag wordt neergepend. Sinds motoren langere tijd mee moeten gaan zijn Formule 1-coureurs geregeld het slachtoffer van een gridstraf. Bovendien wordt er in de afgelopen jaren streng gejureerd, waardoor ook gedragspenalty's mogelijk zijn.

Voor aanvang van de Grand Prix van Oostenrijk hebben liefst zes van de twintig Formule 1-coureurs een gridstraf gekregen - twee voor het hinderen van een collega, eentje voor het wisselen van zijn versnellingsbak en drie voor het installeren van nieuwe motorcomponenten. 'Normaal' gesproken niet ondenkbaar tijdens een Formule 1-seizoen - twee seizoenen geleden op Monza vlogen de gridstraffen de rijders werkelijk om de oren - maar gezien de tijd van het jaar bijzonder vroeg.

			© Mercedes AMG F1
	© Mercedes AMG F1

Lewis Hamilton is het meest in het oog springende slachtoffer van de nieuwste gridstraffenbingo. De Britse WK-leider kreeg drie plaatsen straf aan de broek vanwege het hinderen van Kimi Raikkonen, iets wat overigens tijdens het eerste kwalificatiesegment gebeurde - een segment dat door beide rijders werd overleefd. Raikkonen hoefde zodoende niet uit te stappen, iets wat één van zijn collega's wel overkwam. Desalniettemin vonden de race stewards het noodzakelijk om Hamilton omwille van zijn incorrecte gedrag te bestraffen.

Daniil Kvyat was namelijk met een razendsnelle ronde bezig, toen George Russell plots voor hem opdook. De Russische Toro Rosso-coureur wist door een scherpe reactie brokken te vermijden, maar stuurde daardoor tevens de baan af. Kvyat kon door het gebeuren zijn tijd niet verbeteren en werd zodoende als achttiende geklasseerd. Russell kreeg precies dezelfde straf als Hamilton: ook hij moet drie startplaatsen inleveren - iets wat overigens fysiek onmogelijk is, aangezien hij zich als negentiende en voorlaatste had gekwalificeerd.

			© Haas F1
	© Haas F1

Het team van Haas en Kevin Magnussen stootten zich tegen een bekende straf: zij wisselden namelijk de versnellingsbak die in de wagen van de Deen was gehesen en zodoende verliest K-Mag zijn briljante vijfde startplaats. Als de versnellingsbak wordt gewisseld voordat deze zes wedstrijden heeft afgewerkt - een uitzondering geldt trouwens voor coureurs die in de voorgaande wedstrijd zijn uitgevallen - dan volgt er automatisch een penalty.

Magnussen valt zodoende van de vijfde plaats terug naar P10 en aangezien hij evenals nummer twee Hamilton een straf incasseerde klimt nummer zes Lando Norris niet verder dan P5 omdat Hamilton niet terug kan vallen tot achter zijn landgenoot (die stond de facto vier plaatsen achter Hamilton) en zodoende als vierde vertrekt. Volgt u het nog?

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Inmiddels een vaste bekende in de Formule 1 zijn motorgerelateerde gridstraffen. Bekend is dat Formule 1-coureurs van verschillende onderdelen slechts een x-aantal exemplaren mogen gebruiken. Van de interne verbrandingsmotor, de turbolader en het hitte-regeneratiesysteem zijn drie exemplaren voorhanden - voor 21 Grands Prix. Het kinetisch-regeneratiesysteem, het elektronicacontrolesysteem en de batterij mogen slechts één keer ongestraft worden vervangen.

Voor elke eerste overtreding krijgt een coureur tien plaatsen straf, voor elke volgende overtreding volgen er vijf strafplaatsen. Aangezien Nico Hulkenberg voor de vijfde keer dit jaar een nieuwe interne verbrandingsmotor installeerde en dus zodoende de tien plaatsen straf al heeft gepakt, krijgt hij er ditmaal vijf aan de broek. Vanwege de uitvoering van de reglementen verliest hij echter vier plaatsen, want als er van P12 wordt uitgegaan komt Hulkenberg hoe-dan-ook met vijf plekken straf vóór Daniil Kvyat terecht.

Carlos Sainz en Alexander Albon besloten om het complete plaatje overhoop te gooien. De Spanjaard en de Thai werden voorzien van zes nieuwe motorelementen en hebben zo theoretische gridstraffen die in praktijk ommofelijk uit te voeren zijn.

Na het toepassen van alle straffen blijken de Racing Point-rijders én Robert Kubica spekkoper. Het drietal wint drie plaatsen. Gek genoeg gaat de met drie plekken bestrafte Russell er één stek op vooruit!

*Noot redactie: kort na publicatie werd duidelijk dat George Russell vanuit de pitstraat aanvangt.

Positie Naam Startplaats Verschil
1 C. Leclerc 1 =
2 L. Hamilton 4 2 omlaag
3 M. Verstappen 2 1 omhoog
4. V. Bottas 3 1 omhoog
5. K. Magnussen 10 5 omlaag
6. L. Norris 5 1 omhoog
7. K. Raikkonen 6 1 omhoog
8. A. Giovinazzi 7 1 omhoog
9. P. Gasly 8 1 omhoog
10. S. Vettel 9 1 omhoog
11. R. Grosjean 11 =
12. N. Hulkenberg 15 3 omlaag
13. A. Albon 19 6 omlaag
14. D. Ricciardo 12 2 omhoog
15. C. Sainz 20 5 omlaag
16. S. Perez 13 3 omhoog
17. L. Stroll 14 3 omhoog
18. D. Kvyat 16 2 omhoog
19. G. Russell 18 1 omhoog
20. R. Kubica 17 3 omhoog

Voorspel en win

Voorspelgame spanje versie RD

Wie wint de Grand Prix van Oostenrijk 2019?

Speel mee en win een van de twee gesigneerde Max Verstappen caps!

Speel mee

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen vindt vertrek Newey niet onoverkomelijk voor Red Bull