Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

De F1-gevechten die naast de titelstrijd van Verstappen nog wel spannend zijn

Nu het einde van het seizoen langzamerhand in zicht komt, is Max Verstappen bijna zeker kampioen. Verder in het veld is het echter nog erg spannend, zowel in het constructeurs- als in het coureursklassement.

Singapore start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Alles moet heel erg in de soep lopen wil Max Verstappen dit seizoen de coureurstitel niet winnen. De Nederlander staat met nog maar vijf races te gaan in het kampioenschap 104 punten voor op uitdager Charles Leclerc.

Ook de constructeurstitel gaat met enige zekerheid naar Red Bull, dat op het moment van schrijven 137 punten voorstaat op Ferrari. Maar nog niets is natuurlijk zeker en dus zal het nog even afwachten blijven.

Verder in het klassement zijn er wel een aantal stuk spannendere gevechten gaande voor posities. Hoewel dat natuurlijk niet om de titel gaat, maakt het wel degelijk verschil of je als team of coureur bijvoorbeeld als tweede of derde eindigt. De reden? Zoals zo vaak: geld.

De teams krijgen namelijk een x bedrag uit de prijzenpot van de Formule 1. De coureurs zullen daarnaast ongetwijfeld bonussen krijgen gebaseerd op de positie waarop ze finishen.

Hieronder hebben we alle noemenswaardige gevechten in het klassement op een rijtje gezet.

Het gevecht voor P2, P3 en P4

Zowel in het coureursklassement als in het constructeursklassement spant het erom wie er met het zilver vandoor gaat. In het coureursklassement gaat de strijd tussen Charles Leclerc en Sergio Perez, maar zou het zomaar kunnen dat ook George Russell en/of Carlos Sainz zich in het gevecht mengen.

Leclerc staat op het moment op P2 met 237 punten, slechts 2 punten meer dan Sergio Perez. Russell heeft de vierde positie in handen, maar staat slechts 1 punt boven Sainz.

Bij de teams is het gat in de strijd om P2 wat groter, maar is de kans nog zeker wel reëel dat Mercedes tweede wordt. Ferrari staat 66 punten los op de Duitse renstal. Eerder liet Mercedes al weten haar vizier te hebben gericht op de positie van Ferrari.

McLaren versus Alpine

McLaren of Alpine, welk team zal er na de laatste race in Abu Dhabi boven de ander staan? Tijdens de Grand Prix van Singapore maakte het team uit Woking een flinke inhaalslag op het Franse team, doordat beide Alpine-bolides uitvielen en McLaren 22 punten scoorde.

Bij de Britse renstal is het vooral Lando Norris die dit seizoen punten heeft gescoord voor het team, terwijl bij Alpine beide coureurs een respectabele hoeveelheid punten hebben weten binnen te slepen. De verhouding bij McLaren ligt op 100 tegenover 29 punten in het voordeel van Norris en bij Alpine ligt de verhouding 66 tegenover 59 punten in het voordeel van Esteban Ocon. Daarmee is het ook een strijd wie van de Alpine-coureurs meer punten gaat scoren.

Voor de snelle rekenaars onder ons heeft McLaren 4 punten meer dan Alpine en dus zal het er nog om gaan spannen wie er aan het langste eind trekt. Kan Daniel Ricciardo dan toch eindelijk wat meer punten gaan scoren in de laatste vijf races na zijn sterke prestatie in Singapore? De tijd zal het leren...

Het gevecht achterin het veld

Natuurlijk wordt ook achterin het veld het een en ander uitgevochten. Dat Williams laatste wordt is zo goed als zeker. Zij wisten dit seizoen tot dusver slechts 6 punten te scoren...

Naar P9 zit, relatief gezien, een flink gat. AlphaTauri en Haas delen de achtste positie, met 34 punten. Iets daarboven zit Aston Martin met 37 punten. Voor deze drie teams is Alfa Romeo het te kloppen team. Zij staan op 54 punten, mede door hun sterke start van het seizoen.

En dan heb je nog de coureurs. Zo heb je Ricciardo, Vettel, Gasly en Magnussen die strijden voor P11 en heb je Stroll, Schumacher en Tsunoda die strijden voor P15.

Bekijk de volledige stand hieronder, waarin je kan schakelen tussen de coureurs en de teams.

Formule 1 stand 2022

Pos. Coureur Team Punten
1
Max Verstappen
Red Bull Racing 454
2
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari 308
3
Sergio Perez
Red Bull Racing 305
4
George Russell
Mercedes AMG F1 275
5
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari 246
6
Lewis Hamilton
Mercedes AMG F1 240
7
Lando Norris
McLaren Racing 122
8
Esteban Ocon
Alpine F1 92
9
Fernando Alonso
Alpine F1 81
10
Valtteri Bottas
Alfa Romeo Racing 49
11
Daniel Ricciardo
McLaren Racing 37
12
Sebastian Vettel
Aston Martin F1 Team 37
13
Kevin Magnussen
Haas F1 25
14
Pierre Gasly
Scuderia Alpha Tauri 23
15
Lance Stroll
Aston Martin F1 Team 18
16
Mick Schumacher
Haas F1 12
17
Yuki Tsunoda
Scuderia Alpha Tauri 12
18
Guanyu Zhou
Alfa Romeo Racing 6
19
Alexander Albon
Williams Racing 4
20
Nicholas Latifi
Williams Racing 2
21
Nyck de Vries
Williams Racing 2
22
Nico Hulkenberg
Aston Martin F1 Team 0
Pos. Team Coureurs Punten
1
Red Bull
Verstappen & Pérez 759
2
Ferrari
Sainz & Leclerc 554
3
Mercedes
Hamilton & Russell 515
4
Alpine
Alonso & Ocon 173
5
McLaren
Norris & Ricciardo 159
6
Alfa Romeo
Bottas & Zhou 55
7
Aston Martin
Stroll & Vettel 55
8
Haas
Schumacher & Magnussen 37
9
AlphaTauri
Gasly & Tsunoda 35
10
Williams
Albon & Latifi 8

Ook interessant:

Gefrustreerde Verstappen zet F1-wereldtitel in de koelkast

Wat ging er bij Red Bull mis en wie of wat was daar debet aan? En wat maken de heren van de podcast van de controverse rond Red Bull en het mogelijk overschrijden van de budgetlimiet? Dit en meer bespreken coureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365.

Dit weekend wordt de GP van Mexico verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Mexico, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen reageert op uitspraken Russell over rijstijl