Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De grootste F1-schandalen: de teamorders van Ferrari in 2002

Elke sport kent zo zijn schandalen. Zo komt er in de voetbalwereld geregeld een omkoopschandaal aan het licht en loopt er in de wielrenwereld regelmatig een dopingzondaar tegen de lamp. Ook de Formule 1 is niet immuun voor een schandaaltje op zijn tijd. In deze rubriek duikt RacingNews365 terug in de tijd en belichten we gebeurtenissen die de Formule 1-wereld ooit volledig hebben opgeschud.

Recentelijk ontstond er veel ophef over de teamorders van Ferrari tijdens de Grand Prix van Rusland. Het is echter niet de eerste keer dat het Italiaanse team in opspraak raakt vanwege teamorders. Ook in 2002 keek de Formule 1-wereld vreemd op, toen Ferrari de teamorders wel erg extreem maakte. In de vierde editie van deze rubrieken schijnen we licht op een Formule 1-gebeurtenis die technisch gezien eigenlijk geen schandaal was, omdat hetgeen wat gebeurde volgens de regels gewoon toegestaan was. Na afloop van deze gebeurtenis werd er echter links en rechts schande gesproken over de acties en uiteindelijk resulteerde het stof dat Ferrari in 2002 onbedoeld liet opwaaien zelfs in een verandering van de Formule 1-regels.

De teamorders van Ferrari

We gaan zeventien jaar terug in de tijd naar de Grand Prix van Oostenrijk in 2002, die op zondag 12 mei werd verreden. Het was de zesde Grand Prix van een seizoen waarin Ferrari en vooral Michael Schumacher uiterst dominerend was. Van de eerste vijf races waren er al vier gewonnen door de Duitser, wiens broertje Ralf in de Williams-BMW beslag had weten te leggen op de andere Grand Prix. Ferrari-coureur Rubens Barrichello had op zaterdag met overmacht de poleposition veroverd voor de Oostenrijkse GP en vertrok de race op zondag met Ralf en Michael in zijn kielzog. De Braziliaan ging voortvarend van start en reed vrijwel de gehele race aan de leiding, tot hij tijdens de laatste ronden te horen kreeg dat hij zijn teamgenoot, die tweede lag, voorbij moest laten gaan en de overwinning weg moest geven. Het Ferrari-team wilde in de strijd om het kampioenschap voor de coureurs geen risico nemen en de score van Schumacher, ook was zijn voorsprong al vroeg in het seizoen heel groot, maximaliseren. En zo geschiedde, zij het duidelijk met tegenzin. Barrichello ging namelijk pas in de laatste honderd meter van de race op de rem staan, waardoor een verbaasde Schumacher de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam wist te schrijven. Het verschil tussen het duo was op de lijn uiteindelijk slechts 0,182 seconde. Toen het duo het podium samen met nummer drie Juan Puablo Montoya betrad, werd het uitgefloten door de aanwezige Formule 1-fans. Schumacher deed nog een poging om de gemoederen te bedaren door Barrichello op de bovenste trede te laten staan en zijn bokaal aan de Braziliaan te geven, maar toch was het het Duitse volkslied dat in Spielberg werd afgespeeld. Tekst gaat verder onder de foto

In de nasleep van het Grand Prix-weekend werd het Ferrari-team zowel off- als online door fans verfoeid om hun keuze om teamorders toe te passen, ook al was het volgens de regels gewoon toegestaan. Wereldwijd werd er schande gesproken van de acties van Jean Todt en Ross Brawn, die destijds de eindverantwoordelijken waren bij het Italiaanse team. Zelfs de politiek in het thuisland van Barrichello mengde zich in de discussie, maar toch waren er ook partijen die wel begrip op konden brengen voor de actie van Ferrari. Ondanks dat teamorders volgens de regels toegestaan waren, riep FIA vanwege alle ophef het Ferrari-team een maand later op het matje. De autosportfederatie concludeerde dat alles wat Ferrari tijdens de Grand Prix had gedaan niet tegen de regels inging, maar toch deelde het een straf van één miljoen dollar uit aan het team en haar coureurs. Waarom? Omdat het Ferrari-duo van plek was gewisseld op het podium en dat was in strijd met de regels. Om beschamende vertoningen in de toekomst te voorkomen richtte de FIA na de hoorzitting een werkgroep op, die uit moest zoeken hoe de publieke opinie over de situatie was en of er in de toekomst veranderingen moesten worden aangebracht aan het regelboek. Na afloop van het 2002-seizoen presenteerde de werkgroep haar resultaat, aan de hand van welke werd besloten dat per ingang van het daaropvolgende seizoen teamorders verboden zouden zijn in de koningsklasse van de autosport. Op die manier kreeg die onfortuinlijke beslissing midden in het seizoen 2002, dat overigens door de uiteindelijke wereldkampioen Michael Schumacher met een dominerend verschil van 67 punten (één overwinning was tien punten waard) winnend werd afgesloten, nog een lang staartje. Teamorders bleven tot en met 2010 verboden, maar omdat de regel volgens de FIA te lastig was om te controleren, zijn deze sinds 2011 gewoon weer toegestaan.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"