In 2021 zagen we voor het eerst sprintraces in de Formule 1. Bij wijze van proef werden er drie verreden, met het idee om dit jaar meer dan drie sprintraces te organiseren. Na onenigheid tussen de teams en de FIA bleef dat aantal op drie staan, maar volgend jaar worden dat er uiteindelijk toch wel zes.
Oorzaak van de eerdere onenigheid was, zoals wel vaker in deze sport, het geld. Extra races kosten de teams natuurlijk wat extra geld en mogelijk ook extra schadeposten vanwege crashes en dat soort dingen. Vorig jaar werden de teams en de FIA het niet eens over een tegemoetkoming bij meer dan drie sprintraces, dus bleef dat aantal staan.
Anderen bekeken ook:
Extra geld per sprintrace
Per sprintrace kregen de teams dit jaar een soort toelage van 150.000 dollar. Dit bedrag mocht aan het einde van het jaar van de kosten worden afgetrokken en daarbovenop kon er in het geval van schade, die moest worden bewezen, nog 100.000 dollar extra van de kosten worden afgetrokken. Bovendien moest het personeel van de FIA dat de financiële reglementen handhaaft nog groen licht geven voor het aftrekken van die kosten.
In 2023 moet dat anders zijn, zo heeft RacingNews365 begrepen van bronnen binnen de F1-commissie, waarin de zaak is besproken. In plaats van 150.000 dollar tegemoetkoming en bij eventuele schade nog 100.000 dollar extra, zullen de teams in 2023 per sprintrace 300.000 dollar van hun kosten af mogen trekken.
Of ze wel of geen schade op hebben gelopen is niet meer van toepassing. Met zes sprintraces zal elk team als het goed is dus 1.8 miljoen dollar 'krijgen' die ze van hun kosten af kunnen trekken. Alle regeltjes die daarbij komen kijken, over het bewijzen van schade en de controle van het panel dat over het budgetplafond gaat, zullen worden geschrapt. Op die manier wordt de werkdruk voor de FIA verminderd, zo hoopt de autosportbond.
Deze veranderingen zijn besproken in de F1-commissie, waarin de FIA, Formule 1 en alle teams zetelen. In de World Motor Sport Council, het hoogste FIA-orgaan, moeten deze veranderingen nog officieel goed worden gekeurd. Pas daarna zijn de regelwijzigingen echt officieel.
Update: in een eerdere versie van dit artikel stond 400.000. Na een nieuwe vergadering is deze hoeveelheid teruggebracht naar 300.000 dollar. Dit bedrag is ook goedgekeurd door het World Motor Sport Council.
Ook interessant:
Top 10 brokkenpiloten van het Formule 1-seizoen 2022
Het Formule 1-seizoen van 2022 is afgelopen en voor veel teams is het letterlijk de taak om de schade op te maken. Want welke coureurs reden er allemaal schade in 2022 en wat zijn die kosten? Een ding kunnen we je al op voorhand verklappen, elke coureur reed schade in het Formule 1-jaar van 2022, maar welke coureur zet de titel 'Brokkenpiloot 2022' op zijn naam? Joris Mosterdijk legt het je haarfijn uit in een nieuwe video!
Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!
Meld je direct aan