Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
0.0

Felipe Drugovich

Aston Martin F1 Team
Nationaliteit bra Braziliaans
Geboorteplaats Maringá, Brazilië
Geboortedatum 23/05/2000 (22 jr.)
F1-debuut -

F1-seizoen 2022

Positie WK
Races
WK-punten 0.0
Overwinningen
Podiumplaatsen
Polepositions

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten
Races 0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

Felipe Drugovich Roncato is reservecoureur bij Aston Martin. De Braziliaan werd in 2022 kampioen in de Formule 2 en verving aan het begin van het 2023 F1-seizoen de geblesseerde Lance Stroll tijdens de testdagen. Tot een race kwam het (nog) niet.

Info Felipe Drugovich

Naam Felipe Drugovich Roncato
Team Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team
Geboortedatum 23 mei 2000
Geboorteplaats Maringá, Brazilië
Lengte 1.77m
Gewicht 71kg
Nationaliteit Braziliaans, Italiaans
Racenummer 34

Wie is Felipe Drugovich?

De 22-jarige coureur staat bekend als een aanstormend talent in de Koningsklasse van de autosport. Na successen in diverse junior categorieën kroonde hij zich in 2022 tijdens de voorlaatste ronde van het F2-seizoen tot kampioen. Twee dagen later werd Drugovich aangekondigd als het eerste lid van het AMF1 Driver Development Programme, het opleidingsprogramma van Aston Martin F1. Daarnaast is hij sinds dat moment reservecoureur bij de Britse renstal. Drugovich maakte zijn officiële debuut in de Formule 1 tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Abu Dhabi in 2022.

Tijdens de testdagen in Bahrein in 2023 stapte Drugovich hals over kop in de AMR23. Hij verving Lance Stroll, die de testprogramma’s in de woestijn miste vanwege een fietsongeluk. Op deze pagina lees je meer over het leven van Felipe Drugovich.

			© XPBimages
	© XPBimages

De vroege loopbaan van Felipe Drugovich

In het voorjaar van 2000 werd Drugovich geboren in Maringá, Brazilië. Felipe startte op achtjarige leeftijd met karten. Tot zijn dertiende racete hij in Brazilië, van 2013 tot en met 2015 nam hij deel aan internationale kartraces. Dit onder andere bij topteams als ART Grand Prix en Kosmic Racing. Via zijn website geeft Drugovich aan uit een echte racefamilie te komen. Zijn ooms Sérgio Drugovich en Oswaldo Drugovich Jr. zijn ook coureurs. Over de ouders van Drugovich is weinig bekend. Wél beschikt Felipe over zowel de Braziliaanse als de Italiaanse nationaliteit.

In 2016 stapte ‘Drugo’ over naar single seaters. De Braziliaan maakte zijn debuut in het Duitse ADAC Formule 4 kampioenschap. Zijn eerste – en enige – podiumplaats van het seizoen behaalde hij in Nederland, op CM.com Circuit Zandvoort. Gedurende 2016/2017 kwam de Aston Martin protegé tevens uit in de MRF Challenge in het Midden-Oosten. Zijn hoogtepunt van het jaar was een overwinning tijdens de race in Dubai.

In de periode erna nam de carrière van Drugovich een stijgende lijn aan. De man uit Maringá boekte in 2017 maar liefst zeven overwinningen in het German ADAC Formula 4 Championship en eindigde op een nette derde plaats in het kampioenschap.

Het jaar 2018 zat vol hoogtepunten voor Drugovich: met tien overwinningen werd hij kampioen in de MRF Challenge en ook in het Euroformula F3 Open Championship sleepte hij de titel binnen. Hij won maar liefst veertien van de zestien races. De overige twee races kwam hij als tweede over de eindstreep.

Na een lastig seizoen in het FIA Formula 3 Championship (2019), promoveerde de Braziliaan in 2020 naar de Formule 2. Hier kwam hij uit voor het Nederlandse MP Motorsport. Tijdens zijn debuutseizoen won hij drie keer. Het jaar erna vervolgde hij zijn loopbaan in de F2. Dit keer kwam hij uit voor het team van Uni-Virtuosi. Drugovich kende een stabiel seizoen en werd achtste op de ranglijst.

Felipe Drugovich wordt lid van AMF1 Driver Development Programme

In 2022 keerde de Braziliaanse coureur terug naar MP Motorsport. Tijdens de voorlaatste ronde van het kampioenschap op het Autodromo Nazionale Di Monza werd Drugovich kampioen. Hetzelfde weekend werd bekend dat hij reservecoureur werd van het F1-team van Aston Martin. Met deze stap was Felipe de eerste coureur die uitmaakt van het testprogramma van Aston Martin, vergelijkbaar met de Ferrari Driver Academy en het Red Bull Junior Team.

			© XPBimages
	© XPBimages

Formule 1-debuut bij Aston Martin

In november 2022 stapte Drugovich voor het eerst in een F1-bolide. De Braziliaan testte de AMR21 op het circuit van Silverstone, wat hem genoeg punten opleverde om de FIA Super Licentie in ontvangst te nemen. Een maand later stapte hij opnieuw in een F1-auto. Tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi nam hij plaats in de AMR22 van Lance Stroll. Ook in de young driver tests na afloop van het seizoen klokte Drugovich een aantal rondes op het Yas Marina Circuit.

Aan het begin van 2023 reed Felipe Drugovich opnieuw met een Formule 1-auto in het Midden-Oosten. Vlak voor de start van de officiële F1-testdagen in Bahrein maakte Aston Martin bekend dat Lance Stroll vanwege een fietsongeluk niet kon deelnemen aan het testprogramma. Drugovich verving hem en maakte samen met teamgenoot Fernando Alonso de eerste meters met de AMR23. De eerste testdag was echter van korte duur voor de Braziliaan. Kort nadat de Aston Martin protegé de pitstraat uitreed, zette hij de auto aan de kant vanwege een elektrisch probleem. Tijdens de derde testdag in Bahrein stapte Drugovich opnieuw in de auto. Hij schreef die dag 117 rondes op zijn naam.

			© XPBimages
	© XPBimages

Felipe Drugovich, zoon van de draak

De naam Drugovich heeft een opvallende betekenis. In een interview met Formule 2 uit 2020 vertelde Felipe hier meer over. “Voor degenen die het niet weten: ‘Drugo’ betekent draak, ‘Vich’ betekent zoon. Mijn naam is dus in feite: zoon van een draak (son of a dragon). Daarom is de draak het symbool van onze familie.”

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?