Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Formule 1 regels: Vlaggen in de Formule 1

Tijdens vrije trainingen, kwalificaties en uiteraard de Grands Prix worden er door de Formule 1-organisatie vlaggen gebruikt om te communiceren met de coureurs en hen te informeren over allerlei verschillende gebeurtenissen. Er zijn verschillende soorten vlaggen, die allemaal hun eigen betekenis hebben.

Williams gele vlag
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Williams

Er zijn tien verschillende soorten Formule 1-vlaggen. Deze worden indien nodig langs de baan gezwaaid door de marshalls, die te herkennen zijn aan hun oranje pakken. Daarnaast beschikken alle circuits waarop de Formule 1 Grands Prix worden afwerkt ook over elektronische panelen, die op meerdere plekken langs de baan hangen, waarop de vlaggen eveneens worden getoond.

Vlaggen in de Formule 1

Een enkele gele vlag wordt gezwaaid als er gevaar is. Het betekent dat de coureurs hun snelheid verplicht moeten minderen en elkaar al helemaal niet mogen inhalen. Als er dubbele gele vlaggen worden gezwaaid, dan betekent dat dat er direct gevaar is op de racelijn, dat de coureurs verder snelheid moeten minderen en in staat moeten kunnen zijn om snel tot stilstand te komen.

Soms wordt de gele vlag gezwaaid tezamen met een bord met de letters 'SC'. Dit houdt in dat de safety car op de baan is vanwege een incident en dat er op het gehele circuit langzaam moet worden gereden.

Een groene vlag betekent dat het gevaar is geweken, een coureur weer op volle snelheid mag gaan rijden en het inhaalverbod niet meer geldt. Daarnaast wordt een groene vlag bij de start van een race of andere sessie ook gezwaaid, wat betekent dat het circuit is vrijgegeven en er veilig gereden kan worden.

Een witte vlag wordt gezwaaid als er er een Formule 1-wagen op de baan is die langzaam rijdt en dat de coureurs daarvoor op moeten passen. Een rode vlag betekent dat de sessie per direct wordt onderbroken, wat meestal te maken heeft met de veiligheid van de coureurs. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een grote crash, of vanwege slechte weersomstandigheden.

Een blauwe vlag wordt tijdens een race getoond aan een coureur als hij op het punt staat om door een andere coureur op een ronde achterstand te worden gezet. Hij moet dan zo snel mogelijk voorrang verlenen aan de andere wagen. Tijdens de kwalificatie en de trainingen kan deze vlag eveneens worden getoond aan een coureur als hij een andere, snellere coureur voorbij moet laten gaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Een andere vlag die getoond kan worden is de geel-rood gestreepte vlag, waarmee de organisatie de coureurs duidelijk maakt dat de baan glad is, omdat er bijvoorbeeld olie of water op het circuit ligt.

In het geval een Formule 1-wagen schade heeft die voor gevaarlijke situaties kan zorgen, zoals bijvoorbeeld een half loshangende voorvleugel, dan kan de organisatie ervoor kiezen om de zwarte vlag met oranje cirkel te zwaaien. De coureur wordt dan bevolen om onmiddellijk de pitstraat in te rijden om de auto te laten repareren.

Ook voor onsportief gedrag zijn er in de Formule 1 vlaggen. Om te beginnen is er de zwart-witte vlag, die dient als een waarschuwingsvlag voor coureurs die zich onsportief gedragen. Denk bijvoorbeeld aan gevaarlijk verdedigen of een concurrent van de baan duwen. Als deze vlag wordt getoond gaat dit vaak gepaard met het startnummer van de betreffende coureur, zodat er geen verwarring kan ontstaan voor wie de waarschuwing is bedoeld.

De zwart-witte vlag is de opmaat naar de zwarte vlag. Als de zwarte vlag wordt getoond aan een coureur, dan betekent dat dat hij is gediskwalificeerd, zich onmiddellijk terug naar de pitstraat moet begeven en de sessie voor hem voorbij is. Ook als deze vlag wordt getoond gaat dit vaak gepaard met het startnummer van de betreffende coureur.

Tot slot is er natuurlijk nog de zwart-wit geblokte vlag, waarmee het einde van een training, kwalificatie of race wordt aangegeven. Deze vlag wordt alleen op start-finish gezwaaid.

Check hieronder nogmaals het volledige overzicht.

De verschillende Formule 1-vlaggen

Soort vlag Betekenis
Enkel geel Gevaar, niet inhalen, snelheid minderen
Dubbel geel Groot gevaar, niet inhalen, wees klaar om te stoppen
Geel + bord met SC Safety car, staat gelijk aan overal dubbel geel
Groen Gevaar en inhaalverbod voorbij, baan is vrij
Wit Pas op, er rijdt een wagen langzaam
Rood Sessie wordt per direct gestopt
Blauw Achteropkomende coureur heeft ronde voorsprong, laat deze snel voorbij
Geel-rood gestreept Pas op, er ligt olie of een andere vloeistof op de baan
Zwart met oranje cirkel Je auto is kapot, kom naar binnen en laat hem repareren
Zwart-wit (met startnummer) Waarschuwing. De volgende keer krijg je een straf of word je gediskwalificeerd.
Zwart (met startnummer) Diskwalificatie. Kom direct naar de pitstraat.
Zwart-wit geblokt Einde sessie

Scoort Feyenoord tegen Manchester City? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hamilton spreekt vrees over Verstappen en Red Bull uit: "Al eerder begonnen"