Het is een gedetailleerd actieplan waarin niet alleen de problemen van de SF-25 worden benoemd, maar ook de noodzakelijke veranderingen om het team op elk vlak vooruit te helpen. De coureurs staan hierin centraal, een visie die wordt gedeeld door Charles Leclerc, zoals duidelijk werd na hun eensgezinde uitspraken over de zwakke punten van de SF-25 in de snelle bochten op Silverstone.
Hamilton erkent de uitmuntende technische middelen, de geavanceerde simulatie-instrumenten en de state of the art-faciliteiten waarover het team beschikt. Hij prijst ook de kwaliteiten van het personeel. Tegelijkertijd heeft zijn analyse van de verschillende werkgroepen en afdelingen, ook buiten de technische sfeer, kritieke knelpunten blootgelegd. Deze 'bottlenecks' verhinderen dat het team zijn volledige potentieel kan benutten op verschillende niveaus.
Een nieuwe werkwijze voor Maranello
De kern van Hamiltons voorstel is de implementatie van een andere modus operandi. Dit begint bij de communicatie tussen afdelingen, maar raakt ook de manier waarop projecten worden benaderd. In plaats van een langdurig en gedetailleerd voorspellend analyseproces om tot één optimale oplossing te komen, stelt Hamilton voor om meerdere ideeën en ontwikkelingsrichtingen parallel te laten lopen. De definitieve keuze zou dan pas in een veel later stadium worden gemaakt.
Deze aanpak staat haaks op de huidige methode, die weliswaar effectief is in het bepalen van het theoretische optimum, maar mogelijk te traag is om de concurrentie bij te benen. Een dergelijke verandering zou ook invloed hebben op de strategie voor de middellange en lange termijn, met een evolutie die minder wordt beïnvloed door de waan van de dag en wordt gedragen door duidelijke, vaste ijkpunten.
Ook de uitvoering van de raceweekenden kan volgens Hamilton worden verbeterd. Hij pleit voor snellere en effectievere beslissingen over de afstelling, maar ook voor een aanpassing van de gewoontes met betrekking tot de gehele organisatorische planning tijdens de dagen op het circuit.
De blauwdruk voor de auto van 2026
In zijn analyse van de huidige wagen heeft Hamilton de onvoorspelbaarheid van het dynamische gedrag van de SF-25 als één van de meest ongewenste eigenschappen aangemerkt. De onzekerheid over hoe de auto reageert op een gekozen afstelling heeft hem sterk beperkt in zijn leerproces en in het aanpassen van de wagen aan zijn rijstijl.
Voor 2026 is het speerpunt een nauwkeurige balans tussen de voor- en achterkant, waarbij de auto niet is ontworpen rond extreme afstellingen. Het doel is een stabiele basis die het mogelijk maakt om gedurende het weekend wijzigingen aan te brengen die tastbare en voorspelbare effecten hebben, zonder dat minimale aanpassingen het gedrag volledig overhoop gooien. Ditzelfde geldt voor de impact van ontwikkelingen gedurende het seizoen. In essentie zoekt Hamilton naar een auto zonder kuren, met een progressieve en voorspelbare balans – het tegenovergestelde van het huidige model.
Bij winst van Verstappen, Norris, Piastri of een andere favoriet in België, pak je bij Unibet liefst 50 keer jouw inzet!
Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd 18+.
Win 50 keer jouw inzet!Meest gelezen
In dit artikel
Praat mee!