Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Het protest tegen Force India, waarover Haas zich in nevelen hult

Na de tweede vrije training op het Yas Marina Circuit stond de persvoorlichter van het team van Haas met de handen in het haar. Het perspraatje met teambaas Guenther Steiner, die doorgaans redelijk wordt bezocht, kreeg ineens bijzonder veel aandacht. De reden? Een protest tegen Force India.

Haas is, op zijn zachtst gezegd, niet blij met de verdeling van het prijzengeld. De reglementen schrijven voor dat nieuwe teams nadat deze hun entree in de sport hebben gemaakt, in minstens twee van hun eerste drie seizoenen bij de top tien moeten eindigen om recht te hebben op hun gedeelte van het prijzengeld.

Het prijzengeld bestaat uit meerdere onderdelen. Zo kan een team geld verdienen vanwege hun prestaties, er is een gelijke deling tussen de teams naar aanleiding van de inkomsten die de Formule 1 maakt en equipes kunnen een voorkeursbehandeling krijgen vanwege historische waarde of exclusieve afspraken. Haas heeft alle eindjes aan elkaar moeten knopen om tot een derde seizoen te komen - immers, dat is de regel. Force India staat al sinds 2008 op de grid en werd bovendien in de afgelopen twee seizoenen vierde. Geen enkel probleem dus, zou je zeggen. Echter: de stal werd afgelopen zomer overgenomen en ingeschreven onder een andere naam. Technisch gezien heeft een andere entiteit de wagen waarmee 'Racing Point Force India' nu rijdt, ontworpen. Nadat Force India uit de klauwen van een naderend faillissement werd gered, bleek dat men door mocht bouwen op de door 'Sahara Force India' bijeen gereden resultaten. Dat is echter tegen het zere been van Haas, dat haar gelijke deel kleiner ziet worden doordat Force India ook een stukje van het geld krijgt. Tot overmaat van ramp kan dit nieuwe team dus direct over centen beschikken, iets wat in het geval van Haas niet mogelijk was.

Stotterend, en door middel van het maken van veel handgebaren probeert Steiner enigszins duidelijk te maken wat er aan de hand is, zonder op de details van het protest dat Haas tegen Force India heeft aangespannen in te gaan. "Ik wil met jullie praten, maar ik kan niet teveel zeggen", laat Steiner tegenover onder meer Racingnews365 weten. "Wij zijn onder bepaalde voorwaarden in de F1 gekomen en we streven naar gelijkheid." "Volgens ons is Force India niet onder de gebruikelijke voorwaarden in de Formule 1 bezig." Waarom Haas dan pas nu handelt, en niet direct, toen Force India in Spa-Francorchamps 'debuteerde', probeert Steiner te ontwijken. De meest voor de hand liggende optie is dat Force India in het slotweekend van het jaar weinig tijd heeft om in beroep te gaan. "We waren in Spa nog niet klaar om een protest in te dienen en we hebben geprobeerd een middenweg te vinden", zegt Steiner, die duidelijk moeite heeft om de juiste bewoording te vinden. "Er kwam echter geen enkel bevredigend antwoord en dus besloten we te handelen, dat hebben we gedaan. Het probleem is groter dan Force India, dat moeten jullie weten. Gelijkheid is belangrijk. Ik heb geen idee wat er zal worden besloten en dat maakt me ook niet uit, maar ik wil dat de reglementen duidelijk worden." Of Steiner zijn eigen aandeel in zou willen leveren als de rest van de teams dat ook doet, om de inkomsten op het gedeelde vlak op die manier eerlijk te krijgen, zegt de Italiaan met de Duits klinkende naam pardoes ja. "Als de regels zo zijn, dan zullen wij ons daar aan houden." Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden