Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt aankomende vrijdag onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Verstappen Abu Dhabi Test 2022 post season
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het lijkt steeds gepaster te worden om de nieuwe Red Bull-bolide, de RB19, te omschrijven als een 'vermomde revolutie'. De laatste geruchten over de nieuwe Red Bull, die op 3 februari in New York wordt gepresenteerd, wijzen erop dat de innovaties veel groter zullen zijn dan de auto daar zal laten zien.

Het is überhaupt niet zeker dat de auto die in de Verenigde Staten wordt onthuld ook de daadwerkelijke RB19 is. In feite zou het team uit Milton Keynes het script van vorig jaar kunnen herhalen. Toen werd er simpelweg een showmodel gepresenteerd en zagen we de echte wagen pas bij de eerste testdagen in Bahrein.

Red Bull pakt door

De geruchten die doorsijpelen zijn opvallend, want het lijkt erop dat de nieuwe bolide, hoewel er een sterke link tussen de RB18 en RB19 zichtbaar zal zijn, merkbaar zal worden gewijzigd ten opzichte van de vorige wagen. Zelfs de vlakken waarop de Red Bull vorig jaar zo competitief was, zullen onder handen worden genomen.

Bronnen dichtbij het team uit Milton Keynes melden namelijk dat het overgrote merendeel van de aerodynamische oppervlakken van de RB19 zullen verschillen van die van de RB18. In de essentie zullen vooral de volumes en oppervlakken veranderen. Eenvoudiger gezegd: de krommingen, randen, hoeken en de oppervlakken die in rechtstreeks contact staan met de luchtstromen, zullen grotendeels anders zijn dan ze op de RB18 waren.

Ter verduidelijking: alle oppervlakken die in contact staan met de luchtstromen, zijn niet alleen de zichtbare oppervlakken, maar ook de vloer. Ook op dat vlak zal het team door blijven ontwikkelen, om zo porpoising tegen te gaan. Dan hebben we het over wijzigingen aan het volume, de doorsnede en de profielen van de Venturi-kanalen.

			© Getty Images / Red Bull Content Pool
	© Getty Images / Red Bull Content Pool

Newey en Wache

Dit zou allemaal het resultaat zijn van de nauwkeurige analyse van de aerodynamische prestaties en de vorig seizoen verzamelde gegevens, waardoor de techneuten bij Red Bull - onder leiding van Pierre Wache en Adrian Newey - duidelijke mogelijkheden tot verbetering ten opzichte van de RB18 wisten te ontdekken.

Dergelijke upgrades lijken op papier erg moeilijk om te realiseren vanwege de ernstige beperkingen qua aerodynamische ontwikkeling waarmee het team te maken heeft ten opzichte van de concurrentie, vanwege een straf en vanwege de eerste plek in het kampioenschap van vorig jaar.

De beslissing om deze evolutie te maximaliseren, lijkt dan ook een strategische te zijn, namelijk om zo een auto die conceptueel gezien al 'volwassen' is op de baan te zetten. Het lijkt erop dat Red Bull met behulp van deze aanpak de hoeveelheid ontwikkelingen en de hoeveelheid ontwikkelingsuren kan verminderen, zodat ze efficiënter gebruik kunnen maken van de beperkingen qua simulatie- en onderzoeksmiddelen.

Ook interessant:

Coronel hoopt op lastiger seizoen voor Verstappen: "Vorig jaar te makkelijk"

Tom Coronel blikt tezamen met RacingNews365 vooruit op het nieuwe Formule 1-seizoen in 2023. Zo verwacht hij een lastiger jaar voor Max Verstappen, een sterk jaar van Nyck de Vries (mits AlphaTauri mee kan komen) en nog veel meer!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Exclusief Eerst details over verrassend nieuw potentieel F1 team bekend